imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Naplóírás Apple módra


Egyszer az életében mindenki elhatározza, hogy most elkezd naplót írni. A legnagyobb nehézséget talán az okozza ilyenkor, hogy nem írunk bele pár napig és emiatt értelmét veszti az egész. Elképzelhető az is, hogy napokig rendszeresen vezetjük, majd egyszer csak megunjuk és nem lesz kedvünk írni. Akik viszont kitartóak és írják rendszeresen a naplójukat, azoknak pár év múlva jó élmény lehet visszaolvasni a bejegyzéseket és közben visszaemlékezni olyan dolgokra, amelyekről azt hittük, hogy már rég elfelejtettük. A rendszeres írásban rengeteg alkalmazás segít iOS-es készülékünkön, ezeket mutatom be most, néhány gondolattal megfűszerezve.

A keresést azzal kezdtem, hogy leszögeztem mit várok el egy ilyen alkalmazástól. Az első és legfontosabb egy letisztult felület, ahová könnyen és gyorsan akár rövidebb szöveget is le tudok jegyzetelni. Ha a mondanivalómat egyszerűbb lenne egy képpel kifejezni, akkor azt alkalmazáson belül is megtudjam csinálni, és a szöveg mellé egyszerűen tudjam csatolni. Az iOS-ben lévő diktálás funkció magyarul is tökéletesen működik, ezért szerintem egyáltalán nem fontos, hogy legyen benne diktálás. Az egyik legfontosabb funkciónak tartanám, hogy naponta egy meghatározott időpontban jelezze, hogy ma még nem írtam semmit, vagy emlékeztessen arra, hogy még nem fejeztem be az aznapi feljegyzésemet. Általában egy nap több mindenre kell odafigyelnie egy embernek és könnyen kimegy az ember fejéből, hogy írjon. Másnapra már nem biztos, hogy emlékszik mindenre, hisz új problémákra kell odafigyelnie. Bónusz funkció lenne, ha a bejegyzéseket el tudnám menteni PDF-ben, és azt vagy iCloud ra fel lehetne feltölteni, vagy lehetőség lenne e-mailben elküldeni magamnak. Ezek mellett még biztosan sok egyebet ki lehet hozni egy ilyen alkalmazásból, de nekem ennyi jut eszembe, amit használnék is. Most pedig nézzük, ezzel szemben mit nyújt az AppStore.

Grid Diary

Jól megtervezett, jól kinéző, intuitív és jól használható alkalmazás

Share_Export@2x-9a88b3c4

Ingyenesen letölthető alkalmazás az AppStore-ból. Egy gyors tutorial után már egyből használhatjuk is az alkalmazást. Itt Siri hangján, illetve egy ahhoz nagyon hasonló hangon megkérdezi tőlünk, hogyan érezzük magunkat. A kezelőfelület letisztult, én már csak ezért is beleszerettem. Két kattintással mindennap megadhatjuk, milyen is a kedvünk, illetve azt is, hogy milyen az időjárás. Nálam ez a két dolog gyakran összefügg (és szerintem másnál is), szóval érhető, hogy egy képernyőre került ez a két funkció.

1

Az alkalmazás többféle kérdést is feltesz. Például hogy milyen volt a napunk, mit vittünk ma véghez, edzettünk-e, mit tettünk ma a családunkért, foglalkoztunk-e a barátainkkal, mennyit költöttünk, miért vagyunk ma hálásak, mi az a három dolog, ami jó volt a mai napban és hogy tehetjük jobbá a holnapot. Ezek szerintem teljesen pozitív kérdések, és próbálgattam, ezek mellett még több száz kérdés szerepel legalább, melyeket teljesen személyre szabhatunk, és minden nap változtathatjuk is a kérdéseket. Ezáltal nem kell órákat írni vagy tökéletesen fogalmazni ahhoz, hogy emlékezzünk mi volt aznap. Az összes kérdést egy oldalon láthatjuk, éppen ezért jól áttekinthető az egész. Ezek mellé képet is tudunk csatolni, illetve Moves adatainkat is hozzá tudjuk adni egy gombnyomással. A naptár nézettel gyorsan egy bizonyos napra tudunk ugrani, és az olvasó mód jól áttekinthetőre sikerült.

2

A felhővel az alkalmazás lenyűgözően jól működik. Egy oldal megnyitásával a QR kódot bescannelve máris szinkronban van a gépünk és a telefonunk. Naponta értesít az alkalmazás, hogy írjunk valamit arról a napról. Sőt emlékeztet mi volt egy napja, egy hete illetve, ha eljutunk addig, akkor arra is, mi volt egy éve. Az adatokat  exportálni is tudjuk, iTunes fájl megosztás, Evernote és Dropbox formában, szövegként vagy PDF-ként. Első alkalmazás, amit teszteltem és tényleg mindent tudott.

3

Amit jónak találtam, hogy az alkalmazás ingyenesen is nyújtja a teljesség érzését. A limitáció csak annyi, hogy csak az alkalmazás saját felhőjébe tudod elmenteni az adataid, míg prémiummal többféle lehetőség közül választhatsz. A másik korlátozás, hogy prémiummal annyi emlékeztetőt állíthatsz be, amennyit szeretnél, ez egyre van korlátozva az ingyenes verzióban. Feljegyzéseinket kóddal is védhetjük a kíváncsi szemek elől, de ez a funkció is csak prémium felhasználóknak működik.

• Grid Diary beszerzése az AppStore-ból (Ingyenes) 


 

Day One

Egyszerű és mindig elérhető módja a naplóvezetésnek

screens13-1200

Egyszerű és elegáns. Ezzel a két jelzővel illetik a készítők az Day One-t. Ami nekem elsőre szembetűnt az alkalmazás megtekintése előtt, hogy már a Grid Diary is támogatja az importálást ebből az alkalmazásból. Nem is véletlen, hiszen piacvezető alkalmazás a kategóriájában. Sajnos maga az alkalmazás nem ingyenes, tekintve az AppStore-ból 4.99 €-ért tudjuk beszerezni. Az alkalmazás egyébként több díjat is kapott, például 2014-ben Mac dizájnért járó díját, 2012-ben pedig a legjobb alkalmazásért járó díját kapta a Day One. Az pedig, hogy megéri-e mindjárt ki is derül.

screens14-1200

Az alapfunkciók nagyjából itt is hasonlóak. A naptár nézetben a napok között tudunk váltani, olvasási nézetben tudjuk olvasni a már régebben beírt bejegyzéseket. Nekem az alkalmazás maga kicsit kusza, nem látom át, hogy hogy kell egy-két funkciót elérni. A képeken kívül helyszín adatokat is tudunk a bejegyzéseinkhez csatolni, ami hasznos lehet, ha meg akarunk találni később egy helyet. Pontos időjárási adatokat is meg lehet adni, bár ez szerintem egy kicsit fölösleges, hiszen az kit érdekel pontosan hány fok volt egy nap, a fontos annyi lehet, hogy milyen idő volt.

home-products-lg

Ezek mellett ez az alkalmazás is értesít, ha valamikor elfelejtenénk leírni az aznapi történéseket. Ami szerintem kicsit zavaró, hogy itt hosszabb szövegeket kell írni, teljesen magadtól, amihez nincs kedve a legtöbb embernek (főleg, ha ezt csinálja az ember egyébként is egész nap). Ugyanakkor, amit óriási előnynek tartottam, hogy az írásainkat OS X felületen is folytathatjuk, ezáltal nem veszik el semmi, és egy billentyűzettel az ember szívesebben gépel hosszabb szöveget. Az alkalmazás egyébként még sok egyéb funkciót is tartogat, mint például a felhő szinkronizálás, és ezek is célnak megfelelően működnek.

Day One beszerzése az AppStore-ból (4.99 €)


A két alkalmazásban igazából nagy eltérés a funkciókban nincsen. Én a Grid Diary-t kicsit letisztultabbnak vélem, viszont a Day One egy sokkal profibban összetett alkalmazásnak tűnik. Igazából szerintem a választás mérlegét az billenti el egyik vagy másik irányba, hogy mennyit szeretne írni az ember egy napjáról. Aki kitartó és hosszabb szöveget írna, annak mindenképp a Day One-t ajánlom. Ha az ember csak emlékeztetőket írna egy napról és úgy akar emlékezni, hogy mi is történt az adott napon, akkor viszont a Grid Diary-t ajánlom. Mind a két alkalmazás nagyon jól használható és árban pedig – ha a Grid Diary prémium verzióját nézzük – ugyanott vannak. Amennyiben valaki ismer még hasonlóan jó alternatívát a célra, az írja meg nekünk.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!