imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Négy Golden Globe-jelölést kapott a Steve Jobs-film


Ugyan most minden a hét végén érkező új, hetedik Star Wars-filmről szól, de egy pillanatra most tekintsünk el ettől, és nézzük meg, mi a helyzet az Amerikában októberben debütáló Steve Jobs-filmmel.

A Danny Boyle által rendezett életrajzi film – bár a sajátos szerkezete miatt nem is feltétlenül nevezhetjük így – körüli hírek meglehetősen vegyesek voltak. A nyilvános bemutató előtt a kritikusok áradoztak a filmről, sőt, többen úgy gondolták, hogy Michael Fassbender Oscar-díjat érdemelne Steve Jobs eljátszásáért.

A korlátozott bemutatók idején nagyon szép nézettséget ért el az Aaron Sorkin forgatókönyvére épülő mozi, aztán október végén jött az igazi premier, hogy az első hétvége után aztán hatalmas csalódást okozzon a film a mozipénztáraknál: mindössze 7,3 millió dollárt termelt, ami még a pesszimistább várakozásoknak is mindössze a fele volt, alig 500 ezer dollárral több, mint a sokak által szidott Ashton Kutcher-féle Jobs esetében.

Ez aztán a második hétvégére 2,58 millió dollárra csökkent, ami gyakorlatilag elérhetetlenné tette a nullszaldóhoz szükséges 60 millió dolláros bevételt (30 millió volt a gyártás, és ugyanennyi a marketing). Ezután számos amerikai moziban egyszerűen abbahagyták a film vetítését, hiszen minek erőltessék azt, ami nem megy, bár a Universal nem tett le tóla teljesen:

Továbbra is támogatni fogjuk a filmet azokon a piacokon, ahol sikeres, ezt agresszíven és proaktív módon fogjuk folytatni.

Attól, hogy a közönség nem szereti, szakmailag viszont lehet nagyon jó a film – ahogyan azt a kritikák is mutatják. Ezt támasztja alá az is, hogy most négy Golden Globe-díjra jelölték, ami az Oscar-díj után a második legrangosabb elismerés, és a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete (HFPA) osztja ki őket, legközelebb 2016. január 10-én.

Aaron Sorkin forgatókönyvíró és Danny Boyle rendező. | Kép: Business Insider
Aaron Sorkin forgatókönyvíró és Danny Boyle rendező. | Kép: Business Insider

No de mely kategóriákban esélyes a Steve Jobs a díjak elnyerésére? Először is. a korábbi vélemények alapján nem meglepő módon Michael Fassbender kapott egy jelölést, méghozzá a legjobb férfi színész (dráma) kategóriában. További jelöltek: Will Smith (Sérülés), Eddie Redmayne (A dán lány), Leonardo DiCaprio (A visszatérő) és Bryan Cranston (Trumbo).

A legjobb női mellékszereplő egyik jelöltje Kate Winslet lett, aki az Apple akkori marketingigazgatóját, Joanna Hoffmant alakítja. A legjobb forgatókönyvre Aaron Sorkin kapott egy jelölést, ebben a kategóriában Emma Donoghue-val, Tom McCarthyval és Josh Singerrel, Charles Randolphfal és Adam McKayjel valamint Quentin Tarantinóval verseng. Végül pedig a legjobb eredeti filmzene kategóriában is jutott egy jelölés.

A díjakat tehát január 10-én osztják ki, négy nappal azelőtt, hogy itthon is megkezdődne a film forgalmazása január 14-én. A feliratos előzetest azóta eltávolította a YouTube-ról a UIP Duna, úgyhogy valószínűleg csak szinkronos változatban.

Forrás: Golden Globe via iMore.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!