imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mit csinál Marc Newson az Apple-nél?


Szeptember elején bombaként robbant a hír, hogy a brit dizájnerzseni, Marc Newson is az Apple csapatát erősíti a továbbiakban, vagyis lassan egy hónapja megkérdőjelezhetetlenül az Apple lett a techcégek közül az, aki a legkiválóbb formatervezőkkel rendelkezik.

Persze egyből megindult a találgatás, hogy vajon mivel foglalkozik majd Newson a cégnél. Akkor még ugye nem jelentették be az Apple Watch-ot, a pletykák viszont a csúcson voltak, úgyhogy persze egyből sokan az órára gondoltak. Aztán mikor megjelent az óra, még többen vélték felfedezni benne Marc Newson keze nyomát. Nekem nem esett le elsőre, de valóban van némi hasonlóság, ha megnézzük az Ikepod Horizon számlapját, és az Apple Watch ikonjait:

Marc Newson Ikepod vs Apple Watch

A közleményben amiben bejelentették, hogy Newson mostantól az Apple-nél dolgozik, azt is megemlítették, hogy emellett folytatja többi munkáját is, és megmarad a nevét viselő saját cége is. Erre egy jó példa, hogy a napokban mutatkozott be az általa tervezett és a Krups által gyártott The Sub otthoni sörcsapoló gép. Marc egyébkén nem veti meg a sörözést, saját bevallása szerint ha lehetősége van rá, munka után otthon este legurít egy pohárral. Viszont sem ő, sem a felesége nem iszik sokat, ezért gyakorlatilag a saját problémájukra is megoldást talált a Sub segítségével, amivel bármilyen mennyiséget kényelmesen csapolhat magának otthon.

Marc Newson The Sub

Ebből az alkalomból készített vele és Mark van Itersonnal, a Heineken dizájnért felelős igazgatójával egy interjút a Dezeen magazin. Az kérdések nagy része természetesen a sörözésre és a Subra irányult, de persze nem hagyhatták ki az Apple-t sem, és azt, hogy vajon pontosan mi is lesz Newson feladata a cégnél. Az interjú ezen része így hangzik:

Amy Fearson: Elég fontos szerepet kapott az Apple-nél, gondolja, hogy a jövőben is lesz ideje hasonló projekteken dolgozni [mint a Sub]?

Marc Newson: Igen, abszolút, mivel az Apple-től kapott feladatom nem veszi el az összes időmet, és nagyon konkrét okkal kerültem oda, szóval a cégem még mindig létezik, és én továbbra is az Egyesült Királyságban maradok.

Amy Frearson: Elmondhatja, min dolgozik az Apple-nél?

Marc Newson: Nem igazán, sajnálom.

Mark van Iterson: Azonnal kirúgják ha megteszi. [nevetve]

Marc Newson: Pedig még csak most kezdtem!

Amy Frearson: Azt elmondhatja, hogy részt vett-e az óra tervezésében?

Marc Newson: Nyilván nem.

Victoria Wood (PR): Bocsánat, de erre nem válaszolhatunk, sajnálom.

Amy Frearson: Akkor talán mást kérdezhetek. Az Ön hátterével az óratervezés terén, elmondaná nekünk, hogy mit gondol, mi lesz a hagyományos órák sorsa?

Marc Newson: A mechanikus óráknak mindig meglesz a piaca. Ha eltekintünk attól, hogy mutatják az időt – mivel ugye gyakorlatilag csak ezt tudják –, akkor valami egészen másról szólnak. Tudja, szerintem a mechanikus órák világa ugyanúgy létezni fog a jövőben is, ahogy most. Hogy őszinte legyek, most nem követem annyira közelről, hogy mi történik a mechanikus órák piacán.

Mark van Iterson: Két csuklónk van! Az egyik nem zárja ki a másikat!

Marc Newson: Abszolút. De abban biztos vagyok, hogy az eladások nőttek az utóbbi időben, és a jövőben is nőni fognak ebben a kategóriában.

Mi derül ki tehát az interjúból azt leszámítva, hogy Iterson igazi Humor Harold lehet, illetve Newson szereti az „abszolút” szót? Nem sok, az viszont igen, hogy Marc Newson egyértelműen nem teljes állásban dolgozik az Apple-nél, hanem nagyon úgy tűnik, hogy valami speciális projekt miatt alkalmazták határozott időre. Hogy ez az Apple Watch volt-e, az nem derül ki, de nem zárom ki teljesen, hogy nem erről van szó.

Marc Newson neve elég jól cseng a szakmában, tehát ha egyértelműen a keze nyomát viselné az Apple Watch, akkor valószínűleg ezt valahol elmondták vagy feltüntették volna. Newson pedig nem csak órákat tervezett eddigi pályafutása során, hanem gyakorlatilag mindent: épületbelsőket, bútorokat, lámpákat, autót, repülőt, űrhajót, motorcsónakot, jetpacket, fényképezőgépeket, hogy csak párat említsünk. 2012-ben a New York Times egy kimerítő cikkben tette fel a kérdést:

Van bármi, amit NEM tervezett Marc Newson?

Úgyhogy én nagyon izgatottam várom, vajon mi lehet a titkos projekt, amin az Apple-nél dolgozik. Szerintetek?

Forrás: Dezeen.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!