imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mossberg: az iPhone 7-nek valami nagyot kell gurítania!


Walt Mossberg az amerikai tech-újságírás egyik igazi nagy öregje, akinek nemcsak véleménye, de szava is van a szakmában. A 68 éves újságíró egykor a The Wall Street Journal publicistájaként osztotta meg a tech-világgal kapcsolatos nézeteit, most azonban a The Verge-ön intette óva az Apple-t: nem rosszak a most bemutatott új termékek, de azért az iPhone 7-nek lenyűgözőnek kéne már lennie.

Ebből ugyebár indirekt módon lehet következtetni, hogy Mossberg nincs lenyűgözve. Márpedig érdemes őt lenyűgözni, ugyanis Steve Jobs is adott a szavára. Olyannyira, hogy nemcsak több interjút adott neki (köztük a híres közös interjút Bill Gatesszel), hanem Mossberg véleményétől tette függővé, hogy PC-kompatibilis legyen az iTunes és az iPod. Ami óriási dolog, ha belegondoltok, hisz nagyon sokan az iPoddal váltak Apple-felhasználóvá, miközben otthon a nagy  többség szobájában természetesen még PC ketyegett.

Steve Jobs és Walt Mossberg.
Steve Jobs és Walt Mossberg.

Mossberg azt mondta, hogy arra a rövid időre, amíg a kezében voltak az új termékek (iPhone SE, kis iPad Pro), addig prímán működtek, majd tesztet is fog róluk írni. Úgy látja, hogy ezek teljesen racionális lépések voltak üzleti szempontból, különösen a frissített 4 hüvelykes iPhone, ami ilyen áron (az USA-ban 399 dollártól kapható) nagy sikert fog aratni a fejlődő országokban, és azokon a helyeken, ahol továbbra is népszerű a kisebb telefon. Mossberg nem túl hízelgően azt mondja, hogy az újonnan bemutatott termékek csupán derivátumai, azaz származékai már bemutatott termékeknek, és nem mutatnak igazi technológiai újítást. Ugyanakkor gyorsan hozzáteszi: szerinte ma az iPhone 6s és 6s Plus a legjobb elérhető prémium okostelefon a piacon. Azonban azt is hozzáteszi, hogy a riválisok csúcskategóriás telefonjai, így a Samsung Galaxy S7-nek jobb a kamerája, és csak a szoftveres problémák miatt bukik el az iPhone-nal szemben. Mossberg szerint ha ez az irány marad, akkor az Apple letaszítható lesz a trónról, és illendő volna most ősszel valami igazán látványosat alkotni.

A photo posted by Roland Mészáros (@rlndsgn) on

Grafikusunk, Mészáros Roland iPhone 7 koncepciója, amit a borítóképen is láthattok.

A veterán újságíró elmondja, hogy nincs semmilyen piaci érdekeltsége az Apple-ben, így részvényei sincsenek, és ő is olvasta a pletykákat (jack csatlakozó elhagyása, vezetéknélküli fülhallgató, dupla kamera, optikai zoom, vékonyabb kialakítás stb.), azonban nem tudja, hogy ebből mi fog megvalósulni. Ellenben megfogalmaz 7 dolgot, amit ő nagyon szívesen látna az iPhone 7-ben, ezek pedig:

1. Jobb akkumulátor üzemidő: ez akár a készülék vastagodását is eredményezheti, de inkább ez, mint hogy a Smart Battery Case-t kelljen használni – így Mossberg.

2. Gyorsabb töltés: bár az Apple-eszközöket nem tart olyan drámaian sokáig feltölteni, a Samsung ebben már gyorsabb, úgyhogy ezen a téren is újítani kell, plusz akár a vezetéknélküli, indukciós töltés sem jönne rosszul.

3. El kell tüntetni vagy komolyan csökkenteni kell a kijelző körüli kávát: ez nagyobb kijelzőt és kisebb vázat is jelentene egyben.

4. Valamilyen szintű optikai zoom: a dupla kamera erre megoldás lehet, és versenyelőnybe hozná az Apple-t. De azért a kamera gyorsabban is betölthetne, és jobb minőséget produkálhatna gyenge fényviszonyok között is.

5. Legyen még strapabíróbb az iPhonebár a 7000-es alumíniumból készült váz most is elég erős, de nem vízálló, és csúszik a hátlapja, tovább a kijelző is nagyon könnyen törik. Ha ez megoldódna, még kevesebb tokot és kijelzővédő-fóliát kéne használni, ami elrontja a telefon dizájnját.

6. Növelni kell az alap tárhelyet áremelés nélkül16 GB már nagyon kevés, vagy 32 GB-ról, vagy ha a nem csökken annyit a profit, akkor 64 GB-ról kell kezdődnie az alap tárhelynek az új iPhone esetében.

7. Jobb gyári alkamazások kellenek: Mossberg már korábban is kritizálta az Apple-t, hogy nem teljesítenek szoftveres téren olyan jól, mint régen. Mail, Apple Maps, Siri – mindegyikre ráférne a ráncfelvarrás, továbbá átjárhatóvá kell tenni az iMessage-t a platformok között.

Ez Walt Mossberg listája. Egyetértetek vele? Ti mit látnátok szívesen az új iPhone-ban? Kommentben várjuk a javaslatokat.

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!