imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mit tegyél, ha víz borult az iPhone-ra, MacBookra?


Belesetek bármikor előfordulhatnak. Elég egy óvatlan mozdulat és az iPhone máris ott figyel a kádban, vagy a Maced issza a naracslevet helyetted. Most adunk pár jótanácsot, amelyek megfogadásával talán elkerülheted a szervizbe járást.

Szó mi szó, az Apple-termékek nem éppen olcsóak. Cserébe nagyon időtállóak és jól tartják az értéküket. Ez utóbbi állítás persze csak akkor igaz, ha éveken át vigyázunk rájuk, ami sokszor nem egyszerű feladat. Leejtés, beütés, elszabadult kisgyerek, lerántott töltőkábel vagy egy pohár víz. Mind elég ahhoz, hogy a gondosan őrizgetett befektetésünk hamar veszítsen az értékéből. Mostani cikkünkben a vízkárok lehetséges orvoslására adunk pár megszívlelendő jótanácsot.

Mindenek előtt fontos leszögezni: az alább olvasható módszerek nem garantálják, hogy vissza tudod majd hozni a géped a klinikai halál állapotából. Mivel az efféle balesetek után érvényét veszti a garancia, ha biztosra akarsz menni, mindenképpen érdemes biztosítást kötnöd a gépedre, amelyet bármilyen új gép vásárlásakor megtehettek az iSTYLE-ban. Legfrissebb interjúnkban olvashattátok, néha még a Prezinek is jól jön az extra védelem

Ugyanakkor még biztosítás mellett is sok kényelmetlenséggel járhat egy felborított pohár. El kell menni a szervizbe, ott kell hagyni a gépet, várni kell a kapacitástól függően akár napokat is, ki kell csengetni az önrészt és még sorolhatnánk. Éppen ezért nem árthat, ha ismersz pár fogást, amikkel ha a szerencse is úgy hozza, megúszhatod (ééérteeed, megúszhatod) a procedúrát. Előtte azonban pár tudnivaló:

Cseppálló, de nem vízálló

Legtöbbször (nálunk is) ugyanúgy a vízálló szóval jellemezzük az egyébként két, eltérő kategóriát. Az angolban kicsit jobban elkülönül a két kifejezés. A waterproof kialakítás jelenti a teljeskörű vízállóságot, míg a water-resistant a cseppállóságot. A valóságban tökéletesen waterproof termék csak egy tengeralattjáró lehet, az elektronikai eszközeink előbb-utóbb bedobják a törölközőt.

Azt, hogy egy készülék mennyire ellenálló úgynevezett Ingress Protection (IP) számokkal szokás megadni. Az első 0–6-ig terjedő számjegy a porállóságot, második 0–9-ig terjedő pedig a vízállóság mértékét adja meg. Az iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus és a X, valamint a Series 0 és 1 Apple Watchok mind IP67-es besorolást kaptak. Por ellen tehát teljesen ellenállóak, de a vízzel szemben is aránylag jól bírják. Hivatalosan 30 percet biztosan bírnak 1 méteres mélységben.

A Series 2 és 3 órák nem kaptak hivatalosan IP besorolást, de elvben 50 méteresen mélységig számíthatunk rájuk. Ezek miatt a modellek miatt tehát kevésbé kell aggódnunk, minden más Apple-termékért viszont annál inkább, minekután azoknál szóba sem került a vízállóság kérdése.

Fröccsenés és úszás

Az Apple Watch-ok esetében érdemes kitárni a fröccsenés- és az úszásállóság különbségeire. Ahogy azt láttuk, a Series 0 és 1 is elég jól bírja a vizet, akkor miért nem lehet bennük úszni? Elsősorban azért, mert teljesen más egyméteres állóvízben kibírni fél órát, mint úszás közben, amikor a karcsapások miatt erőteljesen passzírozódna be a víz az órába.

Ezért csak Series 2 vagy 3-mal ajánlott uszodába menni. Persze vannak történetek, miszerint a korábbi modellek is bírják a kiképzést, de ezt nem ajánlanánk senkinek, illetve természetesen a garancia is érvényét veszti, szemben az újabb testvérekkel. De még esetükben is be kell tartani az Apple irányelveit a témában.

Garancia

Ezt a kérdés gyorsan rövidre lehet zárni: az Apple nem vállalja a vízkárból fakadó hibák garanciális javítását. Akkor sem, ha IP67-es készülékkel rendelkezünk. Szemétségnek hangozha,t pedig nem az. A vállalat egy extra védelmi réteget akar biztosítani a vízállósággal, ami nagyon jól jön azokban az esetekben, ha például valamilyen baleset éri a készülékünket (bele esik a kádba). Vízalatti fotózásról, búvárkodás közbeni Facebookozásról nem szól a fáma.

Ha csak ritkán éri víz a telefont, biztosan nem lesz baja. Ha sellőztetjük, idővel lehet. Ennek az az oka, hogy a vízállóságért felelős nano-borítás nem tart örökké. Minden egyes vizes behatás kicsit gyengít a védelmen, ami végül teljesen megszűnhet, utat engedve a víznek. Ha az Apple garanciában javítaná a vízkárt, mindenki menne víz alá, mintha nem lenne holnap, aztán hamarosan az Apple szervizbe panaszkodni. Ez nyilván nem volt érdeke a vállalatnak, így inkább nincs garancia.

iPhone és iPad

Kiszárítás
 • Értelemszerűen, amilyen gyorsan csak tudod, kapd ki a készüléket a vízből
 • Azonnal, ismétlem AZONNAL kapcsold ki! Ne nyomogasd, ne nézegesd, csak kapcsold ki. Ez az egyik legfontosabb lépés.
 • Ha van valamilyen tok rajta, azt vedd le róla
 • Próbálj meg annyi vizet kirázni, kifújni vagy kiszívni, amennyit csak tudsz.
 • Keresd meg a legnedvszívóbb, száraz rongyot amit találsz és töröld át vele alaposan a készüléket.
 • Száraz, lehetőleg meleg helyen hagyd száradni ameddig csak bírod. Ha egy napod van, akkor addig, ha egy heted akkor meg addig. Minél tovább bírod, annál jobb eredményre számíthatsz. Közben pedig próbáld meg csitítani az izgalomból fakadó kíváncsiságod és ne kapcsold be az eszközt.

Folyadékérzékelő

Azt, hogy beázott-e az iPhone-od magad is könnyen ellenőrizheted. Az Apple ugyanis a készülék belsejében elrejtett pár speckó “papírfecnit” (hivatalos nevén folyadékérzékelő), amelyek nedvesség hatására elszíneződnek. Az egyik ilyen pont a SIM-kártya tartó mögött helyezkedik el, így relatíve könnyen megtekinthető szétszerelés nélkül is. Csak vegyük ki a tártót és világítsunk be egy lámpával. Ha valami fehér vagy ezüstös csillan vissza, akkor elvben nem a víz volt a ludas, ha viszont pirosat látunk, akkor biztosan nedvességet kapott a készülékbelső. Az Apple ezügyben hivatalos útmutatással is szolgál.

Városi legendák

Biztosan ti is ismeritek a házipraktikát a beázásos esetekre. Csak zárd össze egy zacskó rizzsel a készüléket, az majd “kiszíjja a oxigént a vizbő’ ”. Van egy rossz hírem: ez nem működik. A Gazelle letesztelt egy sor ilyen házi praktikát és arra a végeredményre jutottak, hogy többet ér, ha szabadlevegőn hagyod (lehetőleg egy ventillátor közelében a légmozgás elősegítése érdekében) a telefont egy száraz szobában. Sem a szilikagél, sem a rizs, sem a kusz-kusz, sem a barátaik nem hoztak ennél jobb eredményt.

Ha feltétlen ragaszkodsz a megoldáshoz, akkoris inkább a szilikagél a nyerő, az is csak nagy mennyiségben és csak akkor, ha már eleve alaposan kiszáradt a telefon a szabadban. Az utolsó cseppek kiszipolyozására talán jó lesz.

MacBook

Ez lesz a keményebb dió, hiszen a víz jóval nagyobb területen tud szétoszlani, hosszabb ideig maradhat bennrekedve a nedvesség, nagyobbak a portok, így több folyadék tud beáramlani, stb. Éppen ezért, ebben az esetben mindenképp javasoljuk, hogy amilyen gyorsan csak lehet, forduljatok szakszervizhez. A javítás még mindig olcsóbb mint egy komplett alaplapcsere.

A gyorsaság már csak azért is javasolt, mert bizonyos folyadékok (pl: kóla, narancslé) egyéb anyagokat, például savakat is tartalmazhat. Ezek pedig szép lassan kikezdik az alkatrészeket, korróziót és egyéb rémségeket okozva. Minél tovább hagyod hatni az anyagot, annál nagyobb kárt fog okozni.

Ettől függetlenül pár egyszerű lépéssel jelentősen megnövelheted annak az esélyét, hogy a szerviz vissza tudja hozni a géped az élők sorába.

 • Amint lehet szüntesd meg a behatást.
 • Kapcsold ki a gépet (ne csak lehajtsd, hanem ténylegesen kapcsold is ki) és húzd ki az áramforrásból ha csatlakoztatva volt.
 • Húzz ki minden egyéb csatlakoztatott eszközt, a külső winchestertől kezdve a pendrive-on át a külső monitorig.
 • Egy törölköző felett próbálj meg minél több folyadékot kicsorgatni, majd hagyd is így, fejjel lefelé a gépet.
 • Fontos, hogy a MacBookok esetében kerüld a rázogatást, hiszen ezzel csak elősegíted hogy a folyadék olyan helyekre is eljusson amelyek eredendően megúszták volna a dolgot.
 • Ha úgy látod, többet már nem tehetsz, amint csak tudsz kocogj el a legközelebbi hivatalos Apple-szervizpartnerig, és számolj be arról is, milyen folyadékkal történt meg a baleset
 • Ide is érvényes az intés, hogy ne kapcsold vissza a gépet a javításig.

AirPods

A füles méretéből adódóan túl sok mindent nem tehetsz. Alaposan töröld át egy száraz ronggyal, rázogasd ki belőle a vizet amennyire csak tudod, majd hagyd száradni a lehető legtöbb ideig. Ha nem működik, sajnos csak a csere marad megoldásként. Szerencsére a különböző merész vállalkozók tesztjeiből úgy tűnik, az AirPods meglepően jól bírja a kiképzést, ettől függetlenül senkinek sem ajánljuk, hogy indokolatlanul feszegesse a határokat.

Forrás: iMore

Ami az AirPods-ot illeti, most éppen elég szép példányszámban van készleten. Ha idáig mindig lecsúsztál, most pótolhatod a beszerzését.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!