imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Mire számíthatunk az iPhone-okon kívül a keynote-on?


Nyakunkon a szeptemberi keynote, aminek a fő témája természetesen az új iPhone széria lesz, azonban ne feledkezzünk meg a többi termékről és újításról sem! Összeszedtük nektek, hogy mire is számíthatunk kedden az iPhone-okon kívül.

Tegnap már írtunk nektek arról, hogy az eddigi hírek szerint milyen újdonságokra számíthatunk iPhone fronton. Most viszont az összes többi olyan dolgot vettük górcső alá, amelyról az Apple kedden ránthatja le a leplet.

Apple Watch

A készülékek közül népszerűség szerint a második helyen egyértelműen az Apple Watch áll. A frissítéssel kapcsolatban kissé kettősek lehetnek az érzések, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy hardveres szempontból nem nagyon történik majd változás. A Series 4-ben is helyet foglaló OLED kijelző továbbra is megmarad, és a méretek is minden bizonnyal ugyanazok lesznek, mint eddig.

Az egyetlen ami változik, az a házak anyaga, ugyanis a termékpaletta kibővülhet egy titánium és egy kerámia kivitellel is. Éppen ezért többen megkérdőjelezik, hogy lesz-e végül Series 5, de úgy tűnik, hogy a felhasználók és a források bizakodóak ezen téren.

Ami viszont nagyon hasznos újítás lehet, az a gyári alvásmonitorozás funkció. Írtunk már róla, hogy milyen külső alkalmazásokat érdemes letölteni azoknak, akik szeretnének az Apple Watch segítségével hatékonyabban pihenni, azonban úgy tűnik, hogy a vállalat most saját megoldással hozakodhat elő. Tény, hogy ez a funkció enegriaigényesnek ígérkezik, ezért reméljük, hogy az iPhone-okhoz hasonlóan az okosóra nagyobb aksit kap majd, erről viszont eddig még nem érkezett konkrét információ.

Apple TV

Éppen itt lenne az ideje egy Apple TV frissítésnek is, hiszen a cég rendszerint kétévente újítja meg a terméket. A hírek szerint a 2018-as iPhone modellekből már jól ismert A12-es processzort kaphatja meg, amely már elegendő teljesítményt szolgáltathatna ahhoz, hogy a terméke az Apple eredeti elképzeléséhez igazodva játékkonzol gyanánt is megállja a helyét. Ráadásul ha minden igaz, támogatni fogja a külső kontrollerek használatát is, melyek nyilvánvalóan sokkal alkalmasabbá teszik majd erre a célra.

Teljes mértékben nagy valószínűséggel nem fogja kiváltani a konkurens gépeket, azonban a Casual gamerekenek egy nagyon is élhető kompromisszumot nyújthat. Főleg úgy, hogy az Apple Arcade debütálása is várható, ami egyfajta előfizetés lesz egy-egy játékcsoporthoz, és a piacon eluralkodó pay-to-win kategórát hivatott ellensúlyozni. Felbontás tekintetében is várhatunk valamifajta fejlődést, azonban konkrétumot sajnos nem hallhattunk efelől.

HomePod

Ez az a termék, ami minket magyarokat a legkevésbé érint majd a földrajzi korlátozások miatt. Az elérhető országok listáját lehetséges, hogy kiterjesztik a közeljövőben, azonban nem valószínű, hogy ez a keddi keynote-on történik majd. Az alapvető probléma az egyébként vele, hogy a piaci szegmens amiben mozog, nem igazán tolerálja azt a magas árat amit a HomePodért kérnek, ezért a konkurens gyártmányok erősen felülmúlták az Apple megoldását eladási számok tekintetében. Az egyetlen hír, amit hallani lehetett róla az az, hogy a vállalat vélhetőleg frissíti a terméket, és barátságosabb árcimkével látja majd el, hogy behozza a lemaradást.

Tracker

A lehetséges új terméket az iOS 13.1 első fejlesztői bétája buktatta le. A hírek szerint az Apple egy Tile Trackerhez hasonló megoldással hozakodhat elő a keynote-on. Ez egy kör alakú, apple logóval elátott nyomkövető lehet, ami Bluetooth és UWB (Ultra-Wideband) technológiával működik majd, valamint cserélhető aksival rendelkezhet, a Find My alkalmazásba való integráció pedig jelentősen megkönnyíti majd a használatát. Lényegében egy olyan apró kütyüről beszélünk, amit a táskánkra, vagy nagyjából bármelyik fontosabb cuccunkra rárögzíthetünk.

Ha nem találjuk a keresett tárgyat, az viszont a közelünkben van, a Find My alkalmazás megmutatja a tartózkodási helyét, ha pedig eltűnt, átválthatunk “eltűnt” módba. Ez utóbbi azért nagyon érdekes, mert (tételezzük fel, hogy ellopták) ha egy másik felhasználó iPhone-ja kapcsolatba lép az nyomkövetővel, mi arról azonnal értesítést kapunk a pontos helyadattal egyetemben, ráadásul a kedves “segítőnk” is megkapja a kapcsolati adatainkat, hogy hamarabb visszajuttathassa hozzánk a hiányolt cuccunkat.

Szoftverek

Ne feledkezzünk meg az új operációs rendszerekről sem, melyek listája egy teljesen új taggal bővül majd! Vegyük is őket szépen sorban:

MacOS Catalina

Az új 10.15-ös macOS verzió egy újabb Szilícium-völgyhöz kapcsolódó névre, a Catalinára hallgat. Alapvetően hasznos kis újításokat kapunk majd benne, melyek közül van néhány igazán jelentős is. Például az, hogy az iTunes három appra szakad szét, melyek a következők: Apple Music, Apple Podcasts és Apple TV. A T2 chip segítségével az új rendszerben már – a Trackerhez hasonlóan – lehetőség lesz offline nyomkövetésre, ami értelemszerűen leginkább egy esetleges lopásnál lehet a segítségünkre.

Az Apple a kissé szegényesnek mondható macOS-es App Store kínálatot a Project Catalyst funkcióval bővítené ki, mely lehetőséget adna arra a fejlesztőknek, hogy – szinte csak egy pipa bekattintásával – az iOS-re fejlesztett alkalmazásokat Macen is könnyedén elérhetővé tegyék. Másik kellemes újítás, hogy megkapjuk majd macOS-re is a Screen Time-ot, azaz a képernyőidőt monitorozó alkalmazást, mely segítségével hatékonyabban tölthetjük el az időt például azzal, hogy előre bekorlátozhatjuk, mennyit Facebookozhatunk majd.

iPadOS 13

Íme a WWDC-n bejelentett nagy újítás, az iPadekre érkező saját operációs rendszer, az iPadOS. Arra hivatott, hogy sokkal Macesebb élményt tudjon nyújtani ezáltal az eszköz, aminél a vállalat nem titkoltan törekszik arra, hogy elmossa az éles határvonalat az iPadek és a Macek között. Új fájkezelést is kapunk majd, melynek hála már pendrive-ot is kezel majd. Az amúgy sem lassú reakcióidejű Apple Pencil még gyorsabb lesz (20ms-ról 9ms-ra csökken majd a késés). Ami viszont kétségtelenül a legnagyobb ovációt kapta a bejelentésnél az a Sidecar funkció, mely segítségével az iPadünket második kijelzőként használhatjuk a Macünk mellett.

WatchOS 6

Az Apple okosórája a frissítéssel megint egy kicsit okosabb lesz. Segítségével diktálhatunk majd, valamint saját számológépet és App Store-t kap. A hallásunk jó állapotáért a Zaj alkalmazás lesz felelős, amely bizonyos hangerő fölött értesít minket, hogy túl hangos a környezetünk. Szerencsére kikapcsolható lesz, valamint az érzékenységét is lehet majd állítani, így egy-egy koncert alkalmával nem fogja folyamatosan rezgetni a csuklónkat.

Néhány külső fizetős app fejlesztője nem igazán örül majd egy-egy fejlesztésnek, hiszen az Apple gyári alvásmonitorozó alkalmazást és – a hölgyeknek kedvezve – menstruációs naptárat fejleszt az új Watch Series 5-höz.

One More Thing

Kósza pletykákból hallhattunk, hogy idén megint elhangozhat majd Steve Jobs ikonikus mondata, mely az AR szemüveget jelentheti. Eddig úgy tudtuk, hogy ez egy teljesen felfüggesztett projekt, azonban az tény, hogy Tim Cook nagyon pártolja a kiterjesztett valósággal kapcsolatos fejlesztéseket. Az iOS 13 fejlesztői bétáiban is találtak a – csak hiú ábrándnak tűnő – termékre utaló jeleket, azonban sokkal konkrétabb információt eddig nem kaptunk. Nos, az biztos, hogy nagyon nagyot ütne, ha idén ezt a terméket húznák elő a borítékból, vagy Cook csak lazán lehúzná a homlokáról, mint egy napszemüveget.

Kevésbé valószínű újítások:

 

MacBook Pro 16″

Ming-Chi Kuo még február végén jelentette be, hogy érkezni fog egy 16″-es képernyővel szerelt MacBook Pro is a kínálatba. Azóta az is kiderült, hogy ugyanaz lesz a háza, mint a 15″-es változatnak, ráadásul a konfigurációk is nagyrészt megegyeznek majd. Arról megoszlanak a vélemények, hogy az új méret egy újabb párhuzamos modell lesz-e majd hosszú távon, vagy teljesen leváltja a 15″-es társát. Kuo ezt nem árulta el, de többek szerint inkább a második opció a valószínűbb.

Ha minden igaz, ebben a változatban debütál majd a Butterfly billentyűzeteket leváltó ollómechanikás klaviatúra is, mely sokkal tartósabbnak bizonyulhat elődjénél. Ugyan lehetséges, hogy a szeptemberi keynote-on is találkozhatunk már az új MacBook Próval, azonban sokkal valószínűbb, hogy az Apple inkább egy októberi sajtókonferenciát választ majd bemutató gyanánt.

iPadek

iPad fronton is várható némi változás. A hírek szerint a vállalat végleg szakíthat a már jól megszokott 9,7″-es mérettel, melyet a 10,2″-es kijelzők váltanak majd. Ez vélhetőleg nem jár majd méretnövekedéssel, hiszen a jelenlegi modelleken kifejezetten robosztusak a kávák, így vélhetőleg azokat fogják kissé megkurtítani. Valamint az árcédula is nagyon hasonló lehet az elődökéhez, hiszen ezeket a változtokat kifejezetten iskolák számára ajánlják.

Attribútumaiban az iPad Pro sem lesz más, azonban ha minden igaz, megkapják az idei iPhone-ok A13-as processzorát – egy esetlegesen erősebb verzióban -, illetve ebbe a kategóriába is beszivároghat a tripla kamerarendszer. Hogy ez utóbbinak mennyire lesz nagy haszna, arról egyelőre nem szól a fáma, azonban az amúgy is borsos árat lehetséges, hogy tovább emeli majd. A táblagépekről is ugyanaz az elképzelés mint a 16″-es MacBook Próról: valószínűleg inkább októberben várhatóak.

AirPods 3

Végül, de nem utolsósorban van egy termék, ami pedig szinte biztos, hogy nem jön a keddi keynote-on, de érdemes róla szót ejteni. Ez nem más, mint az AirPods 3. generációs kiadása. Mark Gurman – az egyik leghitelesebb forrás – eleresztett egy pletykát, miszerint az új verzió bizonyos szintű IP szabványt, és aktív zajszűrést kaphat. Ezek vélhetőleg csak akkor lehetségesek, ha az új üdvöske “agybadugós” kivitel lesz, ennek azonban a felhasználók egy igen jelentős hányada nem örülne (köztük én sem).

Remekül beleillik a képbe, hogy Kuo annyit mondott a vezeték nélküli fülhallgató királyának új verziójáról, hogy nem egy, hanem két változata lesz. Ez megmagyarázhatja Gurman állítását is aképpen, hogy lehet egy a mostanihoz nagyon hasonló modell, és egy másik, fülpárnás kivitel is. Az AirPods frissítése leginkább Karácsony előtt, vagy 2020 legelején érkezhet majd.

Körülbelül ezeket tudtuk meg eddig a szeptemberi keynote-ról, amelyet élőben közvetítünk majd nektek 18:50-től! Tartsatok velünk!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!