imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nagyon megdobhatja az új Maceket az Intel Skylake CPU


Bár senki nem számított rá, de a 2016-os első pénzügyi negyedévben az Apple újra megdöntötte saját rekordját, majd rögtön le is hűtötte a kedélyeket, hogy a második negyedévben – hosszú évek után – csökkenés várható. Kérdés az is, hogy fenntartható-e az iPhone-ra alapozott növekedés, és ha nem, akkor mi válthatja ki a kieső bevételeket? Ming-Chi Kuo szerint 2016 a Mac éve lehet, és most megnézzük, hogy miért.

Az iPhone mindent elsöprő bevételei után a Macek adják a torta második szeletét, ha az Apple nyereségét vizsgáljuk. Mindezek mellett a cég arra is képes volt, hogy a világszinten csökkenő PC/laptop piacon a Macek évek óta növekedést tudnak felmutatni. Az szinte biztosra vehető, hogy lesznek idén új MacBookok, azonban érdekes módon senki nem várja őket a lehetséges márciusi Apple-eseményre, a pletykák többsége egy új, 4 hüvelykes iPhone-ról, az iPad Air 3-ról és új Apple Watch szíjakról szólnak. Kuo így a nyári WWDC-re várja az új, Intel Skylake processzorokkal felszerelt MacBook vonalat. Bár 2013 óra nem mutatott be új hardvert az Apple a WWDC-n, előtte egyáltalán nem volt idegen eleme a nyári fejlesztői fórumnak, így van létjogosultsága a feltételezésnek. Az, hogy vajon kidobják a 11 hüvelykes MacBook Airt, ellenben bemutatnak egy 15 hüvelykes változatot, továbbra is bizonytalan. Foglalkozzunk azzal, ami szinte biztos, az új processzorokkal, és hogy miért lesz ez jóval jelentősebb újítás, mint amit az elmúlt években láttunk, és hogy az 5-10%-os teljesítménynövekedésnél nagyobb durranás várható.

intel-skylake-chip

Jelenleg a legjúabb 27 hüvelykes iMacekben dolgozik Skylake CPU. Minden egyes frissítés sebességnövekedést hoz (átlagosan 10%), de ezt most magasabbra becsülik, 20%-ra. E mellé jöhet az Intel új HD 530 GPU-ja, ami gyorsabb, mint a Haswellel bemutatkozó HD 4600 GPU, ami nagyrészt fut a mostani Macekben. A Skylake chip akár 64 GB 2,133 MHz DDR4 RAM futtatására is képes (duplája a Haswellnek), bár valószínűleg a MacBookok 32GB-nál meg fognak állni, ami bőségesen elegendő a felhasználók többségének. PCI Express 3.0 támogatás is lesz, ami azt jelenti, hogy még gyorsabb olvasási és írási sebességre számíthatunk. Az Ars Technica 2,013.96 MB/s olvasási és 1,520.12 MB/s írási sebességet mért. Összehasonlításképp: a 2015-ös MacBook Pro esetében ezek az adatok 1,391.51 MB/s és 648.35 MB/s. Ha külső tárhelyre akarsz gyorsan adatokat másolni, akkor igénybe veheted a Thunderbolt 3 perifériát, ami akár 40 Gbit/s adatátvitelre is képes.

mac-family-yosemite

A 14 nanométeres gyártási technológiának köszönhetően a Skylake kisebb lesz mint a Haswell, nem melegszik annyira és kevesebbet is fog fogyasztani. Ezzel a technológiával készülnek az Apple A9 és A9X processzorai, de a Samsung Exynos 7420 is. A Channel Pro szerint ezek alapján a Skylake akkumulátorteljesítménye akár 30%-al is jobb lehet, ha ugyanakkora marad az akkumulátor mérete, mint a mostani MacBookokban. A Cult of Mac újságírója szerint ha felszabadul egy kis hely, akkor az Apple inkább vékonyítani fogja a készülékeket, mint hogy nagyobb akkuidőt nyerjen a fejlesztéssel.

Természetesen a valódi teljesítményre akkor fog fény derülni, amikor megjelennek a készülékek, de az adatok mindenesetre biztatóak.

Forrás: Cult of Mac

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!