imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mobilfizetés is érkezhet az iPhone 6-tal


Arról már voltak találgatások kiszivárgott alaplapokkal és alkatrészekkel kapcsolatban, hogy az iPhone 6-ba NFC csip is kerülhet. Kevés szó esett arról, hogy vajon mire használná az Apple ezt a technológiát, viszont most a Bloomberg jelentése alapján körvonalazódni látszik a dolog: mobilfizetés.

Az történt ugyanis, hogy az Apple megegyezett három nagy fizetési szolgáltatóval, a VISA-val, MasterCarddal és az American Expresszel. A megállapodás mibenléte vagy részletei nem szivárogtak ki, azonban ha összeadjuk az eddigieket, akkor gyanús lehet, hogy valamiféle mobiltelefonnal történő fizetési megoldásról lehet szó.

Tim Cook még áprilisban beszélt erről egy interjúban, amit a Wall Street Journal készített vele az akkori negyedéves pénzügyi jelentés után:

Úgy gondolom ez egy nagyon érdekes terület. Majdnem 800 millió iTunes fiókunk van, és ezek többségéhez hozzá van rendelve egy bankkártya. Az emberek már most is vásárolhatnak az iTunes Store-ban a Touch ID használatával, úgyhogy természetesen érdeklődünk ezen terület iránt. És ez egy olyan terület, amit még senki nem oldott meg. Tudom, hogy vannak cégek, amik próbálkoznak, de mindannyiunknak ott van a pénztárcája a farzsebében, úgyhogy valószínűleg még nem sikerült jól megoldani a dolgot.

Az NFC mellett tehát a rendszer másik fontos eleme az iPhone 5s-ben bemutatkozó Touch ID ujjlenyomat-olvasó lehet. Képzeljük csak el mondjuk azt a helyzetet, hogy ráhelyezzük a telefonunkat egy felületre egy boltban, megjelenik az összeg, majd gyakorlatilag egy érintéssel tudunk fizetni azzal, hogy az ujjlenyomatunkkal azonosítjuk magunkat.

Persze ehhez a kiskereskedelmi egységek is kellenek, nekik is be kell fektetniük az új technológiákba. A Google is próbálkozott már hasonlóval, azonban pont a boltok csekély hajlandósága miatt nem igazán terjedt el a rendszer – legalábbis az Egyesült Államokban. Ben Bajarin, aki a Creative Strategies nevű kaliforniai elemzőcégnél dolgozik ezzel kapcsolatban azt mondta a Bloombergnek:

Lehet szeretni vagy utálni, de az Apple határoz meg rengeteg szabványt az iparágban. Ők mozgatják ezeket a piacokat. Ha csinálnak valamit, akkor a többiek elkezdik követni őket.

Természetesen mind a négy cég (Apple, VISA, MasterCard, American Express) elzárkózott attól, hogy kommentálja az értesüléseket. Hírek azonban már júliusban voltak arról, hogy az Apple tárgyal valamiről a két legnagyobb kártyacéggel.

A dolog sikere szerintem mindenesetre nagyban függ a kereskedőktől. Attól tartok, még ha valóban be is mutatkozik az Apple mobilfizetési rendszere, arra például, hogy itthon is használhassuk, valószínűleg éveket kell várnunk, ha egyáltalán sor kerül rá. Én nagyon szeretem a PayPass bankkártyámat, de arra, hogy – ahogy Tim Cook is utalt rá – pénztárca nékül éljük a mindennapjainkat, nagyon csekély esélyt érzek a belátható jövőben. Pedig szívesen kipróbálnám.

Ti fizetnétek a telefonotokkal ha lehetőségetek lenne rá? Szerintetek itthon van erre esély mostanában? Esetleg használjátok a Google Wallet megoldását PayPasszal?

Forrás: Bloomberg.

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!