imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mutasd a rejtett fájljaimat, most!


Mindamellett, hogy a macOS az egyik legkönnyebben tanulható és legintuitívabban használható felület, akad egy-két trükkje, ami még tapasztaltabb felhasználókat is elgondolkoztat. Ilyen például a rejtett fájlok permanens felfedése.

Tapasztalataim szerint három féle ember létezik. Első, aki Mac-esként indul, így számára teljesen egyértelműek az operációs rendszer miértjei és mikéntjei. A második, aki nem Mac-esként indul, de szinte heurisztikus élmény számára macOS-re váltani. És a harmadik, aki sosem tud megbarátkozni az OS azon sajátosságaival, amit annyian élnek meg könnyebbségként és folyamatosan visszasírja a jólbevált rendszerét, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

A Finder, a Macintoshok alapértelmezett fájlkezelő alkalmazásának használata is egészen megosztó téma. Van, aki egyből ráérez, van akinek sosem sikerül megbarátkoznia a használatával, mert valahogy sosem áll kézre.

Számtalan hasznos funkciója mellett most találtunk egy olyat, melyért bizony számunkra is fejtörést okozott és jól utána kellet járnunk. Ez nem más, mint a rejtett fájlok folyamatos megjelenítése volt.

Az egyik, legismertebb metódus egy Terminál parancs használata. A

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE ; killall Finder

sorral azonnal megjelenítheted a rejtett fájlokat, ha azonban eltűntetnéd őket, akkor megint csak a Terminálban kell ügyködni. A fordított,

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE ; killall Finder

paranccsal elrejthetők újra a fájlok.

Tulajdonképpen a parancsok használata nem okoz nehézséget, de azok számára, akiknek gyakran van rejtett fájlokra szüksége, pl. használják az egyik program által legenerált rejtett erőforrásokat, igen macerás lehet folyamatosan Terminálozni.

Számukra kínálkozik egy egészen egyszerű megoldás, mely nem igényel sem Terminált, sem parancsokat.

Egyszerűen csak

  • Tallózd ki azt a mappát, ahol szeretnéd megtekinteni a rejtett fájlokat vagy
  • Nyiss egy bármilyen Finder ablakot, mivel a beállítás maradandó
  • És nyomd le a Command + Shift + pont kombinációt, vagyis a ⌘ + ⇧ + . -t.

Ekkor, ha vannak rejtett fájlok a mappában, azok egyből felfedik magukat. Ha pedig nincs szükséged többé a megjelenítésükre, akkor ugyanezen kombináció lenyomásával el is tűntetheted őket azonnal. A kombinációt pedig kedvedre ismételheted és használhatod.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!