imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Na most mi legyen az iPhone-ok neve?


Izzadhatnak rendesen az Apple marketingesei és nem csak a meleg miatt. Lényegében az ésszerű számozás minden kombinációját ellőtték már, pedig valaminek csak nevezni kell majd azokat az iPhone-okat szeptemberben…

Kezdjük a száraz tényekkel. Egyrészt 99%-os biztonsággal vehetjük, hogy idén szeptemberben három iPhone modell fog napvilágot látni. Egy 5,8 inches iPhone X utód, ennek nagyobb testvére 6,5 inches méretben és egy köztes 6,1 inches modell, OLED helyett LCD, magas ár helyett mérsékelttel.

Az is tény, hogy van iPhone 7-ünk, egy kimaradt iPhone 7s-ünk, iPhone 8-unk, kimaradt 8s, 9 és 9s-ünk, illetve egy iPhone 10-ünk, amit ugye X-szel kell írni. Meg mindenféle Plus, itt-ott, a többi variánst meg inkább ne is emlegessük. Namost, ha a kettőt összerakjuk, máris kijön a probléma, ami miatt azok a bizonyos marketingesek izzadhatnak:

mégis, hogy a fenébe nevezzék most a soron következő három iPhone-t?

Visszafelé biztosan nem haladnak a számozással, így a hiányzó 7s már tuti nem érkezik. Ahogy az se tűnik valószínűnek, hogy a 8-tól 10-ig kimaradt elnevezéseket idén mégiscsak elővennék. Botorság lenne, mert csak összezavarná a vásárlókat. Ugyanakkor az iPhone X vonalat is nehéz lenne folytatni.

Az X elnevezésének okairól korábban már írtunk. A lényeg, hogy az Apple-nek, el kellett kerülnie, hogy az elnevezéssel a konkurencia alá lőjje be magát, hanem azt is, hogy ellenpiacot teremtsen saját magának. Nem hagyhatták, hogy az iPhone X agyonnyomja a 8-at, azonban mindeközben azt is jelezni kellett, hogy azért mégiscsak a csúcsmodellről van szó, ami kívül esik az eddigi palettán.

Bár az X-et “ten”-nek, azaz tíznek ejtették a színpadon, tehát nem iksznek, ügyesen elkerülték a fenti problémát azzal, hogy római számot használtak. Az teljesen érthető, hogy sokkal rosszabbul nézne ki úgy a leosztás, ha egy iPhone 8 és egy iPhone 9 vagy 10 egyazon időben jelenne meg. Ezzel a megoldással viszont sikerült egyszerre az iPhone 8 fölé és egy másik tárgyalási dimenzióba is berakni a csúcsmodellt.

Ez jó tüneti kezelés volt akkor, de ezt a dimenziót elég nehéz logikusan folytatni most. A 10 egyben a jubileumra is utalt. Most elsütni egy XI-et, úgy hogy lefogadom, a potenciális vásárlók harmada nem tud római számokat kiolvasni három fölött, és úgy, hogy ebbe a képbe nem lehet elhelyezni a középső modellt, nem tűnik jó megoldásnak.

Az a helyzet tehát, hogy mind az arab, mind a római számokkal zsákutcába futottak.

Ebből – szerintünk – csak egy logikus út vezet ki: ha teljesen eltörlik a számozást. Pont, mint az iPadeknél. Ekkor már csak azt kell megoldani, hogy az együtt érkező három modell különüljön el valahogy. Ez már nem tűnik akkora ördöngősségnek. Az LCD modell lehetne simán iPhone, az X utód iPhone Pro, a nagy testvér meg iPhone Pro Plus. Vagy valami ilyesmi. Az az után érkező generációkat pedig jól elkülöníthetné a kiadás évszáma, vagy a mögé biggyesztett generáció, például iPhone Pro 2023; iPhone Pro (4. gen) stb.

Ti mit gondoltok, hogyan nevezi majd az Apple az új iPhone-okat?

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!