imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mire elég egy iPhone 5s 2017-ben?


Az elmúlt egy hét alatt átfogó képet kaptam arról, hogy mit tud egy több éves telefon a ma kapható legfrissebb iPhone generációval szemben, az eredmény pedig lenyűgözött. Ebben a cikkben górcső alatt az iPhone 5s időtállósága.

Egy hete használok elsődleges telefonként egy iPhone 5s-t. Ez a modell az, ami 2013-ban bevezette a Touch ID technológiát és Secura Enclave titkosítást és aminek lassan 3,5 év után még mindig van létjogosultsága a mai okostelefonok között. Egy iPhone 5-öst váltott a sorban, amivel bevallom őszintén az ég világon semmi gondom nem volt, azon kívül persze, hogy az akkumulátora már megérett egy cserére. De szoftveresen még mindig támogatott maradt és az ökoszisztéma szempontjából sem szenvedtem soha hátrányt vele, a mai napig remekül összedolgozik a Mac-emmel.

maxresdefault

Hozzá kell tennem azt is, hogy viszonylag keveset fotózom és nem szoktam játszani sem a mobilomon. Főleg kommunikációra, böngészésre és az edzések alkalmával használom a telefonomat. Erre még most is megfelelt az iPhone 5 és nem is terveztem még idén túladni rajta, de szerencsémre adódott egy lehetőség ami által rendkívül jó áron egy szinte új iPhone 5s-re tudtam váltani.

A méret természetesen ugyanaz és dizájnban sincs ugye semmi számottevő eltérés a két modell között. Nálam ez is szempont volt, ha nem erre váltok, akkor az iPhone SE-t céloztam volna meg a későbbiekben vagy a még be sem mutatott jubileumi iPhone-t, amihez nagy reményeket fűzök. A jelenlegi dizájngeneráció egyelőre még mindig nem tudta megmelengetni a bennem rejlő Apple-rajongó szívét.

iphone_6_iphone_5s_backs

Annak idején sokat lehetett arról hallani/olvasni, hogy az Apple egy brutálisan időtálló telefont készített 2013 őszén, ami mikor máskor, ha nem most évek múltán igazolható a legjobban. Ha Apple-terméket vásárol az ember, akkor általában nem szokta nézegetni a specifikációkat, órajeleket, RAM-ot és a többi. Három dolog mérvadó az új iPhone kiválasztásánál: a méret, a tárhely és a szín.

Persze emellett már egyre több modell közül is válogathatunk. Jelen esetben ott van a legújabb 7-es széria, a 6s és az SE, illetve az Apple még mindig forgalmazza a szóban forgó iPhone 5s-t is. Ez nem véletlen, hiszen ebben a cikkben több pontban is ki fogom fejteni, hogy ez a viszonylag régi és elavultnak gondolt készülék miért maradhatott még mindig a boltok polcain. De előtte fussunk át a technikai jellemzőkön, figyelem könnyfakasztó percek következnek!

  • 112 grammos, nano-sim kivitel
  • 640×1136 felbontás, 326ppi-s képpontsűrűség
  • Apple A7-es processzor (2 magos), magonként 1,3 GHz fordulattal
  • PowerVR G6430 grafikus gyorsító
  • 1 GB RAM, 16/32/64 GB-os belsőtárhely
  • 8 MP-s hátlapi kamera kéttónusú villanó leddel
  • 1080p 30fps és 720p 120 fps felvételi lehetőség
  • 1,2 MP-s előlapi FaceTime kamera
iphone-5s-06

Azt gondolom, aki érti mik vannak ideírva, annak nem kell megmagyaráznom miért mulatságosak ezek az adatok mondjuk egy iPhone 7-hez vagy egy hasonló tudású Google Pixelhez vagy OnePlus 3-hoz viszonyítva. Aki meg nem érti annak úgyis édes mindegy, ha valaki iPhone-t vásárláson töri a fejét, annak nem is igazán kell ezekkel foglalkoznia. Nem azt mondom, hogy ugyanaz vár a felhasználóra, mintha a legfrissebb kiadást választaná, de nem sok mindenben fog hátrányt szenvedni.

Nyilván drasztikusan jobb a kamera, háromszor gyorsabbak a telefonok, fejlődött az aksi és renget szuper újítás jelent meg bennük, hiszen ennyi idő a technika fejlődésének szempontjából nagyon-nagyon sok. Ugyanakkor van néha az a furcsa érzésünk, amikor visszatekintünk a régebbi változatokra, hogy: jé, azért ez is jó sok mindent tudott. Már, ha te is olyan extrém egyszerű felhasználó vagy mint én és nem lételemed, hogy a legújabb fejlesztések azonnal a kezedben legyenek.

Küllem, avagy a klasszikus iPhone dizájn

Nagy meglepetés nincs, itt még az örök klasszikus dizájnnal van dolgunk, ami a mai napig nagy kedvencem maradt. Nagyon örültem neki, amikor tavaly bemutatkozott az iPhone SE, ami ránézésre ugyanígy néz ki, tudásában viszont egy iPhone 6s hardverével lett megáldva. Ami persze nem teljesen igaz, hisz nincs 3D Touch és a kamera sem ugyanazt tudja a nagyobbikhoz változathoz képest, öregebb a Touch ID generáció és a többi. De az alap hardvert szerencsére sikerült belezsúfolni ebbe a picike kis 4”-os kijelzővel rendelkező házba.

iPadAmikor először a kezembe foghattam, akkor értettem meg többek között miért volt fontos lépés az Apple-től a méretnövekedés, egyszerűen kellett a hely a hardvernek. Persze ezer más indok is közrejátszhatott, például üzleti kérdések, konkurens gyártók termékei, a kínai piaci igények. Napestig lehetne fejtegetni az indokokat, viszont arról sem feledkeztek meg, hogy hiába adtak el egy jó nagy adag iPhone 6-ot majd 6s-t, a vásárlók nagyrészt új Apple-felhasználók voltak. A régiek úgy ragaszkodtak az iPhone 5s mérethez, mint kisgyerek az anyjához. Ennek ellenére valahogy engem sem tudtak rávenni, hogy leváltsam az 5-ösöm, pedig közel hibátlan telefon.

block_4_bigimageIdőközben hébe-hóba voltak nálam nagyobb telefonok is , de egyikkel sem éreztem igazán komfortosan magamat. Sokat járok tömegközlekedéssel, ahol a legtöbbször egy kéz jut az embernek a telefon nyomkodására, továbbra is nagyon kényelmes, hogy egy kézzel tudom vezérelni a készüléket. A napom nagy részében a kollégákkal, ismerősökkel kommunikálok iMessagben vagy más üzenetküldő appokban, amire tökéletes ez a méret és még a zsebemben is kényelmesen elfér. Ugyanakkor például a YouTube-ozás már nem annyira élvezetes rajta, erre már túl kicsi a kijelző, így ezt más eszközön szoktam pótolni, erre tökéletes eszköz az iPadem.

Mocskos anyagiak

Ízlések és pofonok. A jelenlegi felhasználói tábor körülbelül fele biztosan nem érti, hogy miért istenítem az 5s és SE formáját és méretét. Amivel nincs is baj, manapság már nem a nagy telefonnal rendelkezők lógnak ki a sorból, hanem én és ez így van jól. A fogyasztók szokásai megváltoztak, ebből a szempontból is érthető a méretnövekedés, de szerencsére van választási lehetőségünk. Az is kérdés, hogy mit engedhetünk meg magunknak anyagilag és mit nem. De vegyük azt is figyelembe, hogy az iPhone 5s és iPhone SE között két generációs különbség van, ami árban nem mutat ugyanekkora kontrasztot.

iphone-SE-farben1A józan ész értelemszerűen az újabb felé terelné a vásárlót, ám ha a saját szokásaimra vetítem le a kérdést akkor szinte azonos az élmény, ugyanakkor elegendő a tudás. Fogalmazhatunk úgy is, hogy jelenleg két “olcsó” modell található az Apple kínálatában, amiről annak idején ódákat zengett mindenki és végül túró se lett az egészből. Ha nincs szükségünk 64 GB-nél nagyobb tárhelyre, akkor bármelyik a mai napig jó választás. Ha viszont figyelembe vesszük az időtállóságot is és évekre tervezünk, akkor mindenképp a frissebb változatot ajánlanám.

Elő- és hátlapi kamera

Ebbe a modellbe annak idején egy 8 MP-es hátlapi kamera került, ami mellett egy kéttónusú ledes villanó vaku kapott helyet. Már ekkoriban is élt az a városi legenda, hogy: az iPhone, na az fasza képeket készít. És tényleg! Amire túlnyomó többségben általában használom, arra tökéletes. Mit értek ez alatt? A pillanatokat, amik emlékeztetnek egy-egy helyre vagy eseményre. Amiket megoszthatok másokkal is és nem lóg ki a Facebook/Instagram képek tömkelegéből. Persze nem lehet RAW-ban fotózni, nincs portrémód, se optikai képstabilizátor és ez a generáció még messze nem próbálta kiváltani a turisták nyakában logó fényképezőgépeket. De pont elegendő arra, hogy bárki élvezhető minőségben megörökítse az élete egyes pillanatait.iphone-5s-05Ha csupán a megapixelekre gondolok, akkor hasonló számokkal már a jelenlegi közép kategóriás androidos telefonok is rendelkeznek. Az előlapi kamera tekintetében pedig már sokkal jobbakat is lehet kapni, akár fele ennyi pénzért is. A maga 1,2 MP-s felbontásával nem lehet igazán jó képet készíteni, gyengébb fényviszonyoknál igencsak szemcsés az eredmény. Akinek kifejezetten fontos a jó szelfi-képes telefon, annak határozottan nem ajánlott az iPhone 5s. Itt megint csak azt tudom mondani, hogy nekem ez a tudása is bőven elég, mivel többségében FaceTime hívásokra használom, nem szoktam naphosszat önfotókat készíteni.

iPhone 5s kameraAz viszont örvendetes, – és bevallom őszintén meg is feledkeztem róla a teszt előtt – hogy az iPhone 5s volt az első készülék, amivel lassított 120 képkockás felvételeket lehetett készíteni, igaz “csak” 720p-ben. Esküszöm ezzel kapásból több időt töltöttem el eddig, mint az előlapi kamera használatával. Egyébként az 1080p-s normál felvétel szép, tiszta képet ad. Nem ezzel fogom elkezdeni vlogger karrieremet, de hangulatos montázsok összeállítására tökéletesen alkalmas. Ahogy hirtelen végigszaladtam a YouTube-on, egész szép kisfilmeket találtam, amik ezzel készültek. Összességében kamera téren jelentős az előrelépés az 5-öshöz képest, ami már nem igazán illik bele a mai kor technológiájának átlagába, ez viszont még bőven. Az SE pedig pláne.

Funkciók, amik hiányoznak

Talán, ami a legjelentősebb érvágás és ez igaz a viszonylag öregecske iPhone 5s-re és az annál fiatalabb iPhone SE-re is az mindenképp a kamera terén tapasztalható. Itt a folyamatos fókuszálást emelném ki és az optikai képstabilizátor hiányát, utóbbival egyik 4”-os iPhone sem büszkélkedhet. Nyilván ha sokat videóznék, akkor már rég beruháztam volna egy iPhone 7 Plusra, de mivel alig-alig használom ilyesmire így nem életbevágó. E tekintetben ég és föld az iPhone 5s egy új generációs iPhone-hoz képest. Ha az előző részben azt írtam, hogy “egész szép, hangulatos kisfilmeket” lehet készíteni egy 5s-sel, akkor a 7 Plus az kész Hollywood. Arról se feledkezzünk el, hogy elől is 7 MP várja a szelfizni vágyókat, ebben is brutális az eltérés.

dsc_7893

Amik engem kevésbé zavarnak, hogy természetesen se nem víz- se nem porálló az iPhone 5s, ennek ellenére tapasztalatom szerint jól bírja a vizet, ahogy az elődje is tette. Szinte az összes eddigi iPhone-omat sikerült már megúsztatnom így vagy úgy. Volt, hogy esőben áztak vagy a párás fürdőszobában csöpögött ki belőlük a víz. Az is előfordult, hogy csak simán ráborítottam valamit. Azon kívül, hogy az alsó hangszórók egy kissé recsegőssé váltak egy idő után, semmi más nem látta eddig kárát. Ha pedig már itt tartunk, akkor ugye hagyományosan ebben a modellben sincs még sztereóhangszóró, ami szintén bocsánatos bűn. Egyrészt így is elfogadható a hangzás (még szétáztatva is), másrészt többségében fülessel vagy Bluetooth kihangosítóval használom és zenehallgatásra.

Taptic Engine

Kimaradt még a Haptic feedback és a 3D Touch. Mind a kettőről azt tudom mondani, hogy amíg nem szokik hozzá valaki, addig egyáltalán nem hiányzik neki. Baromi jó funkció mind a kettő és nagyon jól működik a technológia ami mögötte van, de egyik sem nélkülözhetetlen. A 3D Touch ugyan egyre több mindenre jó, de az ismerőseim és a kommentelők közt is többektől érkezett olyan kérdés, hogy hol lehet ez a funkciót kikapcsolni. A Haptic feedback dettó, ha valaki nem szereti a nagyobb telefonokat, akkor ezek bőven feláldozhatóak a méret oltárán. Illetve maradt még egy-két apróság, de ugyanez érvényes ezekre is.

Funkciók, amik ugyanúgy működnek

Az egyik és legfontosabb a Touch ID. Habár ebben még a “lassúnak” titulált első generációs ujjlenyomat leolvasó van, egyáltalán nem lassú. Ez nem az a fajta rágondolsz és beléptet érzés, hanem a rányomsz és beléptet fajta. Nem azonnal történik az azonosítás, hanem pont az azutáni pillanatban. Nem macerás, nem gagyi, ellenben pontos és nagyon jól működik.

Touch-ID-Home-button

Ha ez nem lenne szóba se állnék az 5s-sel, de ezzel kerek a történet. Más gyártóktól egyetlen ennyi idős telefont nem tudnék kiemelni, ami hasonlóan jól működő biometrikus azonosítással rendelkezne. Az App Store vásárlásokhoz és zárfeloldáshoz elengedhetetlen. Sajnos itthon az Apple Pay-re nincs lehetőségünk, de ebből a szempontból sem lóg ki a sorból. Bizonyos országokban gond nélkül megy vele az érintéses fizetés, de ehhez szükségünk van egy Apple Watch-ra is.

iOS 8 Continuity

 

Ez a modell gyorsulásmérővel is rendelkezik már, amivel ki tudja számolni a telefon, hogy éppen állsz vagy haladsz valamerre. Ez különféle közlekedési, illetve parkolási alkalmazásoknál nagyon hasznos. Sportolás közben a mozgásról is sokkal pontosabb képet ad, hál’ isten erre is gondolt az Apple 2013-ban. A szoftveres támogatásnak köszönhetően pedig újabb funkciókkal látták el a telefont, Macintosh felhasználóként nagyon fontos az Átjárhatóság, ami a Handoffot, az Univerzális vágólapot és az Instant Hotspotot foglalja magába. Továbbá természetesen rendelkezésünkre áll az AirPlay és az AirDrop, amiket szintén napi szinten használok.

Teljesítmény

Ha a benchmark eredményeket nézem, akkor szinte mindegyikben háromszoros különbség jön az A7-es és A10-es chippek között. Egyszerű a matek, a jelen 7-es modell háromszor gyorsabb csóri iPhone 5s-nél. Ám ez nem azt jelenti, hogy tetű lassú a telefon, hanem az iPhone 7 lett irgalmatlanul gyors. Közösségi média, videók nézegetése közben nem érzem egyáltalán lomhának a gépezetet. Elfogadható a gyorsaság, semmire sem kell túl sok ideig várni, ugyanakkor semmi sem töltődik be egyből.

iphone-5s-04

Nem játszom nagy fájlméretű szerepjátékokkal, amik megizzasztanák a telefont, ha semmitevésre adom a fejemet akkor is az egyszerűbb mobiljátékok vonzanak, amik logikaiak vagy ügyességiek. Tipikusan ilyen a Hill Climb 2 is, amit gyorsan képes betölteni és akadás mentesen futtatni az 5s. Ez valószínűleg a grafikus gyorsítónak köszönhető, mindenesetre a pár pereces játékmenetek alatt soha nem ütközöm akadályokba.

cover

Persze egyébként sem jellemző, hogy amit iOS-en letöltünk a telefonunkra játékot, azzal teljesítménybeli gondok lennének. Olyannal inkább szembesülhetünk, hogy valamelyik alkalmazás nem kompatibilis a készülékünkkel, így azt nem is tudjuk rárakni a telefonra. Ilyennel sem találkoztam még egyébként az intenzív teszt alatt (ez nem azt jelenti, hogy nincs ilyen). Az 1GB RAM bőven elegendő még mindig arra, amire kell és hogyha véletlenül mégsem, akkor sincs semmi para. Nem fagy le a rendszer, a telefon szépen szorgalmasan újra betölti az adott alkalmazást és minden megy tovább magától.

Verdikt

Annak idején, amikor az iPhone 5-öm vásároltam, akkor az időtállósága volt az egyik fő szempontom. És most 4,5 év elteltével jött el az idő a váltásra. Te jó ég mennyi minden változott azóta és ez a modell is még mindig szoftveresen támogatott maradt. Erre lehet akármit mondani csak azt nem, hogy az Apple tojna azokra, akik nem veszik meg minden évben a legújabb iPhone-t. Ennyi év elteltével joggal mondhatom, hogy minden forintot megért a most nyugdíjba küldött mobilom. Így reményeim szerint az iPhone 5s is hasonlóan szép kort fog még megélni.

Persze vegyük le a kiadása után eltelt időt és adjuk hozzá, hogy az előző generációhoz képest ebben egy jóval időtállóba hardver kapott helyet. Én további 2-3 évet jósolok az 5s-nek, ezen számítások szerint 2019-ben továbbra is fog rá érkezni rendszerfrissítés, ha csak addig nem történik valami egetrengető változás. De az elmúlt 10 évben nem tapasztaltunk ilyet, ebből a szempontból eléggé kiszámítható az Apple.iphone-5s-slide-1Persze öregecske és régi már ez a telefon is, de továbbra is boldog használója vagyok. Pénztárcakímélő darab, miközben a hamisítatlan iPhone-élmény semmit se változott. A jelenleg kapható zászlóshajóval sincs az ég világon semmi gondom, csak annyi, hogy egyszerűen nincs szükségem arra a tudásra, amit belepakoltak.

Éppen ezért mostanság nem is tervezek váltani, hacsak nem rukkol elő az Apple szeptemberben valami elképesztő durva 10. szülinapot ünneplős iPhone-nal. És itt a teljesítmény növekedés érdekel a legkevésbé, olyan új funkciót vagy dizájnt várok amitől leesik majd az állunk. Ebben az esetben nem kérdéses, hogy azonnal megvásárolom és része leszek az első 10-20 millió elégedett tulajdonosnak.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!