imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Moga Ace Power játékvezérlő iPhone-hoz


Rengeteg játék van iPhone-ra, amit nagyszerűen lehet az érintőképernyővel vezérelni, de a klasszikus irányítással megálmodott címeket általában sokkal jobb valódi gombokkal és analóg karokkal irányítani. Még szerencse, hogy a Moga Ace Power iPhone kontrollerrel ezt is megtehetjük.

Az iOS-re kiadott játékokból az évek alatt szép kis katalógus állt össze, ami bizony nem csak az alkalmi játékosok igényeit elégíti ki, de a keménymagnak is kellő mennyiségben tartogat minőségi szórakozást. Olyan teljesértékű klasszikusok jelentek meg iPhone-ra, mint a GTA San Andreas, a Tomb Raider, vagy a Star Wars: Knights of the Old Republic. De természetesen az indie játékok szerelmesei is otthon érezhetik magukat olyan játékok között, mint a Limbo, a Bastion, vagy a Terraria. És persze a sportjátékokról sem kell lemondani: a Fifa 2014, NBA 2K14 és Need for Speed, csak néhány bejegyzés a hosszú-hosszú listán.

Szóval játékból van bőven, lehet válogatni, de titokban mindannyian tudjuk, hogy ezeket csak fizikai gombokkal és analóg karokkal az igazi játszani. Hiánypótló termék tehát a Moga Ace Power, amit iPhone 5, 5s, 5c, illetve 5. generációs iPod touch készülékekhez használhatunk és a fent említett játékok mindegyikével nagyszerűen működik. A gyártó ígérete szerint semmilyen extra beállításra nincs szükség, és a legtöbb játékot épp olyan kényelmesen irányíthatunk, ahogy azt egy asztali konzol esetében elvárnánk. Ez így elsőre nagyon jól hangzik, de először nehezen hittem el, úgyhogy azonnal le is csaptam egy tesztpéldányra, amikor megérkezett az első szállítmány az üzleteinkbe.

Külső

A kontroller elrendezése az XBOX példáját követi, ennek megfelelően baloldalt egy analóg kar, alatta a d-pad, jobb oldalt pedig négy funkciógomb és a második analóg kar található. A hátulsó oldalt négy ravasz foglalja el. Ennyi ravasz, gomb és analóg kar sem a Nintendo 3DS-en, sem a PlayStation Vitán nincs, így egy piros pontot kapásból fel is írok a Moga Ace Power neve mellé. Ráadásul a kompakt méret ellenére sem zsúfolt a kontroller, minden vezérlőt kényelmesen és precízen el lehet érni.

 

130322-01_3qtr3

 

 

Persze a kompakt méret miatt nem számíthatunk olyan szintű ergonómiára, amit egy PlayStation vagy egy XBOX kontroller nyújt, de a Moga Ace Power a hordozható konzolokkal simán felveszi a versenyt. Bár a borításnál használt műanyag érintése közel sem olyan kellemes, mint például az iPhone 5c hátlapja, ez használat közben egyáltalán nem zavaró.

 

130322-01_Com1

 

 

Használat

Első ránézésre nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű lesz a telefont a kontroller foglalatába helyezni. Egy sínen tudjuk mozgatni a markolat egyik felét, így biztonságosan rögzíthetjük az iPhone-t, majd a lezáró gombbal rögzíthetjük a markolat pozícióját, ami így teljesen stabillá válik, hogy játék közben a legkevésbé se kelljen visszafogni magunk.

 

130322-01_Front

 

A Moga Ace Power dobozán a Made For iPhone felirat árulkodik róla, hogy az Apple előírásainak megfelelő, rendszer szinten támogatott kiegészítőről van szó. Így a kompatibilis játékok egyikét elindítva bármiféle konfigurálás nélkül azonnal működnek a gombok és mehet is a játék.

 

130322-01_Front_HERO

 

Bár a kontroller teljes egészében befedi az iPhone felső részét, a fülhallgató kiemenetnek és a bekapcsoló gombnak is kivezetést helyeztek el, így ezek használatáról sem kell lemondanunk. A telefonhoz lightning csatlakozón kapcsolódik, ami azt is lehetővé teszi, hogy játék közben töltsük iPhone-unkat, hiszen a Moga Ace Power egy beépített akkumulátort is tartalmaz, ezzel hozzájárulva az egy feltöltéssel játszható órák számához. A belső akkumulátort a mellékelt USB kábellel tölthetjük, a töltöttségi szintet pedig gombnyomásra ellenőrizhetjük 4 apró led segítségével.

A Moga Ace Power használata összességében egyszerű, a felhelyezés-leszerelés pillanatok alatt megvan, és a kivezetett bekapcsoló gombnak és fülhallgató aljzatnak köszönhetően minden funkciót elérhetünk játék közben is.

Játékok

Persze nem sokat ér egy kontroller megfelelő játékok nélkül. Mivel az iOS 7-ben az Apple szabványosította a játékvezérlők működését, számos nagy kiadó és kis fejlesztő azonnal beépítette a támogatást játékaiba, és ez az arány folyamatosan nő. Az Apple által maximálisan támogatott kiegészítőről lévén szó nem kell attól sem tartanunk, hogy egy szoftverfrissítés után esetleg nem működik majd a készülék, vagy hogy töltés közben kárt tennénk iPhone-unkban, és az is garantált, hogy a játékvezérlőket támogató játékok szinte mindegyike tökéletesen fog működni a Moga Ace Power-rel.

A vezérlőt támogató játékok többé-kevésbé teljes listája a gyártó weblapján érhető el, de érdemes megnézni a Game Controllers és Phonejoy iOS alkalmazások ajánlatait is.

A Moga Ace Power egy nagyon jó kontroller. Nem tökéletes, de ha valaki az iPhone-t szeretné hordozható konzolként használni, ez a legjobb választás. A beépített akkumulátor miatt tényleges alternatívát jelent az olyan hordozható konzolokra, mint a Nintendo 3DS, vagy a PlayStation Vita. Ráadásul iOS-en egyedülállóan széles a játékok választéka, és rengeteg olyan legendás cím érhető el, ami más hordozható platformon nem játszható, mint a GTA San Andreas, vagy a Star Wars: Knights of the Old Republic.


Néhány ajánlott játék a Moga Ace Power kontrollerhez:

Sport

Akció

Autóverseny

Klasszikus

Platformer

Kaland

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!