imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mit csinál a telefonod, amikor aktiválva van a Bluetooth?


Az egyre szélesebb skálájú, és egyre gyorsuló vezeték nélküli adatátvitel nemcsak új lehetőséget ad a felhasználók számára, de olyan folyamatokat is végez, amire az átlag user nem is gondol. Feleslegesen aktív a Bluetooth? Ezekkel a érdemes tisztában lenned.

Míg 10 évvel ezelőtt azt gondoltuk, hogy a Bluetooth egy olyan technológia, ami felhasználó és felhasználó közötti adatátvitelre a legalkalmasabb, addig mára egészen más dolgokra is használja a telefonunk a Bluetooth-antennát. Például ezen keresztül csatlakoztathatjuk az AirPods-t, az Apple Pencilt, sőt olykor még az Apple Watch is ezt a csatlakozási formát használja, igaz nem minden esetben.

De ez még mindig nem meríti ki a Bluetooth-ban rejlő lehetőségeket. Biztosan hallottál már róla, például taxi sofőröktől, hogy az iPhone-ok szeretik a Wi-Fi cella információival pontosítani a helymeghatározást. Ezért, ha hívsz egy kocsit valamilyen appon keresztül, akkor érdemes a könnyebb és gyorsabb használat miatt ezt a kapcsolót aktív álláson tartani.

Ez nemcsak a Wi-Fi-vel van így, a Bluetooth is képes hasonló trükkökre. A városok rengeteg csatlakozási ponttal vannak tele, hol Wi-Fi, hol pedig Bluetooth kapcsolatok leselkednek a telefonjainkra. Azaz, nem a telefonunk érdekli őket, hanem a főleg a pozíciónk. Ennek segítségével működik például a Facebook barátkereső térképes funkciója is, illetve minden helyalapú szolgáltatás.

Ugyanígy kap az ember célzott hirdetéseket: ezért lehetséges az, hogy olykor jön egy TripAdvisor értesítés a Starbucks előtt várakozva, vagy épp olyan hirdetéseket kapsz a Google-ben, amilyen boltokat aznap nézegettél a plázában. Ha aktív a Bluetooth-antenna a telefonodban, akkor az folyamatosan adatokat küldözget, legszerencsésebb esetben csak a pozíciódról. Olyan ez, mint amikor becsekkolsz valahová a Facebookon, hasonló módon pin pontokat hagysz magad után úgy, hogy nem is tudsz róla.

Ugyanez ez igaz a nyilvános Wi-Fi hálózatokra is, ami talán egy fokkal veszélyesebb, ezért kell óvatosnak lenni, mikor hova csatlakozunk. Persze most nyilván azt gondolod, hogy te aztán sosem hagyod bekapcsolva a Bluetooth-t, hiszen amúgy is zabálja az aksit, ezt mindenki tudja. A helyzet az, hogy az új telefonokban már elhanyagolható az állandó Bluetooth kapcsolat energiaigénye. Ezért, amikor alkalom adódik rá, az Apple Watch is ezen keresztül kapcsolódik az iPhone-hoz.

Másrészt viszont az iOS 11-ben és a legfrissebb Android verziókban is a Vezérlőközpontban lévő kapcsolók csak kapcsolatbontásra alkalmasak, nem deaktiválják az antennát. Ez elég megtévesztő, hiszen korábban ez nem így volt az iPhone-okon. Később ezt azzal orvosolták az Apple mérnökei, hogy nem szürkére, hanem fehérre vált az ikon, amikor “kikapcsoljuk”.

Mert valójában nem ez történik. Ha teljesen ki szeretnénk kapcsolni, azt csak a beállításokban tehetjük meg, illetve 3D Touch gesztussal a Beállítások ikonjára koppintva. Azért érdemes ezekre a dolgokra odafigyelni, mert hasonlóképpen működnek, mint az ingyenes webes szolgáltatások: vagy reklámmal, vagy szintén az adatainkkal fizetünk, rosszabb esetben kriptobányászattal. A különbség csak az, hogy a mobiltelefonunk már talán sokkal személyesebb tárgy egy számítógépnél.

Forrás: The Verge

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!