imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Mit várhatunk a techtől 2020-ban?


A New York Times év eleji cikke röviden összegyűjtötte, hogy az idén mely területeken várható a legnagyobb fejlődés.

A 2010-es évek egyértelműen a társadalom „okostelefonosításának” jegyében teltek. A mobilok szép lassan átvették a klasszikus számítógépek helyét mindennapi életünkben, míg az évtized végére elértünk az okoseszközök forradalmáig. Otthoni asszisztensek, fitness kiegészítők, órák, konyhai felszerelések: ma már minden sokkal „smart”-abb, mint 10 esztendeje volt.

Visszatekintve nem nehéz feladat összegezni mindezt, a jósolgatás viszont már képlékenyebb műfaj. A New York Times egyelőre nem is vállalkozott hosszabb távú kérdések megválaszolására, ehelyett összegyűjtötte inkább azokat a területeket, melyek 2020-ban a legizgalmasabbnak ígérkeznek.

Okosabb okosotthonok

Az évtized végére otthonunk valóságos csatatérré vált, ahol az Amazon, a Google, és az Apple küzd egymással az okosítás levezényléséért. Idehaza ugyan még mindig lassan terjednek a virtuális asszisztensek és az egyéb smart megoldások, de felesleges kételkedni abban, hogy a jövő ezek irányába mutat.

Ami a 2020-as évet ígéretessé teszi, az a három techgigász által felvillantott közös protokoll, amelynek révén nagyban leegyszerűsödhet például a vásárlás folyamata, hiszen bevezetése után nem kell többé kompatibilitási gondok miatt aggódnunk. A New York Times megszólaltatta Carolina Milanesit, a Creative Strategies elemzőjét, aki szerint az uniformizált platform 2020-ban új távlatokat nyithat az otthonok automatizálásában is.

A hölgy szerint a szabványosítás révén az eszközök végre egymás között is akadálytalanul kommunikálhatnak majd, s nem lesz szükség arra, hogy a felhasználó fordítóként összehangolja tevékenységüket. Példának egy egyszerű esetet hozott fel: hazatérve kinyitjuk az ajtót, s az magától felkapcsolja a világítást. Szavait olvasva sokan mondhatják, hogy ezt már most is össze lehet hozni, de a mondanivaló kulcsa valójában az, hogy a kompatibilitási gondok megoldásával egyszerűbbé válik a hasonló automatizálások kivitelezése a szélesebb tömegeknek is.

5G, 5G, 5G!

Az 5G már 2019-ben is a forróbb témák közé tartozott. A hálózat lassan ugyan, de épülni kezdett, s akadnak már olyan eszközök is, melyek támogatják az új technológiát. Közben intenzív társadalmi diskurzus kezdődött arról, hogy az 5G mennyire jelenthet egészségügyi kockázatot, vagy éppen arról, hogy milyen problémákat okozhat a meteorológiai előrejelzésekben.

A hálózati kommunikáció következő generációjának fejlesztése azonban nem fog megállni, s várhatóan 2020 lesz a robbanás ideje. Az USA nagy szolgáltatói intenzív bővítést ígérnek, a Verizon szerint például az év végére már az amerikai lakosság fele lefedett területen él majd. Ami a hazai viszonyokat illeti, jelenleg 2026-ra jósolják a 4G-vel megegyező kültéri lefedettség elérését.

Közben sorra érkeznek az 5G-t támogató mobilok is: a megbízható Apple-jós, Ming Chi Kuo például esküszik, hogy az idei iPhone-ok már támogatni fogják az új technológiát. Az 5G elterjedése számos területen (pl. önvezető autók, robotok, drónok) növeli majd a hatékonyságot, mivel jóval gyorsabb kommunikációt tesz lehetővé a hálózatra csatlakoztatott eszközök között.

Még több hordható kütyü

Kétségtelen, hogy az Apple erős pozíciót szerzett magának a hordható kiegészítők piacán, hiszen mind a Watch, mind az AirPods rendkívül sikeresnek bizonyult. A cupertinóiak azonban közel sem egyedül játszanak a pályán. Az utóbbi években valósággal elárasztottak minket a különböző okosórák, karkötők, fülhallgatók, s még ki tudja, hogy mik. A témát a Google is komolyan veszi, nemrég például 2,1 milliárd dollárért felvásárolták az okoskiegészítőket gyártó Fitbitet.

Frank Gillett, a Forrester elemzője 2020-ban arra számít, hogy folytatódni fog az apró kütyük komputerizálása, amely újabb kreatív megoldásokat szülhet. Lehetőségként az egészségfigyelő fülhallgatókat, illetve a hallókészülékként is használható füleseket hozta fel.

Streamingháború

Ez talán a legegyértelműbb jóslat, hiszen valójában már 2019 végén beindultak az események azzal, hogy színre lépett a Disney+ és az Apple TV+ is. S ha e két új szereplő nem lenne elég, akkor nemsokára érkezik a Warner szolgáltatása, az HBO Max is, de áprilisban debütál az NBCUniversal Peacock névre hallgató felülete az Office összes évadával, valamint a Discovery/BBC tájékáról is pletykálnak valamit. Mindezek mellett pedig természetesen ott van még az Amazon Prime Video is.

Nehéz megmondani, hogy mennyi időbe telik majd, míg az új játékosok olyan kínálatot építenek fel, amivel komolyan versenyre kelhetnek a Netflix kollekciójával. A másik kérdés a nyelvi lefedettség, amiben az öreg ’flix bizony már elég jól áll. A sok kérdés mellett csak annyi biztos, hogy 2020 a fokozódó streamingháború éve lesz. Nagy kár, hogy az egészet mi, a felhasználók szívjuk meg, hiszen lassan már ismét ott tartunk, mint a kábeltévék idején, hogy egy komplett csomagra kell előfizetnünk az összes nézhető tartalom eléréséért. Igaz, legalább reklámszünetek nincsenek…ugye nem is lesznek?

Forrás: The New York Times

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!