imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nagyot zuhantak az Apple-részvények


Az elmúlt hónapokban bíztató volt az Apple részvényeinek árfolyam-emelkedése, hétfőn azonban rendkívüli mélyrepülésbe kezdett az értékpapír. Azóta a helyzet enyhült, de még mindig bőven a korábbi ár alatt lehet Apple-részvényt vásárolni.

A hétfő reggel rendkívül nagy számban kínált Apple részvények ára félóra leforgása alatt 119 dollárról 114 dollár környékére csökkent. Ez a néhány százaléknyi visszaesés a cég összesen közel 700 milliárd dollár értékben kibocsátott papírjainak piaci értékét azonnal csökkentette mintegy 30 milliárd dollárral. A nap végére a veszteséget nagyjából felére sikerült csökkenteni, de ezzel még mindig alacsonyabb értéken áll az Apple-részvény, mint az elmúlt két hét folyamán bármikor.

Apple_stock_minicrash

 

A rohamos értékvesztés meglepte a piacot és a pénzügyi tanácsadók is csak sejthetik, pontosan mi okozott ilyen mértékű azonnali visszaesést.

Az vitathatatlanul nagy hatással volt a negatív mérlegre, hogy a Morgan Stanley leértékelte a technológiai szektor részvényeit, és azt tanácsolta a befektetőknek, hogy csökkentsék érdekeltségüket az Apple és egyéb technológiai cégek részvényeiben. Természetes, hogy egy ilyen bejelentés után megnő a kínálat a szektor papírjaiból, ami az ár csökkenéséhez vezet, de pusztán a Morgan Stanley értékelése önmagában valószínűleg kevés lett volna ahhoz, hogy ekkora visszaesést eredményezzen, különösen, ha figyelembe vesszük az Apple mostanában mutatott kimagasló teljesítményét.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a befektetők jelentős részének egyébként is jó okuk volt megszabadulni Apple részvényeiktől. Egyrészt azért, mert az elmúlt egy évben kielégítő hasznot termeltek ezek a papírok, másrészt pedig azért, mert az energia szektor a napokban lehangoló számokat produkált, ami számos egyéni befektető és társaság esetében likviditási gondokhoz vezetett. Az Apple részvényeket így viszonylag jó időben, nagy haszonnal tudták továbbadni a hosszú távú részvényesek, hogy így rendezzék az olaj és egyéb energiaforrások visszaesése okozta károkat.

Nagy szerepe lehetett a visszaesésben a nagysebességű kereskedőprogramoknak is, amik automatikusan igazodnak a piaci körülményekhez, és általában nagy tételben vásárolnak és adnak tovább értékpapírokat akár a másodperc tört része alatt. Az egyéb okok miatt beindult piaci folyamatot ilyen módon történő felgyorsítása vezethetett az Apple részvényeinek szokatlan instabilitásához.

Az Apple-részvények egy tempós értéknövekedés után most megtorpanni látszanak, de az értékcsökkenést sikerült megállítani, az elkövetkező időszakban pedig vélhetően ismét erősödni fog az Apple tőzsdei megítélése.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!