imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Mit is jelent igazából az Apple Arcade exkluzivitás?


A nem sokára induló játékos platform promózása során rendszeresen elhangzik, hogy az ott fellelhető játékok mennyire exkluzívak. De vajon mit is jelent az exkluzivitás a vállalat értelmezésében?

A héten már kiderült a Keynote-on, hogy csak néhányat kell aludni a WWDC-n beharangozott szolgáltatás indulásáig, szeptember 19-ig. Sőt, már arra is fény derült, hogy havidíjként csak 4,99 dollárt kell leszurkolni per család. Persze az első ingyenes hónap itt is játszik, mint a Musicnál és oly’ sok más Apple fizetős szolgáltatásnál.

Az Apple Arcade varázsa abban rejlik, hogy helyből több, mint 100 játékhoz férhet hozzá az ember úgy, hogy nincs semmilyen extra költsége. Nincsenek fizetős in-app purchasek és még a reklámmentesség is ingyenes. Online és offline is lehet játszani, az Apple összes arra alkalmas készülékén – iPhone-on, iPaden, Apple TV-n és Macen. Az öt dodós előfizetésen 6 “családtag” osztozhat, az összegért cserébe elérhető kínálat pedig folyamatosan bővülni fog hónapról hónapra.

De térjünk is rá az exkluzív részre. A promókörök alatt számtalanszor elhangzott, hogy Arcade exkluzívak a játékok, amiből az ember logikusan (és laikusan) azt gondolná, hogy ha előfizet az Arcade-re, akkor csak előbb felsorolt Apple eszközein játszhat a különböző gamekkel. Hát, ez nem teljesen így van.

Több játék leírása közt kiszúrható, hogy elérhetők különböző PC-s és videójáték konzolos verzióban is. Whaaaat? Akkor mi ebben a kizárólagos? Az Apple értelmezésében ez azt takarja, hogy mobil exkluzív és nem adható ki más mobil oprendszerekre. Tehát Androidos telefonokon és a Google Play Store-ban nem lesznek elérhetők.

A PC-k és játékkonzolok viszont nem mobilkészülékek, így rájuk ez a szabály nem vonatkozik. Pl. egy Nintendo Switchen simán lehet majd nyomatni az arra alkalmas a játékokat, csak ugy ott az Arcade-es előfizetős opció nem érhető el.

Lecsekkolva az első 100 beharangozott címet, csomó játékról kiderül, hogy ezek igazából teljesen multiplatformok, köszönőviszonyban sincsenek azzal, hogy csak Apple OS-ekkel működnének. A bemutatóban is szereplő Sayonara: Wild Hearts adatlapján például feketén-fehére ott virít, hogy elréhető lesz Nintendo Switch-re, PlayStation 4-re és Apple Arcade-en keresztül is. Az előző két verzióért viszont helyből 13 dollárt ki kell csengetni.

A baromi sok, Apple által elvégzett promó mellett van azonban az Arcade exluzivitásnak egy apróbb árnyoldala is. Ezek a játékok pl. sosem fognak az App Store többi szekciójában (mert ugye jön az Arcade tab is) megjelenni, így kiemelést és ajánlást sem kapnak, nem úgy mint a sima játékok. Ettől függetlenül valószínűleg még így is vastagon megéri a fejlesztőknek.

Forrás: 9to5Mac

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!