imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Napelemes iPhone X 1,2 milláért, jöhet?


Hiánypótló termék, a sivatagban tevegelő arab sejkek csúcskészüléke! Nikola Tesla, Steve Jobs, és Elon Musk munkássága egybegyúrva. Szinte ajándék ez a közel 5 000 dolláros, napelemes iPhone X. Micsoda befektetés!

Ez is csak az oroszok fejéből pattanhatott ki: napelemes iPhone X. Mindig is tudtam, hogy zsenik ezek a fickók, de azt nem, hogy ennyire. Amíg a konkurens telefongyártók rendre utánozzák az iPhone X formavilágát és keresik, hogyan lehetne hatástalanítani az Apple pénzlapátoló gépezetét, addig a Caviar szépen csöndesen egyedi iPhone-okat kezdett gyártani. Amiben történetesen nem az Animoji, de még csak nem is az arany berakás a fő attrakció (az alap), hanem a napelemes hátlap.

Ez első hallásra még nem is lenne akkora hülyeség, hiszen ki ne akarna megszabadulni a rutinszerű iPhone töltéstől. De a közel 5 000 dolláros árazástól azért kicsit letettük az állunkat, még úgy is, hogy mindössze 999 darabot gyártanak belőle. Eredetileg csak 99-et terveztek, de akkora volt a kereslet az előrendelés során, hogy hozzádobtak még párat. Ha tevegelő arab sejk lennék, biztos én is erre a cuccra vártam volna, még akkor is, ha négyszeresét kell fizetnem egy amúgy sem túl olcsó iPhone-ért.Miközben azon méláztam, hogy ha valóban az lennék, akkor mennyire akarnék ilyet venni, eszembe jutott, hogy nekem tulajdonképpen volt már napelemes telefonom. Bizony, az LG állt elő azzal az ötlettel 2009-ben, hogy piacra kéne dobni egy ultra környezetbarát készüléket, ezért csináltak egy érintőképernyős buta mobilt, a hátulján egy ormótlan ronda napelemmel. Azon kívül, hogy ennek semmi értelme nem volt, annyiban legalább zöld volt a készülék, hogy a doboz újrahasznosított papírból készült.

Felejthetetlen volt, de vajon van értelme egy ilyen iPhone-nak? Ha elkölt az ember közel másfél millió forintot egy ilyen természetbarát, szuper csillogós telefonra, amit ráadásul Teslának hív a gyártó, akkor biztosan. Főleg, hogy Elon Musknak adják a szalagról lepottyanó első darabot. Ne reméljük, hogy többé nincs szükség töltésre, ha komolyan elgondolkodnánk egy ilyen telefon beszerzésén.

Pontos információt nem kapunk arról, hogy valójában mennyi áramot spórolhatunk az ökobarát iPhone X-zel, de azért mi megpróbáltunk egy közelítő értéket kalkulálni, hogy tisztább képet kaphassunk arról, mennyi az annyi. Mielőtt belevetnénk magunkat a matekba, lássuk mit érdemes tudni a napelemekről:

  • jellemzően 20-40 év a napelemek átlagos élettartama
  • a különböző technológiával készülő napelemek közt óriási a szórás a hatásfokot tekintve (2-25%), az elméleti limit 33,7%
  • ez nagyban függ a napsugarak beesési szögétől, az ideális a merőleges (ezért is alkalmaznak napkövető rendszereket
  • az emberiség évi energiafogyasztását a Nap egy órányi energiakibocsátása képes fedezni

Képzeld magad a Szahara közepére fejkendővel a fejeden. Csak az érzés kedvéért. Megcsörren az iPhone-od, Abdul keres. Az előbbi alapján tudjuk, hogy mindig merőlegesen kell tartanod a telefont a nap szögéhez képest. Vegyük a lehető legjobb eshetőséget, a monokristályos megoldást, amivel átlagosan 18%-os hatásfokkal szippanthatjuk be a Napból érkező energiát a körülbelül 5”-os felület. Ez sem ideális a napelemek tekintetében.

Egy 1 méter x 1,5 méteres napelem körülbelül 265 watt óra teljesítményre képes, amivel 40 órán keresztül világíthatnánk egy 100 wattos izzóval. Az iPhone X 10 Wh teljesítményével mérve huszonhatszor sikerülne feltölteni vele a telefont. De nekünk csak egy 5”-os felületünk van, ami kerekítve 13 centiméteres átmérőnek felel meg, a referenciának használt napelem pedig kerekítve 1,5 méter átmérő. Azt is tudjuk, hogy a napelemek gyűjtőképessége egyenesen arányos a méretükkel, tehát osszuk le és megkapjuk, és 24,5 Wh teljesítményt kapunk végeredményként.

Mindezt úgy, hogy végig felfelé kerekítettük, tehát ez valamivel kevesebbre jönne ki, ha teljesen pontos számításokat végeznénk. Ez kettő és fél feltöltés, ami teljesen korrektek hangzik, feltéve persze, ha folyamatosan a napon hagyjuk a telefont, a lehető legjobb szögben tartva. Ez eleve nem tesz jót semmilyen lítium-ion aksiról működő telefonnak. De a telefont általában nem is így használjuk, sőt, többnyire zsebünkben van. Ráadásul használat közben is a napelemes része nézne lefelé.

A kapott eredményt tehát nyugodtan osszuk el tízzel. Ennél bármilyen iPhone töltő gyorsabban tölt, még akkor is ha direkt napfénynek tesszük ki a telefont. Azokat is ki kell, hogy ábrándítsam, akik ezzel spórolnának az áramköltségen. Az iPhone X töltése évi maximum 5 kWh áramot emészt fel, ami a legrosszabb esetben is mindössze 200 forintba kerül. Ahhoz, hogy összespóroljuk az 1,2 milliós vételárat nagyjából 6 000 évig kellene az iPhone X Teslát használnunk. Így kijelenthetjük, hogy a telefonok hátára szerelt napelemnek semmi értelme.

Viszont!

Azt nem kalkuláltuk hozzá, hogy egyrészt ilyen telefonja csak további 998 embernek lehet rajtunk kívül, másrészt kérhetünk hozzá egyedi gravírozást is. Azt pedig már csak halkan jegyzem meg, hogy Steven Segalnak is Caviar márkás iPhone X-e van. Vegyük hozzá a körítést is, mert nem ám akármilyen proli fehér dobozban érkezik. Kígyóbőr, belül selyem, tudjátok, ahogy illik. Ha pedig ez még nem lenne elég, akkor tarcsi telefonnak rendelhetünk még egy Trump X Putyin mintás iPhone 8-ast. Ezt épp, hogy 1 misi alatt megúszhatjuk.

A cikk megírása közben elkezdtem egészen másként tekinteni az Apple mostohagyerekként kezelt Smart Battery Casére. Minden negatívat visszaszívok, amit valaha erről a termékről mondtam.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!