imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Nagyobb aksit is kapott az új MacBook Pro


Tegnap már írtunk az új belépőszintű MacBook Pro durván duplájára növekedett teljesítményéről, azonban ezek csak szoftveres mérések. Most viszont szét is szedték a frissített modellt, hogy megtudjuk mit is rejt valójában a ház. Érdekes megoldásokra bukkantak.

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy amint kijön az Applenél valamilyen új modell, az iFixit nekiesik, darabjaira szedi, majd értékeli a látottakat. Ez most sem történt másként, jelen esetben az frissített MacBook Prót vették górcső alá, abból is a belépőszintű változatot, ami a nagyobb testvérekhez hasonlóan TouchBart, Touch ID-t, T2-es chipet, True Tone megjelenítést és egy négymagos, 8. generációs Intel Core i5 processzort kapott.

A hátlapot leemelve az első szembeötlő változás a nagyobb kapacitású aksi volt. A telep az előző generációs modell 54,5 Wh-ás kapacitásához képest 58,2 Wh-ra hízott. Az iFixit szerint a növekedést  annak köszönhetjük, hogy az Apple mindenáron tartani szeretné a körülbelül 10 órás üzemidőt (normál használat mellett, persze), ami csak úgy lehetséges, ha kompenzálják a TouchBar, a Touch ID és a T2 chip energiaigényét.

Utóbbiakat persze el is kellett helyezni az amúgy sem szellős házban, sajnos a hővezető méretének rovására. Ez azért lehet probléma, mert a MacBook Prókat sokszor érte az a kritika, hogy a teljesítmény abszolút rendben lenne, de mivel könnyen túlmelegszik a gép, ezért az automatikusan lelimitálja azt. Meglátjuk, hogy milyen hatása lesz ennek a lépésnek a gyakorlatban, de egyelőre nem túl biztatóak a jelek.

A méretcsökkentés ráadásul az iFixit szerint a hangszórót is érintette. Az Apple-nek eddig sikerült a kis méretű hangszórókból is relatíve jó minőséget kicsikarni, azonban a zsugorodás várhatóan nem kedvez majd az igényesebb vagy éppen audiofil felhasználóknak zene tekintetében.

A legérdekesebb változás a modularitás szempontjából történt. Az előző generációban cserélhető SSD volt, azonban a frissítéssel a háttértárat az alaplapba integrálták. Ezzel szemben vannak alkatrészek, amik viszont modulárissá váltak, mégpedig a hangszóró, és a Thunderbolt board. Előbbi egy kicsit sajnálatos, utóbbiaknak viszont örülhetünk. A másik újdonság pedig a Touchpadet érintette, ami mostantól úgy is eltávolítható, hogy nem kell a helyére ragasztással rögzített aksihoz nyúlni.

Korábban írtunk már róla, hogy az Apple egy új ollós rendszerű billentyűzeten dolgozik, azonban az idei alapmodellben a nagyobb változatokhoz hasonlóan a 4. generációs Butterfly keyboard kapott helyet. Örültünk volna, ha az új mechanizmus még az idén debütál, de úgy néz ki, hogy meg kell várnunk vele a 2020-at.

A szétbontás befejeztével az iFixit szokás szerint pontozta az új alap MacBook Pro szerelhetőségét. Meglepő módon a 10-es skálán 2-es értéket kapott, ami azért érdekes, mert a high-end modelleket a cég nem kímélte, és 1-est kaptak. A pontszámoknak az Apple ötágú fejű csavarjai, a ragasztott akkumulátor valamint az integrált RAM és háttértár nem kedveztek. Vélhetőleg a cserélhető hangszóró és a Thunderbolt board, valamint az aksihoz nyúlás nélkül kivehető Touchpad emelte 2-esre végül a végeredményt.

Mi a véleményetek az új hardveres megoldásokról? Érdemes volt a belépőszintű MacBook Próba is TouchBart, Touch ID-t és T2-es chipet tenni?

Forrás: iFixit, MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!