imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mutatunk egy appot, amivel te is megkedveled majd az élő fotókat


Az élő fotó funkció olykor haszontalannak, feleslegesnek, máskor pedig kifejezetten idegesítőnek tűnhet, főleg ha nem tudjuk, hol kell azt kikapcsolni. Semmi pánik, öveket becsatolni, mutatunk egy tuti appot, amitől egyből barátságosabbá válik minden izgő-mozgó fotód.

Az élő fotó, vagy becsületes nevén live photo lehetőség egyrészt nem mindenki számára adott, másrészt azok, akik iPhone 6s-sel vagy újabb készülékkel rendelkeznek, sem mind szívlelik igazán. Ez sokszor abból fakad, hogy úgy érezzük, nem tudjuk kontroll alatt tartani az elkészült képet, az csak egy mozgó katyvasz, ami lényegében semmire sem jó. Időközben kiderült, hogy hát dehogy is nem jó, például a Facebookon akár használhatunk mozgó profilképeket is már egy ideje, még ha kevesen is élnek ezzel a lehetőséggel.

Az élő fotó aktiválása, használata és kikapcsolás

Szerencsére nem kell a Beállításokban kutakodnunk és bütykölnünk ahhoz, hogy könnyedén használni tudjuk ezt a funkciót. Gyakorlatilag egy 3 éves gyerek 5 és fél perc alatt találja meg a Kamera appban a HDR mód és az időzítő köz elhelyezett kapcsolót és jön rá, hogy mire való valójában. Értelemszerűen akkor válik aktívvá, amikor sárgára vált és alatta megjelenik az Élő felirat. Ekkor nincs más dolgunk, mint ellőni a fotót a megfelelő pillanatban.

Bár sokan gif képekhez hasonlítják az élő fotót, többször hangsúlyoztuk már, hogy nem egészen erről van szó. Először is az élő fotó hangot is rögzít, szóval ha valaki a hátunk mögött éppen rasszista, antiszemita vagy más, éppenséggel nem túl kedves megjegyzéseket tesz, akkor az könnyen tönkre vághatja a tökéletesen elkapott pillanatot.

iphone_6s_live_photos

Érdemes észben tartani, hogy a Kamera exponáló gombjának megnyomásával nem sütjük el azonnal a képet, előtte 1,5 másodpercet rögzít az eszköz, utána készül egy állókép, majd szintén 1,5 másodperc videó felvétel. A lényeg tehát, hogy jó előre megválasszuk a kompozíciót, tudassuk a többiekkel, hogy élő fotót készítünk, így jó eséllyel a hang is rendben lesz, illetve amikor már úgy érezzük, hogy kész a tökéletes kép, akkor még egy pillanatra tartsuk ki a telefont a vége kép rögzítése miatt.

Ha befejeztük a funkció használatát, akkor érdemes egyből ki is kapcsolni ugyanott felül középen, ahol bekapcsoltuk, kisebb tárhellyel rendelkező telefonok esetén hamar vége lehet a mókának a betelő memória miatt. Egy ilyen fájl körülbelül kétszeres méretűre duzzad, mintha egy hagyományos fotót készítenénk.

Amire mindenképp szükséged lesz: Google Motion Stills

Rednek annyira tetszett annak idején ez a szuper alkalmazás, hogy egy külön cikket is szentelt neki. Aki kíváncsi ennek az alkalmazásnak az átfogó technikai hátterére és történetére, annak mindenképpen érdemes átfutnia azon a cikken is. Egyetlen olyan dolgot emelnék ki az app funkciói közül, ami szerintem rendkívül hasznos: a megfelelő képkocka kiválasztása. Persze arra több megoldás is van, hogy sok fotó közül ki tudjuk választani a legjobbat, de ha esetleg véletlenül élő fotó módban használtuk a telefont, akkor sincs semmi pánik, van erre is megoldás.

motion-still-livephoto

Tehát töltsük le az App Store-ból a Google Motion Stills nevű alkalmazást, indítsuk el és válasszunk ki egy már meglévő mozgó fényképet a a Filmtekercsből. Koppintsunk a jobbra mutató nyílra, ami a szerkesztett képek exportálását teszi lehetővé. Válasszuk ki az Export Live Photo feliratot, amely ugyanolyan ikonnal rendelkezik, amit már a Kamera appban is megszokhattunk. Most a csúszka segítségével kiválaszthatjuk a megfelelő képkockát, amelyiket később használni szeretnénk.

Ha elégedettek vagyunk, a nagy zöld pipával tudjuk elfogadni a műveletet. Ekkor az alkalmazás elkezdi kiexportálni az újjászületett képet. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy egy kicsit pimpeljünk a képeken, szerencsére erre is van egy jó kis alkalmazásválogatásunk.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!