imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mit tud az új iPod touch?


Az Apple három év után először nyúlt hozzá a szebb időket is megélt zenelejátszóihoz, vagyis az iPod-családhoz. A frissítés során az iPod nano és az iPod shuffle nem kapott túl sok fejlesztést, mindössze új színeket, az iPod touch viszont jelentős teljesítménynövekedésen esett át.

Az Apple által kiadott specifikációkból kiderül, hogy az új iPod touch-ba az iPhone 6 és iPhone 6 Plusban bemutatkozó 64-bites A8 processzor került, a hozzá tartozó M8 mozgáskövető koprocesszorral, ami többek között pontosabb lépésszámlálást eredményez, illetve a megtett szintkülönbséget is képes számolni a beépített barométerrel – ha valaki futáshoz használja az iPodját, ez praktikus lehet.

Ugyan a processzor A8, a tesztek alapján nem pontosan ugyanazt a teljesítményt hozza, mint az iPhone 6. Míg ez utóbbiban 1,39 GHz-en ketyeg a 20 nanométeres gyártástechnológiával készülő, kétmilliárd tranzisztort tartalmazó chip, az iPod touch esetében az órajelet visszavették 1,1 GHz-re. A memória mennyisége ugyanúgy 1 GB, mint az iPhone-oknál. Hogy néz ki ez a szintetikus tesztekben? Az új iPod touch 1380 és 2440 pont körüli értékeket ér el a Geekbench egymagos és többmagos tesztjében. Az iPhone 6 ezekben a tesztekben 1610 és 2890 körüli pontszámokat produkál, vagyis a különbség 16-18% körül alakul. Az előző iPod touch A5 processzorát azonban minden tekintetben lemossa a színről az új modell, több mint ötszörös gyorsulást hoz.

iPod touch 2015 Geekbench

A négy hüvelykes 640×1136 pixel felbontású Retina kijelző változatlan maradt, nem úgy a kamera. A hátlapi kamera az eddigi 5 megapixel helyett 8 megapixeles lett, nem kapunk azonban 60 fps-es videókat (a felbontás természetesen 1080p), illetve a 240 fps-es lassított felvétel helyett is be kell érnünk a 120 fps-sel. Van viszont szoftveres stabilizálás, ami az iPhone 6-ban már bizonyított. Apró érdekesség, hogy a készülék hátuljáról eltűnt a Loop nevű csuklópánt „rögzítőpöcke”, vagyis ennek a használatáról le kell mondanunk az új iPod touch esetében. További furcsaság, hogy a modellszám 5,1-ről egyből 7,1-re ugrott – vajon az Apple tervezett egy korábbi generációt, csak aztán sosem mutatták be?

iPod touch loop
Hopp, valami lemaradt a hátlapról. Hiányzik bárkinek is?

A vezeték nélküli kapcsolatok esetében találkozhatunk még jelentős változásokkal. A korábbi helyett most már egy 802.11 a/b/g/n/ac szabványt támogató Wi-Fi-modul került a médialejátszóba, vagyis kompatibilis a jelenleg elérhető leggyorsabb Wi-Fi-szabvánnyal. A Bluetooth verziószáma – az Apple termékek sorában először – 4.1 lett. Az új Bluetooth a Coexistence segítségével képes kommunikálni az LTE-chipekkel, hogy ne zavarják egymás frekvenciáit (az iPod touch esetében ez mondjuk lényegtelen), javítottak az automatikus újrakapcsolódáson valamint az adatátvitelen, illetve mostantól egy ilyen eszköz egyszerre lehet Bluetooth Smart kiegészítő és hub is.

Játékra kifejezetten jó választás lehet az új iPod touch.
Játékra kifejezetten jó választás lehet az új iPod touch.

Mit kapunk tehát a frissítéssel? Az iPod touch egy igazi kis méregzsák lett az A8 processzornak köszönhetően, ha valaki eddig főleg játékra használta az iPodját, annak egyértelműen érdemes elgondolkoznia a váltáson. Az A8 támogatja a Metalt is, vagyis még komolyabb grafikus teljesítmény préselhető ki belőle. Ugyan az órajel alacsonyabb az iPhone 6-hoz képest, ne feledjük, hogy a kijelző felbontása is kisebb, így kevesebb pixellel kell számolnia a készüléknek. Ha pedig a játék mellett még fotóztál is néha-néha, akkor a 8 megapixeles kamera is mosolyt csalhat az arcodra.

Források: TechCrunch, 9to5Mac, MacRumors. Borítókép: Apple.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!