imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mostantól kikapcsolható az iPhone-ok lassítása!


Ráadásul nem is akárhogy! Az Apple szépen megcsinálta a leckét, és olyan adaptív önszabályzó technológiát dobott össze, hogy abba tényleg nem lehet belekötni. Kijöttek az új 11.3 béták, sok újdonság az akkumulátorkezelés terén!

Az Apple egy nagyon részletes Support oldalt szentelt a témának, amely magyar nyelven is elérhető, úgyhogy a továbbiakban innen fogok idézni, de előtte röviden összefoglalva a lényeg:

  • a funkció egyelőre béta, szóval lehetnek furcsaságai
  • a Beállítások > Akkumulátor > Akkumulátor állapota (béta) menüpontban érheted el
  • az úgynevezett teljesítményfelügyeleti funkció szabályozza a lassítást
  • ez alapvetően a 11.3-ra frissítéskor kikapcsolt állapotba kerül
  • viszont az első hirtelen leállást követően magától bekapcsol
  • az iPhone 8, az iPhone 8 Plus és az iPhone X modelleken a „fejlettebb hardveres és szoftveres kialakításnak“ köszönhetően a teljesítményfelügyelet hatásai kevésbé észlelhetők
  • bekerült egy maximális kapacitás nevű menüpont is
  • itt láthatjuk, hogy a készülék akkumulátorának mekkora a kapacitása az újkori állapotához képest
  • ha cserélni kéne, az iOS figyelmeztet majd
  • ez alatt látható, hogy a teljesítményfelügyelet éppen milyen állapotban leledzik, itt is lehet letiltani, ha úgy döntenénk

Na és akkor kicsit részletesebben az Apple szavaival, kivonatolva:

Problémafelvetés

Alacsony töltöttségű akkumulátor és előrehaladott kémiai kor esetén, illetve hideg környezetben a felhasználók nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak váratlan leállásokat. Szélsőséges esetekben gyakrabban kerülhet sor leállásra, így a készülék megbízhatatlanná, illetve használhatatlanná válhat.

Az iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 és iPhone 7 Plus esetén az iOS dinamikusan kezeli a teljesítménybeli kilengéseket a készülékek váratlan leállásának megakadályozása érdekében, hogy ezáltal az iPhone továbbra is használható legyen. Kizárólag az iPhone-ok rendelkeznek ilyen teljesítményfelügyeleti funkcióval, más Apple-termékek nem.

Működése közben a teljesítményfelügyelet megvizsgálja a készülék hőmérsékletét, az akkumulátor töltöttségi szintjét és az akkumulátor impedanciáját. Ha a jellemzők alapján szükséges, az iOS dinamikusan szabályozza néhány rendszerkomponens – például a CPU és a GPU – teljesítményét a váratlan leállások megakadályozása érdekében. Így a készülék saját maga kiegyenlíti a terhelést, aminek köszönhetően megvalósul a rendszerfeladatok egyenletesebb eloszlása, és nem lépnek fel nagyobb mértékű és gyorsabb teljesítménybeli kilengések.

Előfordulhat, hogy a felhasználó nem vesz észre semmilyen változást a készülék mindennapos használata során. Az adott készülék teljesítményfelügyeleti szükségletétől függ, hogy a felhasználó mennyire érzékeli a változásokat. […]

Alacsony akkumulátortöltöttség és alacsony hőmérséklet esetén ideiglenesek a teljesítményfelügyelet következtében fellépő változások. Ha a készülék akkumulátora kémiailag jelentősebben elöregedett, tartósabbak lehetnek a teljesítményfelügyelet következtében fellépő változások.

Ennek az az oka, hogy az összes tölthető akkumulátor elhasználódik, tehát korlátozott az élettartamuk, és ezért idővel cserére szorulnak. Ha a fentieket tapasztalja, és szeretné fokozni a készülék teljesítményét, az akkumulátor cseréje megoldást jelenthet.

Teljesítményfelügyelet

Az iOS 11.3-as verziójában fejlettebb a teljesítményfelügyeleti funkció, mivel rendszeresen megvizsgálja, hogy milyen szintű teljesítményfelügyeletre van szükség a váratlan leállások megakadályozásához. Ha az akkumulátor állapota megfelel a csúcsteljesítmény biztosításához szükséges követelményeknek, akkor a rendszer mérsékli a teljesítményfelügyelet intenzitását. Ha ismét sor kerül váratlan leállásra, akkor fokozódik a teljesítményfelügyelet. A vizsgálat folyamatos, ami adaptívabb teljesítményfelügyeletet tesz lehetővé.

Amint romlik az akkumulátor állapota, úgy gyengülhet a csúcsteljesítmény biztosítására való képessége is. Az Akkumulátor állapota képernyőn megtalálható a Csúcsteljesítmény leadása szakasz is, ahol a következő üzenetek jelenhetnek meg.

Maximális kapacitás

Az Akkumulátor állapota képernyőn az akkumulátor maximális kapacitásával és csúcsteljesítményre való képességével kapcsolatos információk találhatók. A maximális akkumulátorkapacitás azt jelzi, hogy a készülék akkumulátorának mekkora a kapacitása az újkori állapotához képest. Az akkumulátor az első aktiválásakor 100%-os kapacitással rendelkezik, és csökken a kapacitás, amint kémiailag öregszik – emiatt az egyes töltések között egyre kevesebb óráig lesz használható.

A szabványos akkumulátorok úgy vannak megalkotva, hogy az eredeti kapacitásuknak akár a 80%-át is megőrizzék 500 teljes töltési ciklus mellett, amennyiben normál körülmények között működnek.

Forrás: Apple

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!