imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Mire jó a sajtreszelő dizájn? – Brutális hűtésre!


A 2019-es Mac Pro kinézete kétségkívül megosztó, de abban talán mindenki egyetért, hogy leginkább egy sajtreszelőre emlékeztet. A különleges dizájnak azonban az egyedi megjelenés mellett konkrét funkciója van. 

Az új erőgép hűtési rendszerét Arun Venkatesan (az Apple Card dizájnere) vette górcső alá, valamint rámutatott a régebbi Macekkel való hasonlóságokra is.

Az Apple a 2019-es Mac Prónál szakított a már 2. generációs, köznyelvben csak “kuka” Mac Próként emlegetett dizájnnal a hűtési nehézségek miatt, és visszatért a korábbi “sajtreszelő” kinézetéhez; amiért az emberek egyik fele rajong, a másik pedig inkább elkerüli.

Az idei Mac Pro a 2003-ban debütáló Power Mac G5 akkoriban forradalminak számító megoldásához hasonlóan zónákra osztja a gépházban a belső teret; az előd 4 részre, az idei modell pedig 2-re. Az Apple egy “Sea Wall” fantázianevű fém panelt és magát az alaplapot használja arra, hogy elkülönítse a két termikus zónát. A gépház elején 3 ventillátor szívja be a légrostélyokon keresztül a hideg levegőt, ami aztán két irányban folytatja az útját.

Az egyik hűtési blokkban a processzoron és a videokártyákon, a másikban pedig egy külön ventilátor által szívva a RAM-okon, az SSD-n, valamint az 1,4 kW-os tápon áramlik át a levegő, majd felmelegedve a gépház hátulján át távozik. Ezzel az eljárással sokkal csendesebb és jóval hatékonyabb hűtés érhető el, amire szükség is van egy ilyen erőgép esetében.

Érdemes továbbá megemlíteni a gépház “szexepiljét”, azaz a speciális alakban bemart légrostélyokat, amikről a konyhai sajtreszelő jut eszünkbe. Az Apple szerint ezeknek köszönhetően a hővezető felület a kétszeresére nőtt, és a szellőzés is jelentősen javult. Az áldás viszont néha átok is: vélhetően a gépházba így rengeteg por jut majd be, vagyis a Mac Pro rendszeres tisztítást igényelhet. Azt hiszem, hogy a teljesítmény tükrében ez megbocsátható.

Venkatesan hozzátette, hogy nemcsak a hűtési megoldások lehetnek ismerősek régről. A Mac Pro mellett bemutatott Pro Display XDR is visszanyúlik a gyökerekhez, legalábbis az állvány tekintetében.

A csuklós rendszerű felfüggesztéssel először 2002-es iMac G4-ben találkozhattunk, ami az első síkképernyős Mac volt.

Nektek bejön a sajtreszelő dizájn, vagy inkább csak a konyhában találkoztok vele szívesen?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!