imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mit kínálhat majd nekünk az új Apple TV?


Jelenleg három Apple által fejlesztett operációs rendszer létezik: az OS X, az iOS és a watchOS. Mindhárom szoftvert különböző eszközökre tervezték, hiszen eltérő feladatokra használjuk őket. Az Apple TV egy televízióra optimalizált iOS-t használ jelenleg is, és a 9to5mac értesülései szerint, a várhatóan szeptemberben érkező készülék esetében sincs ez másképp. A sok új funkciónak előreláthatóan ugyanis az Apple legújabb operációs rendszere, az iOS 9 ad majd otthont.

2007-ben, amikor Steve Jobs bemutatta az első iPhone-t, még nem használta az iOS kifejezést. A bemutatóban csak annyit árult el, hogy az iPhone OS X-t futtat, és ebből adódóan asztali számítógép minőségű szoftvert nyújt a felhasználóinak. A Darwin alapokat használó különálló szoftvernek csak 2008-ban adtak nevet, ami kezdetben az iPhone OS volt. Később ennek a névnek a rövidüléséből született a ma is használt iOS kifejezés. A második készülék ami iOS-t futtatott a 2007-ben megjelent első generációs iPod touch volt, a harmadik pedig az első iPad 2010-ben. 2010 szeptemberében mutatták be a második generációs Apple TV-t, ami az Apple TV Software 4.0-val érkezett a piacra. Ez volt az első olyan Apple TV szoftver, ami iOS alapokra épült, az akkori legfrissebb 4.1-es verzióra.

AppleTV_Concept_2015_STUDIO_03-C

Mint azt már korábban írtuk, az Apple TV bemutatása óriásit dobna a következő Keynote-on. A hardver téren valószínűleg komoly változtatások lesznek. Az A8-as processzor és az 1 GB RAM szinte biztos, de az is elképzelhető, hogy három magos A8X-et (vagy esetleg A9-et?) kap a készülék 2 GB RAM-mal. Ez attól függ, hogy a cég mennyire gondolja komolyan, hogy akár egy alsóbb kategóriás konzolnak is használhassuk az új Apple TV-t. A belső tárhely is biztosan nő, hiszen az Apple egyre kevésbé favorizálja a 8 GB-os készülékeket. Az új készülék, szinte biztosan kap majd beépített App Store-t, így a fejlesztőknek is lehetőségük lesz a negyedik generációs Apple TV-re fejleszteni.

Emellett valószínűsíthető a Siri és a Proaktív integráció, hiszen ezek nagyon fontos elemei az iOS 9-nek. Az új Apple TV szinte bizonyosan otthonunk középpontjává válik majd, hiszen sok utalás volt arra, hogy a HomeKites eszközök egyfajta otthoni bázisává szeretné kinevezni az Apple a készüléket. Szoftveres téren még érdekes kérdés, hogy lesz-e lehetőségünk játszani a konzolon, és ha igen milyen lesz a készülék teljesítménye. Természetesen ezt a pontos hardver specifikáció hiányában nehéz megállapítani.

AppleTV_Concept_2015_STUDIO_04-C

Az is sokakat foglalkoztat, hogy milyen lesz az vajon új Apple TV távirányítója. Én kevés esélyt látok érintőképernyős távkapcsoló érkezésére, viszont sokan még a Force Touch megjelenését is várják az új távirányítóba. Persze, nagyon futurisztikus lenne egy ilyen távvezérlőt használni, ugyanakkor a Force Touch használatának ebben az esetben nem sok értelme lenne. Persze elképzelhető, hogy az Apple mérnökei valami olyasmit alkotnak, amire most még nem is gondolunk.

Végeredményben, habár keveset tudunk az új Apple TV érkezésének dátumáról, vagy akár arról, hogy érkezik-e idén, mégis sok lehetősége van az Apple-nek a két és fél éves termék frissítésére. Egy, a fent leírt termék viszont biztosan Instant Get lenne a legtöbb Apple-t kedvelő felhasználónak.

A borítókép a K par K Design munkája

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!