imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mitől függ, hogy lesz-e Apple Pay Magyarországon?


Az iPhone 6 bemutatásakor rántotta le a leplet az Apple a saját mobiltárca-megoldásáról, az Apple Pay-ről, ami bár egyre több országban érhető el, de azért továbbra sem beszélhetünk globális jelenségről. Többen a helyi bankokat okolták, amiért késik az Apple Pay bevezetése, vagy hogy egyáltalán nem lehet tudni semmit arról, hogy mikor várható. Most az Apple területért felelős vezetője mondta el, hogy ők mi alapján választják ki azokat az országokat, ahol bevezetik az Apple Pay-t. Felkészülhet végre Magyarország is?

Az Apple mobiltárca-szolgáltatása jelenleg hat országban érhető el: az Egyesült Államokban, Kínában, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában és Szingapúrban, ahol pont áprilisban indult el a szolgáltatás az ország öt legnagyobb bankjánál, ami lefedi a piac 80%-át. A következő bejelentett és tervezett ország pedig Hongkong. Egy februári pletyka szerint Franciaország és Brazília erősen a lista elején van, azaz lesz még egy európai ország, ahol működik majd az Apple Pay.

Erősen dolgozunk Ázsiában és Európában is, a célunk az, hogy minden jelentős piacra eljuttassuk az Apple Pay-t, ahol az Apple jelen van. Bejelentettük Hongkongot az ázsiai-csendes-óceáni régióban, és számos partnerrel és bankkal vagyunk tárgyalásokban, hogy felmérjük, milyen hamar tudjuk bevezetni az Apple Pay-t új piacokon.

– mondta Jennifer Bailey, az Apple Pay szolgáltatásért felelős alelnök.

jennifer-bailey-apple-pay-wwdc
Jennifer Bailey a 2015-ös WWDC-n.

Az Apple eddig logikus sorrendben terjeszkedett az ázsiai piacokon: bevették a legnagyobbat (Kína), és azokat, ahol nyugati fogyasztói szokások és életszínvonal van (Szingapúr, Hongkong). Bailey kifejtette a szempontokat, ami alapján kiválasztják, hogy hova terjesszék ki az Apple Pay-t.

Először megnézzük az Apple termékek elterjedésének a mértékét az adott piacon. Ezután megnézzük a betéti- és hitelkártyák penetrációját, majd az érintésmentes fizetés lefedettségét. Ha alacsony kihasználtságú érintésmentes fizetési piacra visszük az Apple Pay-t, akkor ott egyértelmű növekedés figyelhető meg. 4% volt az Egyesült Államokban, amikor bevezettük, ma 20%.

Sajnos ez nem sok jót jelent Magyarországra nézve. Bár a saját matekunk szerint kb. 1 millió iPhone-felhasználó van Magyarországon, de ezeknek a többsége iPhone 6-os alatti szériával rendelkezik, amik nem képesek még Apple Pay-re. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy a magyar kormány milyen szinten részesítette előnyben a szürkegazdaságot tápláló készpénzforgalmat, és nem mutat érdeklődést az iránt, hogy növelje a magyarok pénzügyi kultúráját (vagy legalább ne sújtsa plusz adókkal az elektronikus pénzforgalmat), úgy sajnos valóban nem várható, hogy mostanában fogják bevezetni az Apple Pay-t Magyarországon. Talán majd a magyar Sirivel együtt…

Források: Techcrunch via Apple Insider

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!