imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mit jelentenek az Apple Watch állapotjelzői


A friss vagy leendő Apple Watch tulajdonosoknak összeszedtük mi mindent érdemes tudniuk az óra szimbólumairól és ikonjairól. Ha már régóta használsz Watchot, de valamelyik még mindig kérdéses számodra, akkor is érdemes továbbolvasnod.

Az Apple Watch sajátos kezelőfelülete miatt egyszerű, lényegre törő szimbólumokat láthatunk, amik az óra számlapján jelennek meg. Egyes jelzésekkel csak az bizonyos Apple Watch modelleken találkozhatunk, ezeket is összeszedtük ebben a cikkben.

Töltés és zárolt állapot

Az iPhone-hoz hasonlóan, Apple Watchon is a villám ikon segítségével győződhetünk meg arról, hogy az óra megfelelően töltődik-e. Amikor a mágneses töltőhöz csatlakoztatjuk, akkor az óra egy animációval jelzi is, hogy észlelte a töltőt, illetve az óra számlapján megjelenik egy zöld villám jel. Abban az esetben, ha töltésre lenne szükség, egy piros villám látható, ezt 10%-os töltöttségnél írja ki az Apple Watch.

Ugyanígy az óraszámlapon egy kék lakat is megjelenhet. Ez akkor fordul elő, ha jelkóddal végjük az órát. A lakat csak zárolt állapotban látható, feloldás után eltűnik.

Repülőgép-, Ne zavarjanak, Színház mód

Természetesen az Apple Watch is rendelkezik Repülőgép móddal, azok a modellek is amelyek nem használnak eSIM-et, tehát minden itthon vásárolt készülék tartalmazza ezt a funkciót. A használatával tulajdonképpen minden vezeték nélküli kapcsolatot inaktiválhatunk, így a Wi-Fit és a Buletooth-t is. A Repülőgép mód a Vezérlőközpontot alulról felfele húzva, majd a repülő ikonra koppintva érhető el. A számlapon narancssárga ikon jelzi.

A Ne zavarjanak funkció sem újdonság, hiszen ez is pont ugyanúgy működik, mint az iPhone-okon. Nyugalmi állapotban az óra nem ad hangjelzéseket és nem küld értesítéseket. A képernyő nem villan fel, csak akkor ha magunk felé fordítjuk az órát. A Riasztások jelzései azonban továbbra is aktívak maradnak. A Vezérlőközpontban a hold ikon jelzi, az óra számlapon is így jelenik meg.

A Színház mód minden jelzést némít, a Ne zavarjanak funkcióval ellentétben csak akkor kapcsol be a kijelző, ha megnyomjuk a Digital Crown-t. Egyéb esetekben nem, így ahogy a neve is mutatja tökéletes olyan alkalmakkor, amikor nem akarunk másokat az óra fényével megzavarni, például moziban vagy színházban. A Vezérlőközpontban a maszk ikonnal lehet bekapcsolni, szintén megjelenik a számlapon, amikor aktiválva van.

Olvasatlan értesítés, Edzés, Bluetooth párosítás

Mi történik, amikor értesítésről jelez az óra, de nem nézünk rá? Egy idő után eltűnik, de nem végleg. Ahhoz, hogy az Apple Watch elsődlegesen óraként tudjon funkcionálni, gyakorlatilag nincs Zárolási képernyő, így az Értesítések sem tudnak megjelenni rajta. Az óra az elmulasztott notifikációkat egy, az óra számlapján megjelenő piros pöttyel jelzi. Ha ilyet látunk, akkor fentről lefelé húzva nézhetünk rá az Értesítési központra.

A zöld pálcikaember felbukkanása is gyakori, ezt akkor látjuk, amikor az Edzés alkalmazás aktív mérést végez. Ha véletlenül indítottad el, akkor az alkalmazások közötti keresd meg az Edzés appot, vagy a Dockról a legutóbb használtak listájából, koppints rá és állítsd le. Ezt tehát nem egy Vezérlőközpontos kapcsoló, hanem egy gyári alkalmazás okozza.

Ha már újra visszatértünk a Vezérlőközponthoz, akkor térjünk rá a Bluetooth párosító szimbólumra. Ami tulajdonképpen nem egy Bluetooth szimbólum, hanem az AirPlay-é, ami az Apple saját szabványa. Abban az esetben lehet erre szükség, amikor például AirPods-t szeretnénk párosítani vagy bármely más AirPlay-t, illetve AirPlay 2-őt támogató eszközt. Ezen kívül gyakorlatilag bármilyen Bluetooth speaker képes az órával kommunikálni, így nem csak a nagy kedvenc BeoPlay és Beats család tagjai. A párosítás, gyorsan, intuitív módon történik, ahogy azt az Apple-től már megszokhattuk.

Nem kapcsolódik az iPhone és Helymeghatározás

Amikor az Apple Watch nem kapcsolódik az iPhone-hoz, annak két eshetősége lehet. Az egyik, amikor piros áthúzott ikon jelenik meg a számlapon, ez azt jelenti, hogy az óra elveszítette a kapcsolatot az iPhone-nal, mert például túlságosan távol kerültek egymástól. Ha például az edzőteremben az öltözőben hagyod a telefonod, és az óráddal mész edzeni, akkor valószínűleg ez a fog történni.

Semmi gond, hiszen amikor újra elég közel kerülnek egymáshoz, akkor úgyis minden adat szinkronizálódik, addig is az óra önálló számításokat végez. Egyébként ez nem minden esetben történik meg. Ha a Watch egy olyan Wi-Fi hálózatot talál, amelyre korábban már csatlakozott az iPhone-od, akkor a telefon nélkül is képes például hívásokat fogadni. Ez a Series 3 Cellular modelleknél külön kapcsolót kapott a Vezérlőközpontban, minden más modellnél automatikusan történik.

A Helymeghatározás ikon egy az egyben az iPhone-ról érkezett és nem csak a GPS-képes változatok használják. A többi modell is képes pontos pozícióadatokat küldeni az alkalmazásoknak az iPhone-on keresztül. Ha az óra a telefon közelében van, például kültéri futásnál, akkor gond nélkül használható ez a funkció is.

Adatkapcsolat és Vízzár

Hazánkban ugyan nem lehet ilyen kiadást vásárolni, viszont a Cellular modelleknek vannak sajátos jelzései. Például az imént említette Wi-Fi és Cellular kapcsolók külön állíthatóak a Vezérlőközpontban. Ezen felül az óra természetesen jelzi, amikor adathálózatra kapcsolódik (térerő függvényében 4 ponttal), illetve azt is amikor elvesztette a kapcsolatot (x).

A Vízzárat egy vízcsepp jelzi, ez minden olyan Apple Watch-on megtalálható, amely IP68-as vízállósággal rendelkezik, így minden Apple Watch Series 2 vagy újabb modellen. Ezt úszáskor automatikusan aktiválja az Apple Watch, azért hogy ne nyomkodjuk el a víz alatt. A Vízzár a Digital Crown benyomásával oldható fel újra.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!