imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nagyobb biztonságban lesznek a fotóink az iOS 11-nek hála


Egy apró, de az adatbiztonság szempontjából annál fontosabb újdonsággal bővült az iOS 11. A fejlesztők ezentúl csak write-only hozzáférést kaphatnak a fényképeinkhez, magyarul feleslegesen senkit nem kell majd a képeink közelébe engednünk.

Bár már egy ideje tesztelhető az iOS 11 bétája, egy-egy új verzió annyi kisebb-nagyobb újdonságot tartalmazhat (pláne ha az egyes béta verziókkal tovább bővül ez a lista), hogy eltarthat egy ideig, mire mindenről tudomást szerzünk. Így történhetett meg az is, hogy Federico Zanetello két hónappal az iOS 11 bemutatása után bukkant csak rá egy apró, de jelentős biztonsági lépésre.

Idáig ha egy alkalmazás hozzá szeretett volna férni a fotókönyvtárunkhoz, akkor egy engedélykérő ablakban megkérdezte a felhasználót, hogy zöld utat ad-e az írásra és olvasásra, vagy sem. Ezzel a gyakorlattal csak annyi volt a bökkenő, hogy az írás és az olvasás belátható módon lényegesen eltér egymástól, semmi nem indokolja, hogy egy lapon emlegessük őket.

Erre kínál megoldást az iOS 11, ahol már lehetséges csak write-only hozzáférést biztosítani az egyes appoknak, nem kell feltétlenül a fényképeink olvasásához is engedélyt adnunk. Ha például van egy jó kis emoji-készítő alkalmazásod, ami a végeredményt a fotókönyvtáradba menti, akkor innentől kezdve nem kell feltétlen megengedned, hogy az hozzáférjen a családi nyaraláson készített fotóidhoz.

Bár indokolatlan paranoiának tűnhet ez az óvatoskodás, egy extra biztonsági réteg sosem árthat. Bár kétségtelenül igaz, hogy az Apple felhasználóknak eddig sem kellett túl sokat aggódniuk az adatbiztonságuk miatt.

Egyrészt az App Store-os alkalmazásokat híresen alapos szűrésnek vetik alá, így már a puszta jelenlétük az alkalmazásboltban is garanciát jelent. Másrészt az Apple is prioritásként kezeli a témát, amit persze vagy elhiszünk nekik, vagy nem. Számomra mindenesetre meggyőző volt, Kun Szabolcs, a CryptTalk alapítójának érvelése azzal kapcsolatban, hogy miért csak iOS-en vannak jelen.

Egyetlen, elkerülhetetlennek tűnő szépséghibája van a dolognak. Az új biztonsági funkció ugyanis, csak addig hasznos, amíg azt a fejlesztők integrálják. Ha egy rossz szándékú alkalmazáskészítő nagyon hozzá szeretné férni a fényképeidhez, egyszerűen csak jogosultságot kér az íráshoz és az olvasáshoz is, a felhasználók nagy része már csak megszokásból is meg fogja adni mindkettőt, még akkor is, ha nem lenne rá feltétlen szükség.

A beállításokban is állíthatjuk a jogosultságokat.

A tanulság, hogy bár jól jönnek a hasonló lépések az Apple részéről, legjobban továbbra is csak úgy vigyázhatunk az adatainkra, ha nagyon odafigyelünk és kézben tartjuk a dolgokat.

Forrás: Cult of Mac

Ha már az adatbiztonságról van szó, nem árt, ha alaposabban megismered az Apple-féle kétlépéses hitelesítést. Ebben a cikkben leírtunk mindent, amit erről tudnod kell.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!