imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nagyot zuhantak az Apple-részvények


Az elmúlt hónapokban bíztató volt az Apple részvényeinek árfolyam-emelkedése, hétfőn azonban rendkívüli mélyrepülésbe kezdett az értékpapír. Azóta a helyzet enyhült, de még mindig bőven a korábbi ár alatt lehet Apple-részvényt vásárolni.

A hétfő reggel rendkívül nagy számban kínált Apple részvények ára félóra leforgása alatt 119 dollárról 114 dollár környékére csökkent. Ez a néhány százaléknyi visszaesés a cég összesen közel 700 milliárd dollár értékben kibocsátott papírjainak piaci értékét azonnal csökkentette mintegy 30 milliárd dollárral. A nap végére a veszteséget nagyjából felére sikerült csökkenteni, de ezzel még mindig alacsonyabb értéken áll az Apple-részvény, mint az elmúlt két hét folyamán bármikor.

Apple_stock_minicrash

 

A rohamos értékvesztés meglepte a piacot és a pénzügyi tanácsadók is csak sejthetik, pontosan mi okozott ilyen mértékű azonnali visszaesést.

Az vitathatatlanul nagy hatással volt a negatív mérlegre, hogy a Morgan Stanley leértékelte a technológiai szektor részvényeit, és azt tanácsolta a befektetőknek, hogy csökkentsék érdekeltségüket az Apple és egyéb technológiai cégek részvényeiben. Természetes, hogy egy ilyen bejelentés után megnő a kínálat a szektor papírjaiból, ami az ár csökkenéséhez vezet, de pusztán a Morgan Stanley értékelése önmagában valószínűleg kevés lett volna ahhoz, hogy ekkora visszaesést eredményezzen, különösen, ha figyelembe vesszük az Apple mostanában mutatott kimagasló teljesítményét.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a befektetők jelentős részének egyébként is jó okuk volt megszabadulni Apple részvényeiktől. Egyrészt azért, mert az elmúlt egy évben kielégítő hasznot termeltek ezek a papírok, másrészt pedig azért, mert az energia szektor a napokban lehangoló számokat produkált, ami számos egyéni befektető és társaság esetében likviditási gondokhoz vezetett. Az Apple részvényeket így viszonylag jó időben, nagy haszonnal tudták továbbadni a hosszú távú részvényesek, hogy így rendezzék az olaj és egyéb energiaforrások visszaesése okozta károkat.

Nagy szerepe lehetett a visszaesésben a nagysebességű kereskedőprogramoknak is, amik automatikusan igazodnak a piaci körülményekhez, és általában nagy tételben vásárolnak és adnak tovább értékpapírokat akár a másodperc tört része alatt. Az egyéb okok miatt beindult piaci folyamatot ilyen módon történő felgyorsítása vezethetett az Apple részvényeinek szokatlan instabilitásához.

Az Apple-részvények egy tempós értéknövekedés után most megtorpanni látszanak, de az értékcsökkenést sikerült megállítani, az elkövetkező időszakban pedig vélhetően ismét erősödni fog az Apple tőzsdei megítélése.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!