imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mozgáskövető-érintős távirányítóval jöhet a drágább új Apple TV


Gyakorlatilag lassan szinte mindenki tényként kezeli azokat az értesüléseket, miszerint az Apple a jövő héten esedékes iPhone-bemutatón az új Apple TV-ről is lerántja majd a leplet. Sőt, szinte nagyobb érdeklődést kap a médiacenterbe integrált lehetséges játékkonzol, mint az új iPhone-ok. Nézzük hát a legújabb híreket vele kapcsolatban!

Arról már korábban is volt szó, hogy a könnyebb és gyorsabb vezérelhetőség érdekében az új, negyedik generációs Apple TV olyan távirányítót kap, amin lesz egy kisebb érintésérzékeny felület. A TechCrunch szerint azonban még ennél is többről van szó: az új vezérlő mozgásérzékelőt is kap, így a Nintendo Wii kontrollerjéhez hasonlóan „hadonászással” is irányíthatjuk majd a készüléket. A Wii persze egy infravörös érzékelőt is használ a pontosság érdekében, arról azonban nem esett szó, hogy az esetleges új Apple TV-hez is szükség lenne majd ilyen külső kiegészítőre.

Új Apple TV szeptemberben?
Martin Hajek koncepcióképe az új Apple TV-ről.

Ha mindezek mellé odatesszük azt, hogy várhatóan az App Store is feltűnik az eszközön, könnyen felismerhetjük, hogy hatalmas potenciál rejtőzhet benne az alkalmi játékosok szempontjából. Hiszen egy ilyen távirányítóval könnyen vezérelhetjük majd a játékokat – hát még ha mondjuk az iPhone-unkat is használhatjuk majd erre, esetleg alkalmazásonként változó „gombokkal”. A teljesítmény természetesen valószínűleg nem éri majd el a legújabb generációs konzolok szintjét, de az A8 chip és a PowerVR grafikus egység valahol a PlayStation 3 szintjén teljesíthet, főleg, hogy itt nem kell visszavenni az erőből az akkumulátoridő érdekében.

Matthew Panzarino azt is leírja, hogy ez lehet az első igazi Apple TV, abból a szempontból, hogy kezelőfelület is radikálisan átalakul, a mostani végtelen rácsos-ikonos elrendezést – ami az újabb és újabb csatornák megjelenésével egyre áttekinthetetlenebb lett – valami egészen más váltja, ami az Apple-től megszokott módon lemossa majd a színről az okostévés konkurenciát ebből a szempontból. Emellett érkezhet a Siri-integráció is, ami az esemény meghívója után mondhatni nyílt titok, bár minket sajnos nem érint különösebben.

A szeptember 9-i esemény meghívója.
A szeptember 9-i esemény meghívója.

Most jön azonban a fekete leves: a 9to5Mac szerint mindezek miatt – érthető módon – emelkedni fog az új Apple TV ára, ők valahová (nettó) 149 és 199 dollár közé lőnek be, vagyis öt év után először ismét 100 dollár fölé kúszna az ár. Ez szokás szerint euróban is így alakulna bruttó árakon. Ha viszont csak a streamingre lenne szükségünk, nem kell csüggednünk: változatlan áron megmarad a harmadik generációs modell is a kínálatban, ami logikusan hangzik, miután az Apple márciusban csökkentette az árát.

A videós streaming-szolgáltatásra, amiről szintén csicseregnek a madarak egy ideje, azonban valószínűleg 2016-ig várnunk kell, nem mintha nagyobb összegben fogadnánk arra, hogy itthon is elérhető lesz majd. Éppen ezért egy picit tartunk attól is, hogy az új Apple TV is csupán néhány piacon (elsősorban az Egyesült Államokban) mutatkozik be először – ezért is marad a kínálatban a jelenlegi változat. De reméljük a legjobbakat, kellemesen csalódni még mindig jobb, mint fordítva.

Források: The Verge (1, 2), TechCrunch, AppleInsider. Borítókép: TechCrunch.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!