imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Működő Apple 1-et keresel? Most csak 140 millió forint!


A hónap végén árverezésre kerül egy Apple 1-es számítógép, ami nem csak azért különleges, mert működő példányról van szó, hanem azért is, mert teljesen egyedivé alakították. Már csak azt a 3-500 ezer dollárt kell összekapargatnod rá.

Tudjuk jól, hogy az igazán elszánt gyűjtők bármennyi pénzt képesek kifizetni egy-egy árverésen, ha egy ritka darabba futnak bele. Nincs ez másképp az Apple-termékekkel sem, amiknek úgy látszik, nem csak a modern változatai kerülnek sok pénzbe, de még a több 10 éves gépekért is egy vagyont kell kifizetni.

Aki esetleg nem ismerné, az Apple-1 története dióhéjban: a masinát Steve Wozniak építette saját kezűleg 1976-ban, azaz már több mint 40 (!) éve. Steve Jobs meg ennek a gépnek a hatására találta ki, hogy bele kéne kezdeni az üzleti értékesítésbe. A projekt annyira fontos volt Jobs számára, hogy még a Volkswagen mikrobuszát is eladta a finanszírozás érdekében. Az Apple-1 tehát nem csak az első Apple termék volt, hanem tulajdonképpen maga az Apple Computer is miatta jött létre. Nem csoda, hogy igazi ereklyének számít a gyűjtök körében.

A most árverésre kínált példány viszont nem csak a története miatt különleges. Egyrészt 40 év ide vagy oda, a mai napig működik a készülék. Azt hiszem, ha egyszer idős bácsi leszek, erre fogom azt mondani: „na ebben még volt anyag”. Másrészt meg egy csomó kisebb módosítást hajtottak már végre rajta az évek alatt, kicsit tuningolták a gépet. Többek között zöld festést kapott, a gyári 4kb (igen, nem elírás, az tényleg kilobájt) RAM-ot lecserélték egy egészen elképesztő, háromszor nagyobb, 12kb-os memóriára. Továbbá van még benne egy speciális read-only memória chip, ami ha minden igaz azt a célt szolgálja, hogy a felhasználó bekapcsolás után rögtön futtathasson programokat.

Valahogy így kell elképzelni működés közben.

Ha mindenképpen le szeretnél csapni a masinára, június 15-én keresd fel a New York-i Christie’s aukciósházat, és vigyél magaddal olyan 3-500 ezer dollárt is, ugyanis várhatóan ilyen áron fog elkelni az Apple-1. Aztán majd még örülhetsz, hogy olcsón beszerezted, egy speciális “Celebration” edition például 815 ezer dollárért (~ 220 millió forint) ment el tavaly.

Forrás: 9to5mac

Ma este kezdetét veszi az év egyik legfontosabb Apple-ös eseménye, a WWDC. Hagyományosan ilyenkor kerülnek bemutatásra a legújabb operációs rendszerek, idén viszont új iPad-ekre, frissített MacBook-okra és akár még egy Siri Speakerre is számítunk. Ha elsőként akarsz értesülni ezekről az izgalmas újdonságokról, akkor tarts velünk, ma 18:45-től élőben közvetítjük az eseményeket. Akik nem bírják az izgalmakat, azoknak ezen a linken összeszedtünk egy kis olvasnivalót a nagy eseményig.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!