imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Most akkor lesz bilaterális töltés vagy sem?


Rengeteg hír és pletyka érkezett az idei iPhone-okról megbízhatóbbnál megbízhatóbb helyekről is, nagy hányaduk azonban mégsem látott napvilágot. Egy ezek közül a bilaterális töltés is. De akkor most mi is van ezzel a technológiával?

Az Apple fanok nagyrésze már hetek óta tűkön ülve várta a keynote-ot. Azzal mindenki tisztában volt, hogy az idei év inkább egy csendesebb frissítés lesz, hiszen a legtöbb forrás már régóta mondogatja, hogy a vállalat inkább a 2020-as évre koncentrál, és akkora kíván előhozakodni a főbb innovációkkal. Ennek ellenére a kamerák terén pirított az idei iPhone generáció, mondhatni az előzetes pletykákat is túlteljesítette a vállalat. A bökkenő csak az, hogy ezen kívül rengeteg olyan funkcióról is szólt a fáma, amikről szó sem esett a bemutatón.

Ming-Chi Kuo lengette be a hírt, miszerint a 2019-es iPhone széria rendelkezik majd bilaterális töltéssel, ami röviden annyit jelent, hogy a készülék vezeték nélkül nem csak felvenni, de leadni is tudja a töltést. Jogosan várhattuk ezt a funkciót, hiszen a konkurenciánál láthatunk erre példát. Egy nappal a bemutató előtt viszont Kuo és Gurman is jelentette, hogy az Apple valószínűleg visszalép az új technológia használatától minőségi okok miatt. A keynote-on sajnálatos módon tényleg még említést sem tettek róla, azonban egy kérdést mindenképpen felvet az ügy: Vajon a közeljövőben elérhető lesz a funkció, vagy végleg temessük ennél a szériánál?

Arra tekintettel, hogy a két legmegbízhatóbb forrás szerint is az utolsó pillanatban sztornózták a bilaterális töltést, feltételezhető lenne, hogy hardveresen minden megvan a működéshez, és csak szoftveresen iktatták ki a funkciót. A válaszra szerencsére nem kellett hosszan várnunk, hiszen az iFixit csapata élő adás keretében szét is szerelt egy iPhone 11 Pro-t, ahol igencsak érdekes dologra bukkantak.

Ahogy eltávolították az aksit a helyéről, a vezeték nélküli töltéshez szükséges réztekercs közelében egy helyett két csatlakozót találtak. Sajnos következő lépést már nem eszközöltek a videóban, hanem közzétették, hogy nagy valószínűséggel az a feltételezés lehet az igaz, miszerint hardveresen alkalmas az iPhone 11 Pro a bilaterális töltésre, és elképzelhető, hogy kicsit később szoftveresen engedélyezik is majd a technológiát. A rajongók ennek hatására bizakodni is kezdtek, azonban az iFixit legújabb jelentése szerint csupán félreértésről van szó.

A videó forgatása után folytatták a darabokra cincálást, és kiderült, hogy a második csatlakozó nem egészen azt a célt szolgálja, mint először gondolták. Leválasztották a rejtélyes csatlakozót, és elkezdték tölteni az iPhone-t, először lightning porton keresztül. Mivel semmi változást nem láttak, a telefon minden probléma nélkül működött, így jogosan valószínűsítették, hogy az ismeretlen kontaktor teljes mértékben a vezeték nélküli töltésnél játszik szerepet.

Mikor azonban visszakötötték a csatlakozót a helyére, az iPhone pár másodpercre feldobott egy hibaüzenetet túl magas aksihőmérséklet miatt. Az iFixit csapata néhány próbálkozás után arra a következtetésre jutott, hogy az ismeretlen és gyanús port egyáltalán nem köthető a bilaterális töltéshez, csupán egy hőmérsékletszenzor csatlakozója. Ezzel tehát még a maradék remény is elveszett arról, hogy az elkövetkezendő egy évben az iPhone-unkkal tölthessük az AirPods-unkat vagy a Watch-unkat. Ugyan csak az iPhone 11 Prót szedték szét, de egyáltalán nem valószínű, hogy a triumvirátus másik két tagja mégis megkapná a funkciót.

Ti örültetek volna a bilaterális töltésnek? Szívesen használnátok, vagy feleslegesnek tartjátok?

Forrás: MacRumors

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!