imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mit mond Siri a neki szervezett eseményről?


A Siri nagyon jól tud titkolni dolgokat, de ha valami már kitudódott, akkor bátran osztja meg az összes olyan részletet, amit csak tud az adott témakörről. A neki szánt eseményen igaz nem sok szó esett róla, sőt új nyelveket se tanult meg. Ennek ellenére tényleg odafigyelhetett, hiszen minden apróságot tud az esti eseményről.

Kicsit a viccet félretéve, tényleg érdekes válaszokkal kecsegtettek a fejlesztők, ha arra kérdezünk rá, hogy történt-e ma valami érdekes. Ugyebár egyértelmű, hogy az időeltoldódás miatt kell így kérdezni. Erre a kérdésre elég sok választ is kitaláltak, és valamiért más válaszokat ad iPhone-on és mást Apple Watch-on. A válaszokban szó esik az Apple Watch-ról, az iPadről, az iPhone-ról, sőt még a Beats 1-ról is.

Siri-responses-apple-event-780x346 (1)

 

Van, hogy néha „elgondolkodik” az egyes szavak jelentésén, avagy az élet nagy kérdésein, ahelyett, hogy ténylegesen megválaszolná a kérdéseinket. Persze, ha újra megkérdezzük, akkor már normálisan válaszol a kérdésünkre. A Siri Apple TV-s újdonságai és a dinamikus fejlődése egyre inkább azt mutatja, hogy a csapat pár éven belül készül egy nagyobb dobásra. A mesterséges intelligenciával foglalkozó legtöbb név már az alma logó alatt munkálkodik, ebből pedig csak valami nagyszerű dolog sülhet ki.

Apple-September-Event-Siri-Watch-780x606

Az órán egyébként kicsit kevesebbet barangol a gondolatok mezején és jobban a lényegre tör, vagy legalább elirányít az Apple oldalára, ahonnan mindent megtudunk. Ezeken a válaszokon kívül egyébként előfordulhatnak még mások is, de általában ezeket a válaszokat adja. Érdekes lehet rákérdezni a „Give us a tip”-re, elméletileg módosultak a válaszok, de ma valahogy nem sikerült a hölggyel szót érteni és emiatt egyáltalán nem tudtam használni.

siri

Érdekes lehet még kicsit elfilozofálni azon is, hogy mennyi fejlesztést tettek bele a Siribe az elmúlt években. 2011 októberében került először a felhasználók keze alá az Apple által fejlesztett intelligens asszisztens, amit már az első perctől folyamatosan fejlesztett egy erre kinevezett csapat az Apple-nél. Kezdetben még elég kevés funkciója volt, de már akkor is óriási fejlesztésnek számított. Legyen szó az időjárásról, közeli helyekről vagy akár egy meccs végeredményéről, az intelligens asszisztens tényleg mindent tudott már akkor is. Azóta pedig ezt több téren is fejlesztik. Nyelveket tanult, POI adatokat táplálnak és frissítenek benne, sőt újabb és újabb területekbe van beleszólása. A HomeKittel akár már egyfajta inassá is válhatott egyes lakásokban.

12.10.25-VoicePatent

A probléma egyelőre csak annyi, hogy még mindig nagyon szigorúan lekérdezés alapú a rendszer. Igaz ezt nehéz bővíteni, de a javított mesterséges intelligenciának éppen ez lenne a lényege. Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel egyszerűbb lenne, ha egyfajta diktálás helyett sokkal inkább társalgás formájában tudnánk neki feladatokat adni. Gondolok itt arra, hogy ha arra kérjük meg, hogy egy emlékeztetőt készítünk vele, akkor a címnek mindig azt adja meg, ami a „remind me” után áll, és ha például egyes szám első személyben mondjuk a mondatot, akkor azt nem fordítja át később egyes szám második személyre. Pedig ezzel sokkal emberszerűbb élményt élhetnénk át.

IMG_1937

Itthon továbbra is gondot okoz, hogy nincs magyar nyelvű változata, ami sok embernek korlátokat jelent. Erre igazából panaszunk nem igazán lehet, hiszen köztudottan a magyar az egyik legnehezebb nyelv, ami ráadásul hátul toldalékolós és egy rossz értelmezéssel használhatatlan lenne egy-két funkció. Idővel persze érkezik magyar Siri, de hivatalos információ erről nincs. Addig is lehetőségünk van olyan nyelveken használni, mint például az angol, német vagy akár az orosz. Nyelvet tanulóknak már csak azért is jó lehet társalogni vele, mert javítja a kiejtésünket, hiszen szép kiejtéssel érti csak meg az asszisztens a mondanivalónkat. Ez pedig érthető, hiszen egy-két itthon létező nyelvjárás esetében (palóc, mezőségi, stb.) is gondot jelent megérteni, hogy mit is mondd valaki.

cover_proactive

Remek kezdeményezés az Apple-től a proaktív, hiszen ez lesz az, ami tényleg elviszi az egész rendszert a tényleges öntanuló mesterséges intelligencia felé. Az adatvédelemtől pedig nem kell félnünk az Apple esetében egyáltalán. Az persze aggaszthatja pár embert később, hogy Sirit hiába kérdezzük a robotika három alaptörvényéről, vagy nem ismeri őket, vagy három olyan szabályt mondd, aminek köze sincs a tényleges törvényekről. Persze ez egyelőre csak humor az Apple részéről.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!