imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Most akkor lesz bilaterális töltés vagy sem?


Rengeteg hír és pletyka érkezett az idei iPhone-okról megbízhatóbbnál megbízhatóbb helyekről is, nagy hányaduk azonban mégsem látott napvilágot. Egy ezek közül a bilaterális töltés is. De akkor most mi is van ezzel a technológiával?

Az Apple fanok nagyrésze már hetek óta tűkön ülve várta a keynote-ot. Azzal mindenki tisztában volt, hogy az idei év inkább egy csendesebb frissítés lesz, hiszen a legtöbb forrás már régóta mondogatja, hogy a vállalat inkább a 2020-as évre koncentrál, és akkora kíván előhozakodni a főbb innovációkkal. Ennek ellenére a kamerák terén pirított az idei iPhone generáció, mondhatni az előzetes pletykákat is túlteljesítette a vállalat. A bökkenő csak az, hogy ezen kívül rengeteg olyan funkcióról is szólt a fáma, amikről szó sem esett a bemutatón.

Ming-Chi Kuo lengette be a hírt, miszerint a 2019-es iPhone széria rendelkezik majd bilaterális töltéssel, ami röviden annyit jelent, hogy a készülék vezeték nélkül nem csak felvenni, de leadni is tudja a töltést. Jogosan várhattuk ezt a funkciót, hiszen a konkurenciánál láthatunk erre példát. Egy nappal a bemutató előtt viszont Kuo és Gurman is jelentette, hogy az Apple valószínűleg visszalép az új technológia használatától minőségi okok miatt. A keynote-on sajnálatos módon tényleg még említést sem tettek róla, azonban egy kérdést mindenképpen felvet az ügy: Vajon a közeljövőben elérhető lesz a funkció, vagy végleg temessük ennél a szériánál?

Arra tekintettel, hogy a két legmegbízhatóbb forrás szerint is az utolsó pillanatban sztornózták a bilaterális töltést, feltételezhető lenne, hogy hardveresen minden megvan a működéshez, és csak szoftveresen iktatták ki a funkciót. A válaszra szerencsére nem kellett hosszan várnunk, hiszen az iFixit csapata élő adás keretében szét is szerelt egy iPhone 11 Pro-t, ahol igencsak érdekes dologra bukkantak.

Ahogy eltávolították az aksit a helyéről, a vezeték nélküli töltéshez szükséges réztekercs közelében egy helyett két csatlakozót találtak. Sajnos következő lépést már nem eszközöltek a videóban, hanem közzétették, hogy nagy valószínűséggel az a feltételezés lehet az igaz, miszerint hardveresen alkalmas az iPhone 11 Pro a bilaterális töltésre, és elképzelhető, hogy kicsit később szoftveresen engedélyezik is majd a technológiát. A rajongók ennek hatására bizakodni is kezdtek, azonban az iFixit legújabb jelentése szerint csupán félreértésről van szó.

A videó forgatása után folytatták a darabokra cincálást, és kiderült, hogy a második csatlakozó nem egészen azt a célt szolgálja, mint először gondolták. Leválasztották a rejtélyes csatlakozót, és elkezdték tölteni az iPhone-t, először lightning porton keresztül. Mivel semmi változást nem láttak, a telefon minden probléma nélkül működött, így jogosan valószínűsítették, hogy az ismeretlen kontaktor teljes mértékben a vezeték nélküli töltésnél játszik szerepet.

Mikor azonban visszakötötték a csatlakozót a helyére, az iPhone pár másodpercre feldobott egy hibaüzenetet túl magas aksihőmérséklet miatt. Az iFixit csapata néhány próbálkozás után arra a következtetésre jutott, hogy az ismeretlen és gyanús port egyáltalán nem köthető a bilaterális töltéshez, csupán egy hőmérsékletszenzor csatlakozója. Ezzel tehát még a maradék remény is elveszett arról, hogy az elkövetkezendő egy évben az iPhone-unkkal tölthessük az AirPods-unkat vagy a Watch-unkat. Ugyan csak az iPhone 11 Prót szedték szét, de egyáltalán nem valószínű, hogy a triumvirátus másik két tagja mégis megkapná a funkciót.

Ti örültetek volna a bilaterális töltésnek? Szívesen használnátok, vagy feleslegesnek tartjátok?

Forrás: MacRumors

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!