imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mostantól a Google tárolja iCloud adataidat. Pánikra semmi ok!


Elsőre, de talán még másodikra is kicsit erősnek hangzik, hogy az Apple mostantól hivatalosan is a Google-re bízta legszemélyesebb iCloud adataink kezelését. Kétségbe esni azonban nem kell, Cupertino megmagyaráz mindent.

Nem akarom ekézni a Google-t, mert egy csomó nagyon klassz dolgot csinált és csinál most is az internettel. Kezdve nyilván a keresővel, a YouTube-on át, egészen a Gmailig tényleg sok mindent említhetnénk, ami a javukra írandó. Ha viszont arról van szó, hogy kire bíznám szívesen legféltettebb személyes adataimat, akkor biztosan nem az ő nevük merülne fel elsőre. Sőt, valahol a lista végén kullognának, a Facebookkal egyetemben.

Semmi harag, egyszerűen csak ők is abból élnek, hogy a felhasználóik szokásaiból kinyert információkat reklámbevétellé fordítsák. Igazából egy rossz szavunk sem lehet, tulajdonképpen ezzel fizetünk az ingyenes szolgáltatásokért, aztán van akinek ez megéri, van akinek meg nem. Akárhogy is, ismerve ezt az üzletpolitikát, számomra nem ők jutnak elsőre eszembe, ha adattárolásra kerül a sor.

Az Apple-nek viszont igen.

Na jó, ebben volt egy kis túlzás, először ugyanis az Apple-nek is inkább az Amazon és a Microsoft jutott eszébe, amikor azon tűnődött, ki üzemeltesse az iCloud-ot, de aztán végül csak a Google-nél kötöttek ki. De nézzük, miről is van szó pontosan…

A (tech)bizniszhez sok önkritikára van szükség. Pontosan tisztában kell lenned azzal, mi az amihez te értesz a legjobban, és ismerned kell a határaidat is, az olyan területeket, amiket jobb másokra bízni. Az Apple tudja, hogy mobilprocesszorból ők tudják a legjobbat tervezni, de ha OLED kijelzőről van szó, akkor a Samsunghoz fordulnak segítségért, lévén hogy annak a területnek meg ők a királyai.

Ugyanígy megy ez egy több millió felhasználóval rendelkező felhőszolgáltatás üzemelésénél is. Az Apple tudja, hogy az iCloud infrastrukturális üzemeltetéséhez nincs meg sem a megfelelő tapasztalata, sem a megfelelő kapacitása, szerverparkja, stb. Éppen ezért azt egészen idáig a két legnagyobbra bízta, az Amazon Web Servicesre és a Microsoft Azure-ra.

Aztán két évvel ezelőtt elkezdték azt csiripelni a kismadarak, hogy állítólag a Google Cloud Platformja is kezd bekúszni a képbe. Akkoriban 400 és 600 millió dollár közötti megállapodásról, és egy éves átállási folyamatról beszéltek. Az egy év letelt, de semmi hír nem érkezett ezzel kapcsolatban. Most viszont, két évvel később, már egészen biztosak lehetünk benne, hogy az iCloud – egy része legalábbis – biztosan a Google szerverein hever.

Erről ugyanis maga az Apple adott ki tájékoztatást az iOS legfrissebb biztonsági dokumentációjában. A kérdés már csak az, hogy mennyire van okunk aggódni személyes adataink miatt, a cikk elején taglalt szempontok alapján. A megnyugtató válasz, hogy semennyire:

Minden egyes fájl darabokra törve, az iCloud által AES-128-as kódolással titkosításra kerül tárolásra, valamint minden darabka tartalmából egy kulcs is készül az SHA-256 algoritmussal (ezt használja többek közt a Bitcoin kriptovaluta is – a szerk.). A kulcsot és a fájl metaadatait az Apple tárolja a felhasználók iCloud fiókjában. A titkosított fájltöredékek, anélkül, hogy azokból bármilyen módon beazonosítható lenne a felhasználó, külső felek tárhelyszolgáltatásain kerül tárolásra, mint amilyen az S3 és a Google Cloud Platform.

Magyarul a Google és algoritmusai semmilyen módon nem tudnak információkat kinyerni az adatokból, maximum egy rakat titkosított fájltöredéket láthatnak. Hozzá kell tenni, hogy a Google-nek sem állna érdekében bűvészkedni, tekintve hogy az Apple szép summát fizet nekik mindezért, minek veszítsenek ügyfeleket. Ebben a szegmensben a megbízhatóság jóval többet ér a felhasználók adatainál, és mint ilyen, a Google-nél, aki ugyanerről az infrastruktúráról hajta többek közt a YouTube-ot és a keresőjét is, jobbat aligha találhatott volna az Apple.

Forrás: 9to5mac

Ha már szolgáltatások. Tudtad, hogy az Apple Music mostantól diákok számára csak 699 forintba kerül? Akár diák vagy akár nem, érdemes tenned egy próbát az Apple korlátlan zenehallgatást kínáló zenei streamingszolgáltatásával.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!