imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mire lehet számítani az új Mac Prótól jövőre?


Az Apple tőle nem megszokott módon nemrégiben felfedte, hogy jövőre egy teljesen új Mac Próval kíván előrukkolni, ami merőben más lesz, mint a jelen generáció. Ha hihetünk az Apple vezérkarának, akkor mind kialakításában, mind pedig prioritásaiban is megújul a professzionális hardver vonal. Vajon mire lehet számítani és mi valósul meg ebből?

Meghökkenve olvastam John Gruber írását a Daring Fireball blogon, ami ezzel a címmel jelent meg: a Mac Pro él. Gruber nem az a fajta újságíró, akitől iPhone pletykákat vagy szabadalmakat lehet olvasni, ritkán bocsátkozik jóslatokba, ő igazi iparági bennfentes figura, akinek valószínűleg egy-egy telefonjába kerül ellenőrizni bizonyos hírek valódiságát vagy valótlanságát. Szóval érdemes az ő írásait nyomon követni, aranyat ér blogjának minden szava. Nem is véletlen, hogy amikor Red ezt a cikket átküldte és kicsit később beleolvasgattam, akkor szaporán emelkedni kezdett a vérnyomásom; az áprilisi tréfálkozásnak is vége volt már, így hát ha valakinek, akkor neki egyből elhittem mindent, amit leírt.

Apple executives Phil Schiller and Craig Federighi hold a roundtable conversation with journalists on the Mac inside the machine shop at Apple's Product Realization Lab.

Pedig az, hogy az Apple leült Gruberrel és néhány újságíróval megbeszélni a tutit a professzionális felhasználásra szánt termékekről, nem igazán tűnt hihető sztorinak, más oldalakon inkább komikusnak hatott volna. Rá 5-10 percre szinte minden oldalt lehozta, a hír igaz: az Apple belátta, hogy nem jó irányba indultak a pro vonallal, a felhasználókat nem szolgálták ki annyira, amennyire kellett volna, és már új stratégia szerint folynak a fejlesztések. Mikor is tett ilyet az Apple utoljára? Soha. Éppen ezért várom izgatottan, hogy az Apple beváltsa az ígéreteket ,és valóban olyan termékeket dobjon piacra, amik elsősorban minden tekintetben munkaállomásként képesek kiszolgálni a kreatív alkotókat. Másodsorban teret engednek az egyéni preferenciáknak és megfelelő perifériákkal látják el az új gépet, mint egy új Apple monitor, ami teszi a dolgát mind amellett, hogy ízléses házban lakik. Harmadsorban pedig ezek a frissítések rendszeressé válnak, illetve megtartják azt az Apple-ös bájukat, ami miatt sok-sok ember vásárolta meg a jelenlegi Mac Prót.

Mi fán terem a Mac Pro?

Ahhoz, hogy kijöjjön a szumma és összeálljon, hogy mit várunk az Apple-től és mit fognak megvalósítani, alaposan meg kell vizsgálnunk a pro userek igényeit, és hozzá kell vennünk azt az “Apple-faktort”, ami bizonyos esetekben visszaszoríthat egyes szempontokat. A saját bőrömön tapasztalom, hogy egy munkaeszköz, ebben az esetben már inkább munkaállomás vagy célhardver legfontosabb ismérve a megbízhatóság. Akkor, amikor kell, működjön úgy, ahogyan azt elvárjuk tőle. Legyen itt szó képről vagy hangról, filmutómunkáról vagy játékfejlesztésről – de akár az iMagazin mindennapi működésére is kivetíthetjük ezt a kérdéskört, annak ellenére, hogy az eszközök más típusúak –, a munkának folynia kell. Nem kell drivereket telepíteni, nincsenek indokolatlan automatikus frissítések, nem kell videokártya beállításokon agyalni, csak bekapcsolod és működik.

Final-Cut-Pro-10-2-cover-746x419

Ha szükség van egy ilyen céleszközre, akkor bárki besétálhat a boltba, megrendelheti magának a megfelelő számítógépet vagy szerencsésebb esetben azonnal hozzájuthat, hazaviszi, kibontja, feltelepíti azokat a szoftvereket, amik a munkakörnyezetét jelentik és indulhat a munka. Az Apple termékek egyik nagy erénye, hogy rengeteg saját professzionális szoftver érhető el hozzájuk, mint például a Final Cut Pro X videovágó program vagy a hangfeldolgozásra alkalmas Logic Pro X. Ezen programok amellett, hogy felveszik a versenyt és részesei az adott területek meghatározó eszközkörének, a gyártó által remekül optimalizáltak. Sok esetben pontosan emiatt nincs értelme az egyszerű számok alapján történő hardveres összehasonlítgatásoknak más számítógépekkel szemben, ahogyan egyébként az okostelefonok terepén is hasonló helyzet áll fenn.

maxresdefault

 

Ha erős vasat szeretnénk vásárolni, akkor amellett, hogy ezt az imént felmerült problémát számításba vesszük, az adott termékeket el kell helyeznünk a megfelelő képzeletbeli polcokon annak érdekében, hogy ne jöjjenek ki árbeli képzavarok. A YouTube tele van olyan összehasonlításokkal, amik azt boncolgatják, hogy egy 4000 dolláros Mac Pro teljesítményét kenterbe veri egy 2000 dolláros épített gaming számítógép tudása. Ezzel nem is szeretnék vitába szállni, a számok magukért beszélnek, ugyanakkor két különböző kategóriáról beszélünk. Egyrészt evidens, hogy a mai videokártyák és processzorok teljesítménye jóval előrébb tart, mint 3-4 évvel ezelőtt, és többnyire ez a legnagyobb probléma az Apple jelenlegi high-end számítógépeivel. De ami ennél is sokkal fontosabb, hogy egy Mac Pro vagy iMac esetén egy előre összeszerelt gépet kapunk készhez, amihez olyan szolgáltatásokat vásárolhatunk, mint az Apple Care Protection Plan, ami teljes körű technikai támogatást jelent. Ilyenformán nincs értelme olyan párhuzamokat vonni, amikben hozzáértő lelkes felhasználók önmaguk építik meg álmaik gépét egy kész termékkel és szolgáltatáscsomaggal szemben.

image01-2

Ha a Mac Prót akarjuk a saját ligájában játszatni, akkor olyan gépekkel kell összevetnünk, mint például a HP Workstation számítógépek. Itt már hasonló árkategóriájú gépeket fogunk találni, részben azonos technikai háttérrel. Természetesen ezekbe is az Intel Xeon processzorai kerülnek, illetve Nvidia Quadro vagy AMD FirePro ipari felhasználásra szánt videokártyák, amik jellemzően hosszútávon sokkal strapabíróbbak, mint a játékra kitalált GPU-k, ezáltal sokkal többe is kerülnek. Emellett a HP, ahogy az Apple is, teljes munkakörnyezetet kínál, dedikált monitorok és perifériák találhatóak meg a kínálatukban, amik maximálisan kompatibilisek a számítógépeikkel.

Mi várható el az Apple-től, és mit várunk mi, felhasználók?

Az Apple egyértelmű modularitást ígért, amely a jövőben lehetővé teszi, hogy gyakori hardverfrissítések érkezzenek, és ne álljon fenn többé hasonló helyzet. Emellett a technika rohamos fejlődésével elvárás az is, hogy könnyedén lehessen a komponenseket akár 1-2 évente is újra, gyorsabbra cserélni. Ebben pedig az Apple nem jeleskedett eddig a Mac Próval. Nem csak a szerelhetetlen kialakítás okoz gondot, hanem a hardverek optimalizáltsága, illetve a megfelelő szoftveres támogatás a gyártók felől. Azt egyértelműen nem várhatjuk el az Apple-től, hogy innentől olyan számítógépeket készítsen, amikbe akármilyen alkatrészeket kicserélhetünk, hiszen ezzel borulna mindaz, ami a Mac Pro és az összes Mac valójában. Ugyanakkor azt be kell látniuk, hogy a felhasználót nem szabad beskatulyázni, elzárni a döntés elől, hogy olyan elemekből legózza össze a számítógépét, amire a legnagyobb szüksége van.

MacBook-Pro-LG-5K-display-1024x628

A hetekben, miután az Apple-nél őszinte módba kapcsoltak, történt egy-két érdekes bejelentés is. Például az Nvidia friss drivereket adott ki macOS-hez, ami örömhír lehet számunka. Eddig is égető probléma volt az, hogy hiába vásárolunk egy fullos 2016-os MacBook Prót, amit már elláttak a megfelelő Thunderbolt 3-as USB-C portokkal, ha nem tudjuk belőlük kihozni a maximumot. A piacon több alternatíva is létezik különböző külső grafikus gyorsítókra, amivel drasztikusan meg lehet növelni az Apple notebookjainak teljesítményét, de ezekkel sem volt fenékig tejfel az élet egészen mostanáig. Az Nvidia innentől támogatást nyújt a Titan Xp és GTX 1080 Ti kártyákhoz is, annak ellenére, hogy az Apple jellemzően AMD kártyákat pakol az asztali gépeibe. A világért sem szeretném leszólni az AMD termékeket, megvan a piacon a maguk helye és felhasználói rétege, de kétségtelen, hogy ha egy kártyás rendszerben gondolkodunk, akkor az Nvidia csúcsmodelljeit kell választanunk, mivel jelenleg az imént említett 2 kártyának nincs ellenfele a piacon.

titanx2

Éppen ezért lenne fontos, hogy az újragondolt Mac Prót olyanra tervezze az Apple, hogy a vásárláskor akár Nvidia kártyával is kérhessük a gépünket. Az már maga lenne az álom, ha könnyedén otthon bárki kicserélhetné ezeket a háttértárral és a memóriával együtt. Pár nappal ezelőtt írtunk arról a koncepcióról, amiben egy oldalra kihajtós módszert álmodtak meg a designerek, kérdés, hogy egy ilyen megvalósításnál milyen problémákban ütköznének a mérnökök a tervező asztalon. Mindezt összefoglalva nem az az elvárás, hogy vázat építsen az Apple, amibe eszetlenül akármit belepakolhatunk, inkább az, hogy legyenek alternatívák, amik közül választhatunk, és ha úgy adódik, könnyedén upgradelni lehessen a gépeket.

Mi a célja az Apple-nek, és miért most jött el a frissítés ideje?

Sokan arról beszéltek az elmúlt időszakban, hogy jelentősen csorbult az Apple presztizse azáltal, hogy elhanyagolták azt a termékvonalat, amelytől az igazi innovációt várnánk és amiben mindig is nagyon erősnek számított a cég. Talán fontolóra vették ezt a véleményt, talán nem, de tulajdonképpen mindig is voltak ilyen hangok a cég körül. Emlékezzünk csak vissza arra, amikor 2013-ban Phil Schiller a színpadon megjegyezte, hogy francokat nem tud az Apple innoválni. Akkor abban a helyzetben igaza is volt, aztán ez a koncepció megbukott. Nagyon helyes az a gondolat, hogy “ne tűnjünk már egy egyszerű mobilgyártónak”, hiszen “remek számítógépeket tudunk építeni”. E mellé nyilván hozzászámolták az üzleti érdekeket: Phil Schiller és Craig Federighi annyit árult el erről a termékkategóriáról, hogy az Apple teljes bevételének kevesebb, mint 10 %-a származik Mac Pro eladásokból, ami vélhetően inkább a nullát közelíti.

size_4k

Az IDC legfrissebb jelentése szerint 2017 első negyedévében 5 év után újra nőttek a PC eladások (értsd: személyi számítógépek, beleértve a Macintosh-t is), ami az elemző cég szerint főleg annak köszönhető, hogy az emberek elkezdték lecserélni a gépeiket. A számítógép mostanra már nem elsődleges a felhasználók nagy többségének, ezért kitolódott az a ciklus, amilyen időközönként pénzt áldoznak egy-egy új masinára. A vizsgált időszakban egy év alatt 0,6%-os növekedést ért el a teljes személyi számítógép szegmens (beleértve a hordozható és asztali számítógépeket, kivéve a tableteket). Az IDC szerint a növekedés aránya tovább fokozódhat, hiszen éppen csak az elején vagyunk az említett ciklusnak, ezért az Apple-nek épp jókor jutott eszébe, hogy kezdeni kellene valamit a Mac Próval és az iMac-kel. Utóbbi még idén ősszel frissülni fog, előbbi viszont csak jövőre, legrosszabb esetben 2019-ben, de cserébe új Apple monitor is érkezni fog, mivel a cég belátta, hogy nem volt jó ötlet az LG kezébe adni az irányítást.

54eccc1d6df52a2e62e29a0e19b3ed98

Az Apple-től nem érdemes és nem is kell olyan konfigurációjú gépet várni, amik szerelhetőségükben felvennék a versenyt akármelyik épített Windows PC-vel, ugyanakkor a lehetőségeik bizonyos mértékű kiszélesítésével hasonló felhasználói élményben lehet részünk, mint amit eddig is megszokhattunk. Azt gondolom, ez koránt sem baj, sőt, valahol ezért is szeretjük használni ezeket a termékeket, az ökoszisztéma és az optimalizáltság minden szépségével és jóságával együtt. Reméljük, az Apple a pro vonalon is olyan frissítéseket csinál, amivel a lehető legtöbb felhasználót tudja megszólítani, de főleg azokat, akik igazán ki vannak éhezve az erős Mac számítógépekre. Ha pedig ezt sikerül elérniük, akkor vélhetően visszaáll a világ rendje és a céget nem éri többet az a vád, hogy csakis a hétköznapi felhasználókban gondolkodnak.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!