imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Most akkor hogy is töltsek – Aksi-mítoszok nyomában


“Te nem töltöd éjszaka a telefonod? Durvaaa!” – mondta az egyik kollégám minap, amiről eszembe jutottak azok a mítoszok, amik folyamatosan vissza-visszatérnek egészen a mobiléra kezdete óta. Egy részük talán még igaz is volt, még a nikkel-kadmium időkben. De a “modern” Li-ion már teljesen más, sokkal jobb a teljesítménye is.

Ha a telefonok megítéléséről beszélünk, mára az aksiidő egyértelműen az egyik kulcstényezővé vált. Néhány éve ilyen volt az adatforgalom is, kétszer meggondoltuk, hogy mit böngésszünk a neten. A korlátlan adatcsomagok megjelenésével azonban teljesen átalakultak tartalomfogyasztási szokásaink, sokkal többet nyomkodjuk a készülékünk. Már, ha van hozzá elég kraft benne.

Amikor több mint 10 évvel ezelőtt bemutatták az első iPhone-t, Steve Jobs még lightos internethasználatról beszélt. Nagyon sokat változtak a dolgok tíz év alatt. Egy viszont biztos, a megfelelő akkumulátor kapacitás kritikus kérdés maradt. Nem csoda, hogy annyi mítosz és hülyébbnél-hülyébb ötlet kering, mellyekkel meghosszabbíthatjuk készülékeink élettartamát.

Image result for iphone x charge

Mindig teljesen le kell merítened a telefonodat

Mert az pontosan emlékszik a kapacitásra. Na, ez a mítosz még a Ni-Cd érából maradt ránk. A memória effektus leginkább csak a szépítése a annak, hogy a nikkel-kadmium akkumulátorok az évek során folyamatosan vesztettek maximális energia kapacitásukból, ha rendszeresen csak részlegesen voltak feltöltve. Úgy tartották, hogy az aksi “emlékszik” a kisebb kapacitásra.

A mai készülékek esetében pont az ellenkezője igaz. 0-ra meríteni a Lithium-ion aksikat nem túl célszerű, ez sokkal inkább vezet korai elhasználódáshoz. De, akkor milyen a normális elhasználódás?

Vegyünk egy példát. Az aksik olyanok, akár csak egy új autó. Azonnal veszítenek az értékükből, ahog kigurulnak a szalonból. Az akkumulátorok szintúgy elhasználódnak, csökken a kapacitásuk, kvázi “halálra vannak ítélve” az első feltöltéstől. Idővel egyre kevesebb energiát képesek tárolni.

A tudomány jelen állása szerint a legjobb dolog, amit a telefonoddal tehetsz, ha az optimális 30-80% töltöttség között használod, ez mindenképp nyújthatja a Lithium-ionos aksik élettartamát.

Image result for iphone charge

Egy éjszaka a töltőn túltölti a készüléket

Szerencsére a mai laptopok és telefonok elég intelligensek ahhoz, hogy ez ne történhessen meg. Ha egy Lithium-ionos aksi töltöttsége eléri a 100%-ot, akkor megáll az energiafelvétel. Ez általában 1 vagy 2 órán belül megtörténik, típustól függően. Ha folyamatosan töltőn van a telefonod, azonnal rátölt kicsit, amint akár csak 1%-kal is csökken az akkufeszültség. Tehetsz ennél sokkal rosszabbat is a készülékeddel, ezért nem kell álmatlanul forgolódnod éjszaka. Az már sokkal nagyobb baj, hogy pl. bedugod a párna alá alváskor, a túlmelegedést egyik eszköz sem szereti.

A hűtés segít megelőzni az aksi problémákat

A Lithium-ionos aksik egy dolgot utálnak nagyon, az extrém környezeti hatásokat. Ilyen a hideg és a meleg is. Ezért például úgy tölteni a telefont, hogy közben 0°C körülre van hűtve nem szerencsés, mivel tartós és eltávolíthatatllan lítium fémlerakódást eredményez az aksi anód elektródáján.

A meleg pedig még nagyobb ellensége az iPhone-oknak, csak úgy mint minden elektromos eszköznek. Nem véletlenül jelezte az Apple is, hogy 35°C-os külső hőmérséklet felett tölteni kifejezetten veszéles és súlyosan károsíthatja az aksit.

Te milyen hasonló “szuper” trükköket ismersz?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!