imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Nagyobb aksit is kapott az új MacBook Pro


Tegnap már írtunk az új belépőszintű MacBook Pro durván duplájára növekedett teljesítményéről, azonban ezek csak szoftveres mérések. Most viszont szét is szedték a frissített modellt, hogy megtudjuk mit is rejt valójában a ház. Érdekes megoldásokra bukkantak.

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy amint kijön az Applenél valamilyen új modell, az iFixit nekiesik, darabjaira szedi, majd értékeli a látottakat. Ez most sem történt másként, jelen esetben az frissített MacBook Prót vették górcső alá, abból is a belépőszintű változatot, ami a nagyobb testvérekhez hasonlóan TouchBart, Touch ID-t, T2-es chipet, True Tone megjelenítést és egy négymagos, 8. generációs Intel Core i5 processzort kapott.

A hátlapot leemelve az első szembeötlő változás a nagyobb kapacitású aksi volt. A telep az előző generációs modell 54,5 Wh-ás kapacitásához képest 58,2 Wh-ra hízott. Az iFixit szerint a növekedést  annak köszönhetjük, hogy az Apple mindenáron tartani szeretné a körülbelül 10 órás üzemidőt (normál használat mellett, persze), ami csak úgy lehetséges, ha kompenzálják a TouchBar, a Touch ID és a T2 chip energiaigényét.

Utóbbiakat persze el is kellett helyezni az amúgy sem szellős házban, sajnos a hővezető méretének rovására. Ez azért lehet probléma, mert a MacBook Prókat sokszor érte az a kritika, hogy a teljesítmény abszolút rendben lenne, de mivel könnyen túlmelegszik a gép, ezért az automatikusan lelimitálja azt. Meglátjuk, hogy milyen hatása lesz ennek a lépésnek a gyakorlatban, de egyelőre nem túl biztatóak a jelek.

A méretcsökkentés ráadásul az iFixit szerint a hangszórót is érintette. Az Apple-nek eddig sikerült a kis méretű hangszórókból is relatíve jó minőséget kicsikarni, azonban a zsugorodás várhatóan nem kedvez majd az igényesebb vagy éppen audiofil felhasználóknak zene tekintetében.

A legérdekesebb változás a modularitás szempontjából történt. Az előző generációban cserélhető SSD volt, azonban a frissítéssel a háttértárat az alaplapba integrálták. Ezzel szemben vannak alkatrészek, amik viszont modulárissá váltak, mégpedig a hangszóró, és a Thunderbolt board. Előbbi egy kicsit sajnálatos, utóbbiaknak viszont örülhetünk. A másik újdonság pedig a Touchpadet érintette, ami mostantól úgy is eltávolítható, hogy nem kell a helyére ragasztással rögzített aksihoz nyúlni.

Korábban írtunk már róla, hogy az Apple egy új ollós rendszerű billentyűzeten dolgozik, azonban az idei alapmodellben a nagyobb változatokhoz hasonlóan a 4. generációs Butterfly keyboard kapott helyet. Örültünk volna, ha az új mechanizmus még az idén debütál, de úgy néz ki, hogy meg kell várnunk vele a 2020-at.

A szétbontás befejeztével az iFixit szokás szerint pontozta az új alap MacBook Pro szerelhetőségét. Meglepő módon a 10-es skálán 2-es értéket kapott, ami azért érdekes, mert a high-end modelleket a cég nem kímélte, és 1-est kaptak. A pontszámoknak az Apple ötágú fejű csavarjai, a ragasztott akkumulátor valamint az integrált RAM és háttértár nem kedveztek. Vélhetőleg a cserélhető hangszóró és a Thunderbolt board, valamint az aksihoz nyúlás nélkül kivehető Touchpad emelte 2-esre végül a végeredményt.

Mi a véleményetek az új hardveres megoldásokról? Érdemes volt a belépőszintű MacBook Próba is TouchBart, Touch ID-t és T2-es chipet tenni?

Forrás: iFixit, MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!