imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mit kell tudni az AirPlay 2-ről?


Most, hogy a legújabb iOS 11 bétákban már feltűntek az AirPlay 2 első nyomai, beszéljünk kicsit részletesebben az idei WWDC egyik újdonságáról.

Mi az az AirPlay?

Az AirPlay az Apple vezeték nélküli streaming technológiája, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy médiatartalamakat varázsolhassanak át a készülékükről Apple TV-re vagy más támogatott kiegészítőkre. iPhone-odról például egyszerűen és könnyedén, vezetékek nélkül sugározhatsz vele zenét a hangszóróidra.

Az AirPlay nagy előnye, hogy Wi-Fi alapú, így nagyobb hatótáv érhető el vele, mint a Bluetooth-os kapcsolatokkal. Emellett pedig szerves részét képzi az Apple rendszereinek, így fájdalommentes párosítási folyamat jellemzi, illetve intuitív, mélyen integrált megoldásról van szó.

Mit tud az AirPlay 2?

Mai formáját az AirPlay 2010 körül vette fel. Azóta eltelt hét év, és ahogy az a kettes sorszámból sejthető, eddig nem igazán frissítettek a történeten. Most viszont több fontos újdonsággal is bővült a technológia.

A nagyobb pufferelésnek köszönhetően a zene akkor is aránylag sokáig szólhat, ha kiléptünk a Wi-Fi hatóköréből. Ez továbbá általánosan redukálhatja a latency-t a lejátszások során, így jelentősen csökken annak az esélye, hogy a lejátszás akadozni kezdjen.

Az AirPlay 2 legfontosabb újítása mégsem ez, hanem a multi-room rendszerek támogatása. Ennek köszönhetően párhuzamosan több hangszórón keresztül is vezérelhetjük a lejátszást. Bár erre Macet használva már korábban is megvolt a lehetőség, iOS-es eszközök esetén nem. Mostantól viszont csak a Control Centerig kell majd elkalandoznunk, ha kézbe akarjuk venni az irányítást.

Továbbá, az AirPlay 2-t támogató hangszórók ezután megjelennek majd az Apple Home alkalmazásában is, a többi HomeKites kiegészítő mellett. Egyelőre nem sokat tudunk róla, hogy ez pontosan miért lesz jó, de feltehetőleg az otthonautomatizálásban lesz szerepe, ami meg szuper dolog. Például, ha bekapcsolod a “Haza értem” forgatókönyvet az appban, akkor ezután talán nem csak a lámpák és egyéb eszközök kezdenek majd el reagálni, hanem a hangszóróidból is megindulhat a kedvenc esti playlisted.

Amit viszont biztosan tudunk, hogy a Home app támogatja a Siri parancsokat. Így az, hogy az AirPlay 2-es kiegészítők bekerülnek az alkalmazásba egyet jelent azzal, hogy hangutasításokkal is kapcsolhatod majd a zenéket mondjuk a konyhában és a nappaliban is egyszerre.

A hangszórók

Bár az aránylag magas költségek miatt az AirPlay nem köszönt idáig vissza túl sok gyártónál, a helyzet remélhetőleg valamivel javulni fog most az AirPlay 2-vel. Az Apple már hivatalosan meg is nevezett pár ismertebb gyártót, akik biztosan elő fognak majd rukkolni támogatott hangszórókkal.

Ilyen például a Bang & Olufsen, Naim, Bose, Devialet, Dynaudio, Polk, Denon, McIntosh, Marantz, Bowers & Wilkins, Libratone, Definitive Technology és a BlueSound is. Ugyanígy, az Apple TV-hez kapcsolt hangszórók is közvetve támogatottak lesznek a terméknek köszönhetően.

Na meg persze ott van a hamarosan bemutatkozó HomePod is, amely az első AirPlay 2-nek dedikált hangszóró lesz a piacon, és természetesen az Apple-höz tartozó Beats-nek is lesznek majd ilyen jellegű termékei.

Elérhetőség

Bár a funkciót már a júniusi WWDC-n bemutatták az iOS 11 részeként, a szeptemberi hivatalos megjelenéskor még nem állt a felhasználók rendelkezésére. Az iOS 11.2 bétában viszont már feltűntek az első jelek, igaz, a teljes funkcionalitásra még továbbra is várnunk kell. Valószínűleg azért még az év vége előtt befut majd a dolog.

A fejlesztők viszont már megkapták a szükséges AirPlay 2 audio API-t, így egy ideje dolgozhatnak a technológia implementálásán. Ebből persze könnyen kitalálható, hogy szerencsére az AirPlay 2 nem csak az Apple Music és más hivatalos Apple alkalmazások sajátja lesz. Ettől függetlenül esélyes, hogy az induláskor még a külső fejlesztőktől származó alkalmazások, mint például Spotify vagy a Tidal nem fogja tudni az új okosságokat.

Ennyit hát röviden az AirPlay 2-ről, kíváncsian várjuk, hogy kipróbálhassuk az újdonságokat.

Forrás: 9to5mac

Ahogy említettük, a hamarosan debütáló HomePod lesz az első AirPlay 2-es hangszóró. Ha részleteiben érdekel, hogy mit is tud majd az Apple új terméke, ebben a cikkben minden fontos információt megtalálsz.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!