imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Mitől vibrálóan színesek az Apple termékek?


Nem kopik le a felső réteg festéke, szépen csillog éveken keresztül, intenzív mindennapi használat után is. De hogyan csinálják? Ennek a titkát mutatjuk meg.

Jelenleg az Apple felhozatalában már egy ideje megfigyelhetjük, hogy nem csak a sima ezüstös alumínium szín van a porondon: találhatunk arany, szürke termékeket, az új iPhone XR pedig visszahozta nekünk a szivárvány szinte összes árnyalatát is. De mégis hogyan érik el azt, hogy az élet megpróbáltatásai – a legtöbb esetben – nem facsarják le készülékeinkről a lazúrt?

Egy szóban: anodizálás.

Ez az az eljárás, amivel nemcsak bármilyen színű iPhone-t, iPadet, MacBookot vagy bármi más alumíniumból készült eszközt tudnak előállítani, de meg is védi őket a korróziótól. Ráadásul ennek köszönhetően tudják valamennyire felvenni a harcot a hétköznapi karcokkal szemben is!

A folyamat egyébként már régóta ismert, és szerencsére nem kell atomfizikus végzettséggel rendelkeznünk, hogy mi is megértsük a lényegét.

Első lépés: egy híg savas fűrdő.

Amiben a már formára igazított és letisztított alumínium részeket fürdetik meg, miközben azok egy 17-20V-os tápforrásnak a pozitív (anód) oldalán csücsülnek. Ettől az elemeken oxigén fejlődik, a fém felülete pedig méhsejtekhez hasonlóvá alakul át – természetesen csak pár mikron méretben.

Következik a színezés

A rácsos szerkezetbe ebben az esetben méz helyett valamilyen színezék kerül, ezáltal nem csak az alumínium felületén lesz jelen a színanyag, mint egy olcsóbb, utólagos megoldás esetén, hanem annak az egész felszíni szerkezetében is.

Forró fürdő

Egyik legfontosabb lépésként végül forró vízbe mártják, amivel lezárják ezeket a kis pórusokat. Ez az eljárás gondoskodik arról, hogy a szín ne tudjon kikopni olyan könnyedén, és ellenálljon a mindennapi megpróbáltatásokkal szemben. Az ezüst készülékek részei ugyanúgy végigélvezik a kétféle fürdőt, csupán színezék nem kerül hozzáadásra a kettő között.

Többségében ennek köszönhető tehát, hogy a rozéarany MacBookunkon akkor sem keletkezik ezüstös kráter, ha odasúroljuk kicsit, és a napi hosszas géphasználat után sem fényesednek ki pár hónap múlva a Trackpad melletti felületek.

Érdekesség, hogy az iPhone X/XS modellek esetében a keret rozsdamentes acélból készül, aminél bár működne az anodizálásos megoldás, az Apple sajnos jelenleg nem ezt, hanem egy speciális festés eljárást választja. Í́gy az arany és szürke változatoknál érdemes egy kicsivel nagyobb törődést vagy egy tokot szentelni szépségük és színük megtartása érdekében. Egy jó tok nem feltétlenül ront a telefon kinézetén, de sok apró balesetben óvja meg készülékünket. Mi elsősorban az iSTYLE-ban is kapható Moshi tokokat szeretjük.

Van már a többéves napi használat közben megkopott géped, ami továbbra is megőrizte a színét? Oszd meg velünk a képét!

Forrás: Engadget, Wired

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!