imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

MOOV Now – teszt


A volt Apple-mérnök, Nikola Hu által alapított startup igazán érdekes viselhető eszközzel, egy hordható személyi edzővel állt elő, amivel egészen új szintre emelték a fitnesz- és aktivitásmérést.

A MOOV a megszokottól eltérő módon használja fel a mozgásodról feljegyzett információt. A teljesítményedről jelentést készít, segítségével nyomon követheted a fejlődésed, ráadásul sportolás közben jobb teljesítményre motivál, tanácsokkal lát el és még a testi épségedre is vigyáz – így segítve azt, hogy a legtöbbet hozhasd ki magadból.

Mikor a startup tavaly piacra dobta első fitnesztrackerét, a mesterséges intelligenciával megáldott „viselhető személyi edző” koncepciója annyira egyedinek számított, hogy mindössze 90 percen belül elérte a kitűzött célt a közösségi finanszírozó platformon. De az első modell népszerűsége szerencsére nem szállt a fejlesztőcsapat fejébe, hallgattak a rengeteg begyűjtött vásárlói visszajelzésre, csiszoltak az eszköz megjelenésén és a felhasználói élményen, majd idén előálltak viselhető eszközük második generációjával. Még szép, hogy azonnal leteszteltük!

Dizájn

Jellemző rám, hogy mániákusan vigyázok a kütyüimre, de a MOOV-ot még én sem voltam szívbajos az edzőtáska mélyére dobni. Masszív kialakításának, és a szenzort tökéletesen védő gumipántnak köszönhetően nem kell féltened sem a víztől, a portól, vagy az ütődésektől. Bár a pánt eléggé szöszgyűjtő anyagból készült, de a szenzor burkolata vízálló, így bármikor betarthatod a folyó víz alá ha piszkos lesz, és egy pillanat alatt tisztára moshatod. A szíj egyébként kellemes tapintású szilikonból készül, és olyan kényelmes viseletet biztosít, hogy szinte észre sem veszed, hogy rajtad van. Ráadásul a töltés miatt sem kell aggódnod, ugyanis a MOOV 6 hónap használatot bír egy elemmel – bizony, nem akkumulátor, hanem cserélhető óraelem látja el szuflával.

moov-cover

Alvásfigyelés és aktivitásmérés

Nos azt kell, hogy mondjam, ha alváskövetésre keresel hordható eszközt, akkor inkább keress tovább, mert egy Fitbit vagy Jawbone valószínűleg sokkal inkább megfelel majd az igényeidnek. A MOOV képes ugyan rögzíteni az alvás hosszát, és van annyira kényelmes, hogy ne is zavarjon az éjszaka folymán, de nagyjából ennyi pozitívumot tud felmutatni ezen a téren. Nem követi ugyanis az alvás minőségét és mélységét, sőt nem is tudja optimalizálni az ébresztő időzítését sem, pedig a konkurens termékek már évek óta rendelkeznek ilyen funkciókkal.

A MOOV nem a lépéseidet számolja napközben, hanem az aktívan töltött perceid számát, illetve az elégetett kalóriákat. Ennek köszönhetően sokkal pontosabb képet kaphatsz az aktivitásodról, hiszen ismert, hogy a cél a heti 150 aktív perc elérése az egészséges életmód fenntartásához, vagyis körülbelül 30 perc hétköznapokon.

Sleeping

Személyi edző

Az applikáció 9 edzéstípusból enged választani, amelyeket kezdőtől egészen a profi szintig személyre szabhatunk. Ha pedig szeretnéd, a számodra legmegfelelőbb fokozat megtalálásához a szintfelmérő teszt segítségét is igénybe veheted.

A doboz két különböző méretű pántot tartalmaz, hogy a szenzort a csuklódon és a bokádon is biztonsággal rögzíthesd. Futáshoz, sétához, illetve biciklizéshez a pontosabb mérés érdekében az applikáció meg fog kérni, hogy helyezd át a bokádra, a kardió-bokszoláshoz viszont két szenzorra lesz szükséged, mindkét csuklódon egyre (a doboz csak egy darab szenzort tartalmaz, a második eszköz külön vásárolható meg).

bicikli

Én személy szerint a bokszolást élveztem a legjobban a teszt folyamán. Igaz itt mindössze három nehézségi szint közül választhatsz, és én elsőre a kezdőt túl könnyűnek, a közepeset pedig picit nehezen követhetőnek találtam, de szerencsére hamar ráéreztem a dologra. A használata engem kicsit a Nintendo Wii-re vagy a Kinectre emlékeztet. Állsz szemben a kijelzővel (ez lehet iPhone vagy iPad, de Apple TV-re tökrözve akár a tv kijelzőjén is élvezheted) és a Guitar Heróhoz hasonlóan előre látod a következő ütéseket. Szól, amikor lábat kell cserélned, és a jól bevitt találatokra még pontokat is ad, ráadásul az időzítést a zene ritmusára igazítja, így tényleg olyan érzés, mintha egy aerobikórán lennél.

applikacio

Az alkalmazás abban is segít neked, ha a futásban javítanád a teljesítményedet. Kiválaszthatod, hogy a kocogás hosszán vagy a sebességén szeretnél javítani, a határaidat feszegetni sprint intervallumokkal, sétálva égetni a kalóriákat, vagy éppen a saját ritmusodban futni. Amennyiben a saját tempót választod ki, akkor sem válik hasztalanná a kis pánt a bokádon. Minden edzéstípusra igaz ugyanis, hogy a mozgásodat három dimenzióban figyelve elemzi a testtartásod, és tanácsokkal lát el ezzel kapcsolatban. De olyan is előfordult, hogy figyelmeztetett, puhábban érkezzek a talajra különben sérülhetnek az ízületeim.

Több kihívást akár futópadon is teljesíthetsz, de ha a szabadban futsz akkor az összes mód elérhetővé válik, sőt az alkalmazás a telefonodban lévő GPS vevőt használva még a térképre is kirajzolja a megtett útvonalad.

A telefonodon keresztül mondja neked a kommentárokat, de ez nem jelenti azt, hogy a saját zenédet ne hallgathatnád mellette. Nekem gond nélkül együttműködött a Zene alkalmazással, és a Spotify-albumaimmal is, a zene mellett folyamatosan hallottam a MOOV beszédét. Annak mondjuk örültem volna, hogy ha a beszéd hangerejét tudom állítani a zenéhez képest, mert néha nehezemre esett érteni az ének mellett. Ajánlott tehát olyan játéklistát választani, amiben kevesebb ének hallatszik.

Swimming

Az alkalmazást nagyon könnyű használni, viszont angoltudás szükséges ahhoz, hogy maximálisan kihasználhasd a benne rejlő lehetőségeket. Azt ajánlják, hogy vezetékes fülhallgatón keresztül hallgasd az utasításokat, de én arra gondoltam megizzasztom egy picit a MOOV-ot. Ha már a csuklómon csücsülve adja nekem az utasításokat, akkor én is próbára tettem hát az ő tűrőképességét. Kiválasztottam a bokszot, és csatlakoztattam az ehhez szükséges két szenzort, valamint a zenéhez egy Bluetooth-fülhallgatót és a pulzusom méréséhez az Apple Watch-om is. Tehát 4 eszköz csüngött a telefonom Bluetooth-hálózatán, kíváncsi voltam így mennyire érzékeli pontosan a mozgásom. És habár ezen a ponton kezdtem kicsit kínosan érezni magam a három csuklópánttal, de sajnos a MOOV-on nem sikerült kifognom, tökéletesen követte minden mozdulatom. Képes együttműködni dedikált pulzusmérő eszközökkel is, és a tőlük gyűjtött adatokat eltárolni a teljesítményeddel együtt, bár sajnos az Apple Watch információit nem tudja használni.

collection

Habár a MOOV vízálló, de az okostelefonok jelentős többsége még sajnos nem, így az úszás megfigyeléséhez a telefonod nem viheted magaddal. Az adatokat utólag szinkronizálva, egy átfogó jelentést kapsz a teljesítményedről sebességgel, megtett körök számával, az egy tempó alatt megtett átlagos távolsággal, elégetett kalóriák számával és hasonló érdekes adatokkal.

Ha egy személyre szabott erősségű tréninget szeretnél, akkor válaszd a 7+ perces teljes testet megmozgató edzéstípust. Az applikációban láthatod mit kell tenned, a szenzor pedig számolja a gyakorlatokat és felhívja a figyelmed a helyes kivitelezésre, ha a lelkesedésed lanyhulna. A biciklizés szerelmeseinek pedig két keréken is hasznos társ az app és az audiosegítség, hiszen itt is a saját erőviszonyaidra alakíthatod az elvárt sebességet és az intervallum hosszát. Az edzéstervek listája egyébként a gyártó honlapja szerint folyamatosan bővül majd, így a közeljövőben várhatóak még még spinning, „bikini alakformáló” és tabata-gyakorlatok is.

Casual

Összegzés

A MOOV más, mint a piacon található legtöbb aktivitás mérő. Lépéseid számlálása helyett a hangsúlyt arra helyezi, hogy az aktív perceidet mennyire töltöd hasznosan. Rád szól ha azon kap, hogy ellógod a gyakorlatokat, illetve segít a megfelelő tartás, illetve mozgás kialakításában. Az eszköz tökéletesen megvalósítja azt, amire megalkották. Nem csak egy tracker, hanem egy igazi személyi edző. Noszogat amikor kell és motivál a nehéz pillanatokban, ráadásul figyelmeztet ha rosszul lépsz kocogásnál, vagy épp nem megfelelő a testtartásod a kitörések közben.

Ha elsősorban mindenképp a naponta megtett lépések száma érdekel, akkor valószínűleg nem a MOOV a legjobb választás. Viszont ha elhatároztad, hogy sportolni szeretnél, de még szükséged lenne egy kis iránymutatásra, segítségre és támogatásra, akkor ez a kiegészítő egy remek választás lehet a számodra. Az ára nem igazán mondható magasnak, és azt kell, hogy mondjam 25 900 Ft-ért egy igazán jó terméket vihetsz haza.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!