imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mit tanultam az internetről? – tapasztalataink az e-learning szolgáltatásokról


Aktív egyetemi tanulmányaim mellett rendszeres előfizetője vagyok különböző e-learning szolgáltatásoknak. Vajon a tudásszerzés új formája elegendő a sikerhez?

Nagy rajongója vagyok a TED eseményeknek és hasonló előadásoknak, több ezer órányi videót néztem végig a YouTube-on edukáció témában és sok más forrásból is informálódom nap, mint nap. Ez nem az én egyedi esetem, ez egy több generáción átívelő jelenség, az élethosszig tartó tanulás ma már teljesen természetes.

Ezért elkerülhetetlen volt, hogy előbb vagy utóbb ne legyek rendszeres előfizetője az e-learning szolgáltatásoknak, amikből jó néhányat kipróbáltam az elmúlt években. Körülbelül egy éve pedig annyira megfizethetőek lettek, hogy komolyabban is elkezdtem foglalkozni a témával. A tapasztalataim pedig nagyon vegyesek a témában.

Egyetemi tanulmányaimat egy művészeti képzésben végzem, ahol a gyakorlatorientált oktatás előtérbe szorul a hagyományos felsőoktatási képzési formákkal szemben. Persze elméletet mindenhol kell tanulni, ezek azok előadások amiket manapság akár az internetről is megnézhet az ember vagy egyszerűen egy órai jegyzetet átnyálazva az órák látogatása nélkül elvégezheti a kurzust.

Az új információk egyre gyorsuló ütemben szaporodnak, a megszerzett tudás pedig máról holnapra elillan. Nem egy új jelenségről van szó, biztos vagyok benne, hogy mindenkinek volt olyan oktatója 10-20 évvel ezelőtt is, aki már akkor is elavult tudással próbált új szellemi tőkét kovácsolni: nyílván nem sok sikerrel.

Manapság pedig tapasztalaim szerint már meg sem próbálnak a tanárok naprakészek maradni, inkább olyan szemléletet oktatnak, amik segítik vagy előkészítik az információk közötti szelektálást, irányt mutatnak, mélységet biztosítanak a megszerezhető tudásrengetegben. Ezért kézenfekvő, hogy a hallgató az internetre jár olyan információkért, amit az egyetem nem biztosít számára.

Kezdetben a YouTube-on kerestem az érdeklődésemnek megfelelő videókat. Az általános véleményekkel ellentétben nagyon sok színvonalas csatorna fellelhető, főleg amióta egyre inkább elkezdték megérteni a felhasználók a különböző támogatási formák, mint például a Patreon működési elvét. Rád van bízva, hogy neked mennyit ér meg az adott tutor által átadott információ, és így, közösségi finanszírozásból, fer adok-kapok alapon dolgoznak független oktatók.

Ehhez nem kell semmilyen egyetemet végezni. Ha a hólapátolásban vagy jó, esetleg te vagy benne a legjobb, akkor büntetlenül kirakhatod az internetre, az emberek pedig honorálhatják a cselekedeted és újabb videók elkészítésére ösztönözhetnek. Ugyanez igaz a legtöbb havi előfizetésű, ellenőrzött keretek között történő e-learnig szolgáltatásra is. Többnyire itt sem szükséges semmilyen végzettség, persze ezek a kurzusok nem is biztosítanak semmilyen tanusítványt, kizárólag új tudást ígérnek.

Véleményem szerint ez egyrészről jó is, hiszen tényleg bárkiből lehet oktató, másrészről a szűrés esetleges vagy teljes hiánya olyan, mint egy egészségügyi kiskönyvvel nem rendelkező gyorséttermi dolgozó: fogalmad sincs, hogy mire számíthatsz. Persze a szolgáltatók széles választéka mind különböző módokon jár el a témában, a gyanúsan olcsó havidíjas megoldások pedig szinte biztos, hogy sok gyenge minőségű kurzust kínálnak.

Jelenleg a SkillShare-t használom, ami nem nézettség, hanem az órára bejelentkező diákok után ad jutalékot az oktatóinak. Bárki részese lehet, de a szolgáltatás elterjedésével az egyre jobb oktatók kiszorítják a gyengébbeket. A SkillShare nagy előnye, hogy bármilyen mesterséget meg lehet tanulni. Itt fellelhetőek példuál zsonglőrködésről szóló kurzusok, de olyan, egyelőre értelmetlennek tűnő anyagok is, mint hogyan vlogolj és hasonlók.

Ezzel pedig nem azt mondom, hogy a vlogolás ne lehetne egy külön szakma vagy ne lehetne oktatni. De egyelőre nincsenek részletes és bizonyított kutatások arról, hogy mitől és hogyan működik egy jó vlog videó. Helyette tanulhatunk például pszichológiát vagy média tudományt, ami segíthet megérteni a videó blogok térhódítását és működését. De ezeket nem a hogyan vlogolj kezdetű videókból kapjuk meg.

Ez csak egy szélsőség példa volt a szűretlenség problémára, ebből kifolyólag pedig hiába demokratizálódik a tudás, tudnunk kell rendet tenni közte és magunk szelektálni. Nem találkoztam még 100%-ig megbízható szolgáltatással, azt viszont megfigyeltem, hogy azok az oldalak amik széleskörben ajánlanak órákat ugyanazért a havidíjért cserébe, azok messze nem legjobb oktatókat biztosítják.

Ezért előnyben részesítem az egyesével megvásárolható, tanári felügyeletet biztosító oldalakat, ahol válogatott oktatók kurzusonként más-más díjakért kínálnak tudást. Ezek többségében több, a szakmájukban élenjáró szakemberek összeverődéséből születnek meg és a saját területükre szűkítik a tematikát. A két kedvencem az fxphd.com és learnsquared.com, ahol vfx, post-production és motion design témákban szoktam tágítani a tudásomat.

A két oldal nagyon hasonló, előbbi kifejezett élő kurzusokat is biztosít, aminek megvan az az előnye, hogy a diákok közbeszólhatnak, kérdezhetnek, formálhatják az órát. Ez lehet hátrány is, embere válogatja, hogy számára az előre rögzített vagy az élő formátum a kézenfekvőbb. Ezekhez lifetime hozzáférést biztosítanak és utólag is lehet kérdezni a tutortól, elérhetőek a projekt fájlok és jellemzően minden kurzushoz egy közösség is társul, ami önmagát táplálja.

Ezt a Learn Squared is biztosítja, ami igazán szuperré teszi azt a csomagot amit a pénzünkért kapunk. Lehetőségünk van kapcsolatokat építeni, barátságokat szerezni, személyes viszonyt kialakítani az oktatóval. Akárcsak egy online játék során kialakult közösségnél, vagy az egyetemeknél.

Az egyetem szó a latin universitas magistrorum et scholarium kifejezésből ered, ami annyit jelent: tanárok és tanítványok közössége. A tantermi és gyakorlati órák ebben nagyon erősek, nem pedig az aktuálisan elérhető legjobb tudás megismerésében. Azok az online kurzusok, amelyek ezt az aspektust is képesek lefedni, már igen közel járnak ahhoz, hogy az oktatás új formájaként beszélhessünk róluk.

Persze ennek ára van, kurzusonként akár 400-500 dollárba is kerülhetnek, ami körülbelül 6-8 hétnyi tananyagot biztosít, ugyanakkor a szolgáltatás részeként a közösség is fennmarad. Ezzel szemben a korábban említett SkillShare havi 8 dollár, ami éves szinten körülbelül 25 000 forinba kerül. Ennyit kell ma fizetnie annak, aki széles témakörökben szeretne csemegézni a fellelhető videók közül.

Nem csak árban, hanem megközelítésben is ég és föld a különbség havidíjas és az egyszeri fizetést igénylő órák között: utóbbi mélységeiben, részletesen teszi, akár 10-20 órányi videóanyaggal, míg a belépő szintet képviselő oldalak felületesen és kevésbé szemléletesen oktatnak. A SkillShare kurzusai átlagban 1-2 óra hosszúságúak, a lynda.com nagyon vegyes, a pluralsight.com szintén, viszont itt már szűkített a témakör.

Az udemy.com pedig egy újabb szemléletet képvisel, ők egyesével megvásárolható kurzusokat kínálnak, sokszor csupán 10-20 dolláros áron. Minőségben viszont sokkal többet tudnak nyújtani, mint a haivdíjas társaik. Egyikre sem tudnám azt mondani, hogy jobb mint a másik, mint ahogy a különböző egyetemek között sincsenek egyértelműen jó és rossz intézmények.

Elsősorban az egyén szintjén dől el, hogy mi az a közlési forma, amivel az információt a leghatékonyabban alkalmazható tudásra tudja fordítani. Másodsorban pedig a befektetett idő, pénz és energia. Éppen ezért az egyetemeknek ugyanúgy van létjogosultsága, mint az e-learningnek, de nagyon jó kiegészítést is tehetnek, amivel a gondolkodás mód mellé naprakész szakmai tudás is elsajátíthsató.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!