imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mitől lett nehezebb az iPhone 6s és az iPhone 6s Plus?


A múlt heti eseményen sok mindenről szó esett az új iPhone-okkal kapcsolatban, azonban egy tulajdonságra – a tavalyi évtől eltérően – nem tértek ki az Apple-nél: ez pedig az iPhone 6s és az iPhone 6s Plus tömege. Vajon miért?

Ha megnézzük az Apple hivatalos weboldalát, a technikai specifikációknál természetesen szerepelnek az adatok: az iPhone 6s tömege 143 grammra hízott, az iPhone 6s Plusé pedig 192 grammra. Ez bizony 11-12%-kal több, a 129 gramm illetve 172 gramm a tavalyi modellek esetében. A készülékházak is icipicit nagyobbak lettek, minden irányban 1-2 tizedmilliméterrel, a vastagság pedig pontosan 0,2 milliméterrel nőtt mindkét modellnél 7,1 illetve 7,3 milliméterre. Miből adódhat a különbség?

iPhone 6s | Kép forrása: Apple
iPhone 6s | Kép forrása: Apple

Többen gyanakodtak arra, hogy az előadásban is említett újfajta, 7000-es sorozatú alumínium lehet a ludas a történetben. Ez az az alumíniumötvözet, amit először az Apple Watch gyártása során használt fel az Apple, és azt mondják róla, hogy kifejezetten az ő igényeik szerint alakították ki. Az iPhone 6s-nél ezt írják a weboldalon:

7000-es sorozatú alumínium. Kívül-belül erősebb. Az iPhone 6s ugyanolyan minőségű anyagokból készül, mint amit a repülőgépiparban is használnak. Ezt az alumíniumot az összetevők egyedi kombinációjából hozták létre, ezáltal a legerősebb ötvözet lett, amit valaha felhasználtunk egy iPhone-hoz.

Az Apple Watch-nál ugyanakkor azt is elmondták, hogy noha az anyag 60%-kal erősebb, mint a korábban használt 6000-es sorozatú alumíniumötvözet, mégis ugyanolyan könnyű. Ez annak köszönhető, hogy elsősorban az ötvözet összetevőin változtattak: cink került bele a magnézium és szilícium helyett. De hogy mi az igazság? Szerencsére a kérdést megválaszolja az Apple weboldala is, ha egy kicsit jobban utánaolvasunk a dolgoknak.

iPhone 6s | Kép forrása: Apple
iPhone 6s | Kép forrása: Apple

Az Apple a környezettudatosság jegyében minden termékénél feltünteti az „összetevőket” a környezetvédelmi jelentésekben. Ebből kiderül, hogy amellett, hogy az iPhone 6s-hez közel 16%-kal kevesebb széndioxid-kibocsátás társul, pontosan mi az összetétele a készülékeknek. Az iPhone 6-ban 26 gramm alumíniumot találunk, míg az iPhone 6s-ben ennél egy grammal kevesebbet, 25 grammot. Igaz, az iPhone 6s Plusban 2 grammal több van (35 g) mint az iPhone 6 Plusban, de ez nem magyarázza a 20 grammal nagyobb össztömeget.

Az akkumulátorok könnyebbek lettek, az új ioncserélt üveg, ami az Apple szerint a legellenállóbb megoldás a piacon, szintén alig nehezebb. Ha viszont magát a kijelzőt nézzük meg, érdekes dologra lehetünk figyelmesek: mindkét modell esetében több mint a duplájára hízott a tömege! Az iPhone 6s-nél a korábbi 12 gramm helyett 26 grammot nyom, az iPhone 6 Plusnál pedig 19 gramm helyett 40 gramm.

iPhone 6s anyagok
A különböző alkotórészek tömege az iPhone-modellek esetében. | Forrás: Apple

Ezzel gyakorlatilag meg is válaszoltuk a kérdést: az új modellek többlettömegét a kijelző, azon belül is pedig valószínűsíthetően a 3D Touch technológiához felhasznált plusz érzékelő adja. A 96 ponton az üveg és a háttérvilágítás távolságának mikroszkopikus változásait mérő réteg az Apple marketingfotóin is külön van feltüntetve, és a teljes kijelző alatt végigfut. Jó hír, hogy ez alapján a súlypont viszont nem változik majd. Mivel egy plusz réteg, valószínűleg a 0,2 mm-es plusz vastagsághoz is hozzájárul.

Forrás: The Verge. Borítókép: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!