imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mire lehet jó a harmadik kamera?


A beszállítói lánc pletykái szerint az eddiginél nagyobb lesz a kivágás némely 2019-es tok hátulján, vagyis jön a háromkamerás iPhone. De mire használhatjuk majd?

Januárban olvastuk az első pletykákról, miszerint az idei iPhone egyik legszembetűnőbb változása a harmadik kamera lesz. A korai renderek nem igazán voltak lenyűgözőek design szempontból, egy dologra viszont kétségtelenül jók voltak: alacsonyra tették a lécet a végleges megoldáshoz, és emészthetőbbé tették például az alábbi képeket. A Macotara hírébe ezt a friss rendert tette:

A képek mellett pedig kínai beszállítói információkkal erősítette meg az általában hitelesnek mondható japán oldal a 3. kamera létezését. Állítólag már készülnek az eredeti kiegészítők (leginkább tervek, demók lehetnek még ezek), és ugyan a külső méretek hasonlítanak a mostani modellekhez, némelyiken az eddigieknél nagyobb a kivágás.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy mely készülékek kapják meg ezt az opciót. Olyan híreket is olvastunk korábban, hogy idén nem úgy lesz szétbontva a tudásszint, mint az iPhone 7 és az iPhone 8 esetében, ahol a kisebb készülékek egy, míg a Plus modellek két kamerával érkeztek. Ehelyett tárhelyhez/tudáshoz lesz kötve és a nagyobb (drágább) tárhely mellé jár majd a nagyobb kamerasziget. És akkor itt tegyük fel a legfontosabb kérdést:

Mire is jó a harmadik kamera?

Biztosan nem tudjuk még, és egyáltalán nem egyértelmű a válasz, mert több lehetőség is játszik. A legnagyobb esélye annak van, (és erről szóltak az eredeti hírek,) hogy a harmadik kamera az iPhone-okon 3D szenzorként fog működni, és ezzel képesek lehetünk majd a mostaninál biztosabban használni az ARKit nyújtotta lehetőségeket, több kiterjesztett valóság felhasználás jöhet. Ebben az esetben a három kamerával gyakorlatilag beháromszögelné a pontokat a készülékünk, így készítene megbízhatóbb képeket.

Ez az a megoldás, ami a leginkább beleillene az Apple politikájába. Igen, a lencsék számának növelésével diktálás helyett követik a piaci trendet, azonban ezt a merőben eltérő felhasználás indokolhatja. Ha jön és olyan Apple szemüveg, ahogy Kuo jósolta, akkor elsőszámú prioritás lehet, hogy az iPhone is nagyot fejlődjön AR vonalon. Persze ez csak az egyik lehetséges irány.

A másik lehetőség, hogy az extra kamera egy adott specifikáción/területen javítana nagyobbat. A legtöbbek által érthető ezek közül az optikai zoom javítása. Igen, ez egy érdekes kérdés és sokaknak tetszhet, amikor tovább nagyítanak a telefonjukon és még mindig tűéles a kép. Ugyanakkor bőven mögöttünk van már az a kor, amikor akár a digitális kamerák esetében a megapixelek és az optikai zoomokat tekintettük legfontosabb szempontnak. A kamerák fizikai mérete miatt pedig még így sem tudnának csodát tenni, és pusztán a háromszoros optikai zoom miatti modellváltás megmosolyogtató elvárás lenne.

A másik ilyen lehetőség, az a sötétben fotózás/videózás támogatása lehetne. A Google saját telefonjai ebben az iPhone-ok előtt járnak, és ez egy olyan funkció, aminek sokan örülnének. Azonban itt fontos megjegyeznünk, hogy egy “mezei” harmadik kamera ezen nem tudna csodákat tenni. Ez egy olyan terület, ahol várhatunk fejlesztést az Apple-től, de inkább szoftveres oldalon. Csakúgy, ahogyan a Smart HDR javított a mélységélességen az iPhone XS és XS Max esetében.

Ha tényleg a nagy AR terv része ez a lépés, akkor az Apple rajongótábora vélhetően megbocsátóbb lesz akár a design kérdésben is. Ha “csak” az egyéb javítások miatt nő a kamerák száma, inkább negatív fogadtatásra számíthatunk.

Emészthető a nagyobb kamerasziget? Szerinted mire kéne fókuszálni az Applenek a harmadik kamerával?

Forrás: Macotara

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!