imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Mit is jelent az optimalizált töltés funkció?


A kevesebb mint két hete megjelent iOS 13 jónéhány hiánypótló funkcióval gazdagabb lett. A legtöbbet be is harangozták, azonban akad néhány csendesebben érkezett kellemes, új megoldás is, például az optimalizált töltés.

Kimondhatjuk, hogy az iPhone-okat az utóbbi években többnyire jogosan érték kritikák a akkumulátorokat illetően. Alapvetően leginkább az üzemidővel nem volt mindenki elégedett, amelynek a jelenlegi technológiával együtt járó hatásfokvesztés sem kedvez. Az Apple először tavaly, az aksibajnok iPhone XR esetében villantott nagyot, az idei modellek pedig még azt is felülmúlják.

De mit sem ér a hosszú üzemidő, ha nem tudjuk sokáig élvezni, mert gyorsan romlik a telepek hatásfoka. Erre a problémára nyújt megoldást az iOS 13-ban az optimalizált akkutöltés névre hallgató új funkció, amely egy – a felhasználók döntő többségénél a töltés során felmerülő – gyakori hibát hivatott orvosolni. Mielőtt azonban jobban belemélyednénk az Apple megoldásába, ejtsünk néhány szót az aksikról!

A mobiltelefonokba a gyártók az utóbbi években – szinte kivétel nélkül – Li-ion technológián alapuló telepeket szerelnek. Nem véletlen, hiszen igen stabilak, könnyűek, valamint kisebb méretnél is viszonylag nagy kapacitással rendelkeznek. Van viszont egy nagy hátrányuk, mégpedig az öregedés, amely igencsak kellemetlen tud lenni, hiszen a hatásfok folyamatosan romlik, csak az nem mindegy, hogy milyen tempóban!

Az iPhone-okba szerelt aksik hozzávetőlegesen 1000 ciklusra vannak “vizsgáztatva”. Az Apple álláspontja szerint az általuk használt telepektől 500 töltési ciklus után nagyjából 80%-os állapot várható el, amely gyakorlatban átlagos felhasználás esetén körülbelül 2-3 éves időtartamot jelent. Ekkor már erősen ajánlott az alkatrész cseréje, hiszen ennél az értéknél már érezhetően gyorsabban merül a készülékünk.

Na de mi okozhat gyorsabb elhasználódást? A Li-Ion aksik alapvetően két dologra érzékenyek, amelyekből az egyik a szélsőséges hőmérséklet. Ez a típusú telep leginkább 0 °C és 35 °C között érzi jól magát, ezen értékek alatt és felett használva sokkal gyorsabb öregedést okozhatunk, ha pedig tartósan nagyon magas hőnek tesszük ki, felpuffadhat, rosszabb esetben kis is gyulladhat a telep. A másik kardinális kérdés pedig a töltöttség állapota, valamint a töltés ideje, és még inkább annak a módja.

A folyamat lényegében két részre osztható: gyorstöltési (0-80%) és csepptöltési (80-100%) fázisra. Előbbi során nagyobb teljesítményt képes felvenni az aksi, ennek ellenére ez sokkal kevésbé megterhelő a számára, mint a második fázis, mely sokkal alacsonyabb energiafelvétellel jár, és mégis jelentősebben hozzájárul az öregedéshez. A telepek persze rendelkeznek túltöltés elleni védelemmel, ezért nem probléma, ha hosszabb időre töltőn hagyjuk az iPhone-unkat.

Éppen ezen felbuzdulva a felhasználók jelentős hányada este lefekvés előtt dugja fel töltőre (vagy éppen helyezi a Qi padra) a telefonját, és felkeléskor veszi le. Ezzel alapvetően nem lenne semmi baj, hiszen ez az az időszak, amikor nem babráljuk a szeretett készülékünket, azonban a rövidebb gyorstöltést követően egy igen hosszú csepptöltési fázis következik, mely során feltöltődik 100%-ra az aksi, majd alvásunk során többször veszít 1-1%-ot, amit azon nyomban vissza is tölt, ez pedig sajnálatos módon nagyon rossz hatással van a telep élettartamára.

Erre nyújt megoldást az újonnan bevezetett funkció, az optimalizált töltés! Alapvetően arról van szó, hogy az iPhone-unk próbálja minél inkább megtanulni a töltési szokásainkat, és ezáltal lerövidíteni a csepptöltési fázist. Ez akképpen történik, hogy a töltés a gyorstöltési folyamat végén (80%-on) megáll, a készülék nem vesz fel több energiát, majd a vélt töltőről való lecsatlakoztatás pillanata előtt 1-2 órával kezdődik csak el a csepptöltés. Ezáltal drasztikusan lecsökken az 1-1%-os visszatöltések száma, ami hosszabb aksi élettartamhoz vezet.

Na de miből is következteti ki az iOS 13 a legmegfelelőbb időpontot a csepptöltési fázis megkezdéséhez? Nos, hétköznapokon egész egyszerűen az ébresztőnk alapján, tehát aggodalomra akkor sincs ok, ha valaki éppen váltott műszakban dolgozik. A tanulási mechanizmus inkább a hétvégi és pihenőnapokra vonatkozik, amikor nem állítunk ébresztőt magunknak. Tehát akkor előfordulhat, hogy a koránkelőknek hétvégén nem tölt fel teljesen az iPhone-juk? Matematikai esély van rá, de az biztos, hogy nem lesz jellemző.

Ha pedig nem bízunk a rendszer tanulási képességeiben, akkor természetesen ki is tudjuk kapcsolni a funkciót. Lássuk, hogyan is érhető el az új fícsör! A Beállításokban nyomjunk az Akkumulátor menüpontra, azon belül pedig az Akku állapotára. Itt láthatjuk, hogy a telep az új állapotához képest mekkora kapacitással bír (százalékos arányban), hogy milyen üzemmódban van (rosszabb állapot esetén választható, de alapesetben a “Csúcsteljesítmény leadása” az aktív), valamint az Optimalizált akkutöltést.

Az iOS 13-ra való frissítés esetén a funkció alapesetben aktív, úgyhogy aki nem szeretne élni a lehetőséggel, annak manuálisan ki kell kapcsolnia. Kíváncsiak leszünk, hogy hosszú távon mennyit javít majd az aksik élettartamán, azonban valószínűleg egzakt számot nem kapunk, hiszen minden felhasználó esetében más lesz a végeredmény.

Nektek bejön az új funkció? Használjátok majd, vagy rögtön kikapcsoljátok?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!