imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Moduláris láncszemű óraszíjon dolgozik az Apple?


Egy igen érdekes szabadalom látott napvilágot, amiben az Apple egy olyan technológiát védetett le, ami lehetővé tenné, hogy különböző kiegészítő komponenseket helyezzenek az Apple Watch-ok pántjában. Így például kerülhetnének bele extra akkumulátorcellák, napelemes egységek és biometrikus szenzorok is.

Az Apple Watch jelenlegi problémája az, hogy egy karóra nem olyan eszköz, amit évente lecserél az ember. Pedig az okosórákban lévő technológia ugyanúgy fejlődik, ahogy minden más számítástechnikai kütyü, így 1-2 éven belül elavulhatnak ezek is. Éppen erre a problémára jelentene megoldást egy moduláris rendszer, amiben az új szíjak megvásárlásával fejleszthető lenne a karóra tudása is. Másrészről pedig az sem látszik még tisztán, hogy az okosóra piac merre tart, mi az amire az emberek leginkább használni tudják vagy akarják az órájukat. A jelenlegi legerősebb irány az a sport- és életaktivitás mérés, de a gond ezzel az, hogy erre a célra már viszonylag olcsón találunk sokkal egyszerűbb, ám megfelelő tudású eszközöket.

19877-20974-170124-Link-l

Ezek a sportoláshoz használt karkötők igencsak az okosórák nyakán vannak úgy, hogy igazából nem is okosak. Nem telepíthetünk rájuk alkalmazásokat, nem végeznek különösebb számításokat, viszont ugyanazokkal a szenzorokkal vannak felvértezve, amik például egy Apple Watch-nak is a fő funkciói közé tartoznak. Ellenben mindenképp szükség van hozzájuk egy okosmobilra, hogy azokat a kalkulációkat elvégezzék, amit a karkötő önmgában nem tud. Sőt, ez biztosítja többségében a kezelőfelületet is és folyamatos Bluetooth kapcsolatot is igényel. Egyszerűen macerás, nem túl praktikus és nem túl is felhasználóbarát. Az Apple Watch esetében ennél egy fokkal jobb a helyzet, de itt is mindenképp szükség van még egy kapcsolódó telefonra.

19877-20976-170124-Link-2-l

Az elképzelés szerint az Apple Watch szíjak elemeiben bújhatnának meg a különböző szenzorok, amik együttesen egy zárt áramkört alkotnának és egy kommunikációs buszként továbbítanák az információkat az órába. Tegyük fel, hogy a szíjban van egy vérnyomásmérő szenzor és az órán pedig egy app ami, képes vezérelni ezt a külső szenzort. Az óra küldhetne a szíjra egy azonosítót, ami alapján az információ ezen a csatornán végigmasírozva megtalálja azt az egységet amire szüksége van. Az megmérné a felhasználó vérnyomását, majd ugyanilyen elv szerint a kapott eredményeket visszaküldené az órának.

Ahogy most is és a hagyományos órák esetén is, ezek a láncszemek kivehetőek, toldhatóak. Ezzel könnyedén lehetne cserélgetni az elavult egységeket, illetve újabb funkciókkal is fel lehetne ruházni az óra tudását. Sőt, így akár a memória is bővíthetővé válna és az újabbnál újabb lehetőségekkel szépen lassan már tényleg nem lenne szükség arra, hogy bizonyos esetekben elővegyük a telefonunkat. Hiszen az óra mindent önmagától lenne képes elvégezni, így máris leválna a sportbandek egyvelegétől.

19877-20975-16390-13170-160331-Watch-3-l-l

Ám, ha ez egyszer tényleg megvalósul, akkor sem mostanában várható. A szóban forgó szabadalmat nem is olyan régen, 2015-ben jegyezte be az Apple és Motohide Hatanaka, Douglas J. Weber, Brian Shadle, Alex M. Lee, David S. Herman, Patrick S. Wieler and Simon R. Lancaster-Larocque neveihez köthető. Ugyanakkor ez egy olyan szabadalom, amivel újra formabontó eszközt tudna piacra dobni az Apple és amit a konkurens gyártók csak több év múlva lennének képesek utolérni.

Forrás: Apple Insider

iPad Mini

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!