imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mostantól két dizájnguru dolgozik az Apple-nél


Nincs sok olyan formatervező a világon, aki annyira híres és sikeres mint Jony Ive. Mától pedig eggyel kevesebben vannak azok, akik nem az Apple-nél dolgoznak. A legendás dizájner, Marc Newson ugyanis mostantól az Apple-nél dolgozik, közvetlenül Jony Ive irányítása alatt.

Embriószék, Ikepod és Jaeger Le-Coultre Atmos órák, Aquariva motorcsónak, (RED) asztal és Leica M (RED) fényképezőgép – ez csak néhány példa Marc Newson ikonikus munkáiból, az utolsó kettőt ráadásul Jony Ive-val tervezték közösen a Bono-féle (RED) alapítvány egy jótékonysági aukciójára. Jony Ive – akivel évek óta jó barátok – ezt mondta Newsonról az alkalmazásával kapcsolatban:

Marc megkérdőjelezhetetlenül az egyik legmeghatározóbb dizájnere ennek a generációnak. Elképesztően tehetséges. Különösen izgatottak vagyunk, hogy végre formális keretek között folytathatjuk az együttműködésünket, hiszen nagyon élvezzük a rendkívül hatékonynak bizonyult közös munkát.

Jony Ive és Marc Newson a (RED) auckió számára közösen tervezett Leica M-je. Kép forrása: Sothesby's.
Jony Ive és Marc Newson a (RED) auckió számára közösen tervezett Leica M-je. Kép forrása: Sotheby’s.

Utoljára a (RED) alapítvány jótékonysági aukcióján dolgoztak együtt. Ők válogatták össze az árverése bocsátandó tárgyakat, valamint jó párat saját maguk terveztek. Marc Newson ezt nyilatkozta új munkahelyével kapcsolatban:

Tele vagyok csodálattal és tisztelettel azzal a rendkívüli tervezői munkával kapcsolatban amit Jony és csapata végeznek az Apple-nél. Szoros barátságom Jony-val nem csak az tette lehetővé, hogy egyedi rálátást kapjak az ottani tervezői folyamatokra, hanem azt is, hogy vele és csapatának többi tagjával dolgozhassak. Hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy közéjük tartozhatok.

Marc Newson folytatni fogja az Apple-ön kívüli munkáit is, tehát a jövőben sem kizárólag az Apple számára tervezhet termékeket. Személy szerint én nagyon meglepődtem a hír hallatán, viszont elképesztően örülök, hogy Marc az Apple csapatába került. Ő az egyik dizájner azok közül akiknek szó szerint rajongok a munkáiért, és most ezek közül kettő is az Apple-nél dolgozik.

A Marc Newson által a Jaeger Le-Coultre számára tervezett Atmos 561 óra. Kép forrása: Marc Newson Ltd.
A Marc Newson által a Jaeger Le-Coultre számára tervezett Atmos 561 óra. Kép forrása: Marc Newson Ltd.

Az Apple az utóbbi időben elég durván beerősített munkatársakból, Tim Cook szinte egy szupercsapatot rakott össze. Megszerezte a Burberry korábbi CEO-ját, Angela Ahrendtset, akinek köszönhetően pár év alatt megnégyszereződött a Burberry értéke, és akivel kettőre emelkedett az Apple igazgatóságában található lovagok száma.. Aztán átcsábította Paul Deneve-t aki az Yves Saint Laurent elnöke és vezérigazgatója volt, de Ben Schaffert is, aki a Nike dizájnért felelős igazgatójaként dolgozott korábban.

Marc Newson gyakorlatilag mindent tervezett már pályafutása során, épületek belső tereit, bútorokat, órákat, motorcsónakot, autót és egyéb használati tárgyakat és műszaki cikkeket. Ezzel a lépéssel vitathatatlanul az Apple ipari formatervező részlege lesz a legjobb a világon, bár ezt a címet szerintem korábban sem vitatta el tőlük senki. Rendkívül izgatottan várom, mit hoz össze közösen a két géniusz!

Itt egy rövid beszélgetés a két zsenivel, a jótékonysági árveréssel kapcsolatban:

Szombat lévén pedig érdemes lehet végignézni ezt a hosszabb, 43 perces interjút is velük (sajnos csak Flash-változatban érhető el):

Forrás: Vanity Fair. Borítókép: Business Insider.

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!