imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nagy lépést tehet a kiterjesztett valóság felé az Apple ma este


Az Apple-nél régóta téma a kiterjesztett valóságban rejlő végtelen mennyiségű lehetőség, de mostanáig semmilyen fejlesztés nem támasztotta alá a technológia iránti elkötelezettségüket. Az iPhone 8-ban rejtőző hardver önmagában édeskevés lesz az esetleges AR funkciókhoz, szükséges a fejlesztői környezet kialakítása is. Efelé tehet ma este egy óriási lépést az Apple.

Ha nem találkoztál még az AR-ral (Augmented Reality, azaz kiterjesztett valóság), akkor vagy barlangban éltél eddig, vagy csak simán nem tudtad, hogy amit éppen használsz, az egy olyan technológiára épül, ami jelenleg még igen-igen gyerekcipőben jár. Dióhéjban a kiterjesztett valóság lényege, hogy egy valós környezetben körülvesszük magunkat gépek által generált objektumokkal.

Ez lehet egy térkép, ami a kamera képének segítségével megmutatja, hogy a közelben milyen boltok találhatóak; vagy épp egy lakberendező app, amivel az elképzelt otthonunk (kiterjesztett) valósággá válik a telefon kijelzőjén, akárcsak egy hologram. Illetve ide tartozik a tavalyi nyár slágere a Pokémon GO és a jelenleg is nagy népszerűségnek örvendő Snapchat képküldő app is.

A kiterjesztett valóságot három nagy csoportra bonthatjuk. A legegyszerűbb, amikor egy alkalmazás az élő képre egy 2D-s feliratot helyez. Ekkor annyi történik, hogy a környezet mélységét felmérve, a térben előre-hátra mozogva egy teljesen sík objektum kerül. A Snapchat már képes ugyanazt a mélységet felismerni a 3D-s tárgyakkal együtt, és azokra helyez szintén 3D-s tárgyakat, amit akár körbe is járhatunk. Ez már igencsak sci-fi érzést nyújt.

Az utolsó, és egyben a technológia csúcsát jelentő kategória pedig az, amikor végeredményben közel azonos képet látunk, viszont a szoftveres háttérhez egy speciális kamera is hozzájárul (például infrával és olyan szenzorokkal, amik a mélységet érzékelik, a teret “tapogatják”): ez jóval pontosabb számítást eredményez. Valami ilyesmit jósolnak az iPhone 8-ba, ami egyébként létezik már. A Google Tangóra épülő Lenovo Phab 2 Pro már tett erre kísérletet.

Ahhoz, hogy az Apple elsőként tudjon igazán nagyot dobni az AR-ral, szükség lesz a fejlesztők támogatására. Jelenleg egyetlen API sem áll rendelkezésre a valós időben történő objektumkövetéshez, nincs platform, amire fejleszteni lehetne. Mivel valószínűleg az Apple ma este nem fog a 3D-s AR-hoz alkalmas iPhone-t bemutatni – leghamarabb csak ősszel –, ezért szoftveres irányból kellene lehetőséget adniuk a fejlesztésre.

Tim Cook, az Apple CEO-ja korábban a kiterjesztett valóságra azt mondta, hogy legalább akkora ötlet, mint az okostelefon. Ez azt feltételezi, hogy az Apple valamikor az AR-ban rejlő lehetőségeket az iPhone-on kívül helyezi majd, esetleg egy AR-szemüvegbe, mihelyst a technológia készen áll az éles bevetésre. Addig pedig marad a telefonos okosság: első lépésben például jobban hozzáférhetővé kellene tenni a kamera információit a fejlesztők számára.

Úgy gondolom, hogy a virtuális valóságban legalább akkora hatalmas lehetőség van (mint az okostelefonban – a szerk.). Izgatott vagyok, mert amit teszünk, az javíthat mások életén, mindamellett szórakoztató is lehet. Úgy tekintek a kiterjesztett valóságra, mint az iPhone-omban lévő szilíciumra: ezek nem egyszerű termékek, hanem alapvető technológiák.

Ez persze felvet további kérdéseket az Apple szupertitkos védelmi rendszerével kapcsolatban, azonban igencsak időszerű lenne megtenni az első lépést, és kiadni egy “ARKit-et” a fejlesztőknek, hiszen az iPhone 8-ra még több, mint négy hónapot kell majd várnunk. Ha pedig beindul a buli, és a fejlesztők elkezdenek hasznos és jó appokat készíteni iPhone-ra – amik a az AR-t használják –, akkor lehet majd 2-3 éven belül egy dedikált szemüvegben gondolkodni. Vajon megteszi ma az Apple az első lépést?

Hamarosan kiderül, 18:45-től élőben követhetitek velünk az eseményeket a 2017-es WWDC nyitó Keynote alkalmával. Tartsatok velünk, addig is összeszedtünk egy kis olvasnivalót, azok számára, aki k nem tudják mire számíthatnak ma este vagy csak lemaradtak néhány előzetes hírről a rendezvénnyel kapcsolatban. 

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!