imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mutasd a telefonod, megmondom, ki vagy!


Gondolkodtatok már azon, vajon miért folynak állandóan vérre menő viták az interneten okostelefonokról és operációs rendszerekről? Komolyan ennyire fontos kérdés, hogy ki, milyen márka mellett teszi le a voksát? Mi van, ha azt mondom, az egész oka, hogy mélyen legbelül még mindig ősemberek vagyunk? Igen, te is és én is!

Gondolom senkinek nem kell bemutatnom a jelenséget, amikor egyébként teljesen értelmes, civilizált, modern emberek magukból kikelve anyázzák, birkázzák, hülyézik le egymást, csak amiatt, mert a másik másmilyen okostelefon márka vagy operációs rendszer mellett döntött vásárláskor.

Az Apple felhasználók rendszerint megkapják, hogy csak sznobok, akik kizárólag azért veszik a telefonjukat, hogy villoghassanak vele és mindemellé még vannak olyan buták is, hogy ezért rengeteg pénzt kifizetnek. De az Androidosok sem ússzák meg pár keresetlen szó nélkül: ők azok a csóró szerencsétlenek, akik igazából iPhone-ra vágynak, csak nincs rá pénzük, mindig másolják az Apple-t, a személyes adataikat áruba bocsátásához meg mosolyogva asszisztálnak.

De tényleg olyan fontos kérdés ez, hogy kis túlzással barátságok szakadjanak meg miatta, országok menjenek tönkre és szerelmek érjenek véget? Persze, hogy nem. Mégis csináljuk. De vajon mi ennek az oka? A rövid válasz, hogy nem igazán sikerült magunkat beérni evolúciósan, és sok tekintetben még mindig valahol él bennünk egy szakócával rohangászó, fűszoknyás majomember.

Ősember iPhone-nal

A csoportba tartozás emberi mivoltunk egyik alapja. Szociálisan funkcionáló faj vagyunk, arra lettünk tervezve, hogy csoportokban működjünk a leghatékonyabban. Persze napjainkban ez látszólag kevesebb szerepet kap életünkben, de akkoriban, amikor még élelmet szerezni nem annyit jelentett, hogy leugrunk a Mekibe, ezen múlt a túlélésünk. Egy embernek alig volt esélye levadászni egy mamutot egyedül, ellenben csoportban összedolgozva, feladatmegosztással és fejlett agyunk kihasználásával egyszerűbb volt az élet.

A csoportkoherencia egyik fontos eleme, hogy megkülönböztessük magunkat más csoportoktól. Ez a megkülönböztetés szélsőséges esetekben az antipátiától át egészen az agresszióig terjedhet. Agyunk olyan szinten erre a törzsi felosztásra rendezkedett be, hogy még az információkezelési képességünk is torzul, ha a csoportokról van szó.

Lényegében átverjük saját magunkat, mert a csoportösszetartás mindennél fontosabb.

Például, ha egy olyan csoportról kapsz pozitív és negatív információkat vegyesen, melynek nem vagy tagja, sokkal nagyobb eséllyel fogsz emlékezni a negatívumokra. Egyszerűen törlöd azokat az információkat, amik kicsit is jobb színben tüntetik fel a rivális csoportokat, hiszen ez gyengítheti a saját csoport összetartását, ami egyenes út a kardfogú tigris szájába.

A helyzet az, hogy ettől az evolúciós hozadéktól a mai napig nem tudtunk megszabadulni, és függetlenül attól, hogy mekkora a tét, hajlamosak vagyunk utálni mindenki mást, aki nem a mi törzsünkbe tartozik. Az Androidosok és az iOS-esek csoportja tehát lényegében pont úgy működik, mint két modernkori, mégis kőkorszaki törzs – árulta el a jelenség pszichológiájáról Mark Coulson, a londoni Middlesex University professzora a CNetnek.

Mutasd a telefonod, megmondom, ki vagy

A fentebb leírtak jól megmagyarázzák a flamewarok pszichológiai hátterét, ugyanakkor arra még mindig nem kaptunk választ, hogy milyen elvek mentén szerveződnek ezek a csoportok. Miért választ valaki Androidot és miért választ más iPhone-t?

Egy tanulmányban az University of Lincoln’s School of Psychology kutatói úgy találták, hogy a személyiségjegyeink és az okostelefonválasztási preferenciáink némileg összefüggésben állnak egymással. Heather Shaw, a kutatás vezetője így nyilatkozott:

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az okostelefonok fokozatosan a felhasználó mini digitális verziójává válnak. Ezért lehet például az is, hogy sokunk nem szereti, ha mások használják a készülékünket, hiszen az annyi mindent felfed rólunk.

Bár a kapcsolódó felmérést nem nagy mintán végezték, két személyiségjegyet is meg tudtak nevezni, ami látszólag korrelál a birtokosának mobil operációs rendszerével. Az egyik a szerénység, a másik az őszinteség, és sajnos azt kell mondjuk, egyik előnyös tulajdonság sem az iPhone-osok körében volt gyakoribb.

Azonban mielőtt túlságosan a szívünkre vennénk a dolgot, érdemes megemlíteni, hogy egy másik, lényegesen nagyobb mintán végzett hasonló kutatás meg arra jutott, hogy bár tényleg van összefüggés a személyiségjegyek és az okostelefon választás között, az elég marginális, és semmiképp sem alkalmas komoly következtetések levonására.

Az említett tanulmányt Friedrich M. Götz, a német University of Konstanz és az angliai University of Cambridge professzora azért készítette, mert attól tartott, nagyon befolyásolja bizonyos pszichológiai kutatások eredményét az, hogy melyik platformra írták meg a kutatók az appot, amivel az adatokat gyűjtötték. Szerencsére úgy fest, nem lesz szükség újfajta tudományos módszertan kidolgozására, de azt ez a kutatás is megerősítette, hogy az Androidosok minimálisan, de nyitottabbak az iOS felhasználóknál.

Götz végső következtetése egyben meg is válaszolja a fejezet elején feltett kérdést, azaz, hogy mi szerint szerveződik az iOS-esek és Androidosok tábora:

sokkal inkább a szociodemográfiai változók mentén, semmint a személyiségjegyek alapján.

Magyarul tehát arról van szó, hogy az életkor, nem, fizetés és egyéb társadalmi tényezők a legmeghatározóbbak ebből a szempontból, és ehhez képest gyakorlatilag elhanyagolható az adott illetőre jellemző személyiségjegyek.

Következtetés

Mi tehát a végkövetkeztetés? Az, hogy nincs semmilyen valós alapja egymás szidalmazásának, legalábbis, ha okostelefon preferenciákról van szó, biztosan nincs. Mindkét táborban nagyjából pontosan ugyanolyan személyiségjegyekkel megáldott emberek vannak, egyikük sem butább, kedvesebb, befolyásolhatóbb vagy okosabb a másiknál. Durva közelítéssel az egyedüli ok, amiért mégis ilyen heves viták alakulnak ki a rivális platformok körül, hogy több ezer éve enélkül a mentalitás nélkül nem éltünk volna túl.

Forrás: BrainfodderJournals.plos, BandwidthBlog

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!