imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nagy felbontású audio stream bevezetésén dolgozik az Apple?


A hétvégén rendezték meg Tokióban a Hordozható Audió Fesztivált, ahol a MacOtakara bloggerei (állítólag) ipari szereplőkkel történő beszélgetés után állítják: jövőre 96kHz/24bit-es audio stream várható az Apple-től.

A Lightning csatlakozó az iOS 9 operációs rendszerrel karöltve akár 192kHz/24bit-es mintavételezést is lehetővé tesz, úgyhogy a lehetőség elméletben adott. Igen, ez újra visszavezet minket ahhoz a kérdéshez, hogy vajon lesz-e 3,5mm-es jack csatlakozó a jövő iOS eszközein? November végén ugyanez a blog dobta fel a hírt, megbízható forrásokra hivatkozva, hogy az Apple az iPhone 7-ből elhagyhatja a több mint 100 éves csatlakozót, hogy vékonyabb legyen a készülék. A „megbízható források” ellenére azért továbbra is legyünk szkeptikusak. Itt az irodában is szinte egy emberként hördült fel mindenki, hogy na csak azt nem, a jack dugót nem adjuk. Ráadásul pont azért, hogy még vékonyabb legyen a telefon? Sokaknak már az iPhone 6/6s is túlságosan vékony, kicsúszik a kezéből.

A Philips már most is gyárt Lightning-csatlakozós fejhallgatókat. | Kép forrása: Digital Trends
A Philips már most is gyárt Lightning-csatlakozós fejhallgatókat. | Kép forrása: Digital Trends

Most is léteznek már Lightning csatlakozós fülhallgatók a piacon, de pont az átjárhatóság hiánya miatt nem a legnépszerűbbek. Jack dugó mindenhol és mindenben van, nem kell adapter, csak csatlakoztatod, és működik. Erről egykönnyen biztosan nem sokan akarunk lemondani. Optimális megoldást egy jó Bluetooth füles jelenthet, azonban ezek értelemszerűen más árkategóriába tartoznak. Márpedig a Lightning csatlakozó még jó ideig velünk lesz, hisz szinte az összes új kiegészítő (Magic Mouse, Magic Trackpad 2, Apple Pencil, negyedik generációs Apple TV távirányító stb.) is ezen a porton keresztül tölthető. A Lightning csatlakozó utáni korszakra pedig már megvan a jelölt az USB-C személyében, bár az valószínűleg megmarad a Macek szintjén.

macbook usbc

Márpedig nagy szükség lenne rá, hogy jobb minőségben tudjunk zenét streamelni iTunes-ban és Apple Music-ban. Handras nem teketóriázott, ő rögtön lossless minőséget követelt, ami persze szép lenne, csak sávszélesség legyen a talpán, ami elbírja azt. Különösen annak a fényében lenne fontos, hogy pl. a Tidal már meglépte ezt, és lehet náluk magas felbontású zenéket vásárolni. Hasonló hírek szinte minden évben felmerülnek, úgyhogy kezeljük ezt is a helyén, és várjuk ki a végét. Mivel azonban az Apple a high-end piacot igyekszik elsősorban belőni, ezért teljesen nem tudjuk kizárni azt, hogy a jövő iOS eszközei jack csatlakozó nélkül érkeznek – cserébe jóval magasabb minőségű zenei hangzást kínálva. Összehasonlításképp: a CD minőség 44kHz/16bit.  És ahogy elmúlt a CD/DVD meghajtók korszaka, és az emberek mégsem szoktak le a Macről, úgy elképzelhető, hogy az Apple ezt is le tudja nyomni a torkunkon.

Források: Apple Insider, MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!