imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Négy OS X tipp a mindennapi használathoz


Ismét nézzünk meg pár OS X-tippet, avagy ötleteket arra, hogy használhatjuk még gyorsabban és hatékonyabban a Macünket a mindennapok során. Ma összesen négy tippet nézünk meg: szó lesz a rendszerszintű nagyításról, a teljes képernyős böngészésről, programok automatikus indításáról, illetve arról, hogyan használhatjuk végszükség esetén csupán billentyűzettel a Macet.
Gyors nagyítás bármelyik alkalmazásban

A Smart Zoom egy nagyon jól kitalált funkció, hiszen tényleg gyorsan és élesen jeleníti meg a képernyőn a látni kívánt részletet. Viszont sajnos ez nem mindenhol érhető el az operációs rendszerben. Éppen ezért egy másik módszer is már jó ideje része az OS X-nek.Screen Shot 2015-05-26 at 13.45.11 A Rendszerbeállításokban (System Preferences) a Kisegítő lehetőségek (Accesibility) menüpontjában válasszuk a Nagyítás (Zoom) lehetőséget. Itt két lehetőség közül választhatunk, de én inkább az utóbbit ajánlom. Az első, hogy bekapcsoljuk a „Billentyűparancsok használata nagyításhoz” (Use keyboard shortcuts to Zoom) lehetőséget, és akkor a fixen előre bállított billentyűkombinációkkal tudunk nagyítani vagy éppen kicsinyíteni.

A másik lehetőség, hogy egy módosító billentyűt és az egérgörgőt/trackpadet használjuk a nagyításhoz. Ehhez jelöljük be a „Görgető mozdulat módosító billentyűkkel nagyításhoz” (Use scroll gesture with modifier keys to zoom) lehetőséget. Itt a három gomb közül válasszunk ki egyet (én a Controlt használom, mert az Alttal nagyítok a Photoshopban egy képre). Ha most kipróbáljuk, akkor bárhol, a kijelző bármely területére rá tudunk nagyítani, illetve ugyanezzel a módszerrel vissza is kicsinyíthetjük a képet. Persze az eredmény nem lesz olyan éles, mint a két ujjas dupla koppintással elérhető Smart Zoom a Safariben.

Teljes képernyős böngészés indítása
Előtte-utána
Előtte-utána

Ez a funkció eszköztár nélkül sajnos csak a Chrome és Firefox böngészőkben érhető el, de nagyon hasznos tud lenni. Safariban is valami hasonlót csinál a Ctrl+Cmd+F, de az nem teljesen ugyanaz. A Cmd+Shift+F billentyűk megnyomására nem az ablak, hanem a böngészőfelület lesz teljes képernyős. Ezáltal semmi nem marad, ami elterelné a figyelmünket a munkamenetről – illetve prezentációk esetében is hasznos lehet a funkció. A billentyűkombinációkat újra használva visszatérhetünk az eredeti ablakmérethez. Safariban is eltüntethetjük ugyan a különböző gombokat és a címsort teljes képernyős módban, ehhez azonban egyesével kell kikapcsolnunk őket a Nézet (View) menüpontban.

Automatikusan induló programok hozzáadása/eltávolítása

Screen Shot 2015-05-26 at 14.43.45 Ha van olyan alkalmazás, ami indítás után folyton elindul, és minket ez idegesít, akkor érdemes használni ezt a lehetőséget. Ugyanakkor ezt a funkciót fordítva is használhatjuk, ha tudjuk, hogy egy bizonyos alkalmazást szeretnénk használni egyből a bejelentkezés után. Menjünk be a Rendszerbeállításokba (System Preferences), azon belül is a Felhasználók és csoportok (Users and Groups) részbe. Válasszuk ki a felhasználónkat, majd az „Indítóelemek„ (Login Items) fület. A pluszjellel olyan alkalmazást adhatunk hozzá, amit szeretnénk, hogy automatikusan induljon, a mínusszal pedig a listából kiválasztott elemet tudjuk törölni. Az „Elrejtés” (Hide) opciót arra tudjuk használni, hogy az alkalmazást ne egyből a képünkbe tolja induláskor a rendszer, hanem a háttérben nyíljon meg.

Mac vezérlése pusztán billentyűzetről

Az OS X – a többi modern operációs rendszerhez hasonlóan – alapvetően a grafikus felületre épít, ha a számítógéppel való interakcióról van szó. De mi van akkor, ha ne adj’ Isten tönkremegy az egerünk/trackpadünk és hirtelen nincs kéznél semmi, ami kiválthatná? Végszükség esetén pusztán a billentyűzetről is vezérelhetjük a Macet. Ennek egyik módja, ha a Rendszerbeállításokban (System Preferences) a Kisegítő lehetőségek (Accessibility) részen az Egér és trackpad (Mouse & Trackpad) részen bekapcsoljuk az „Egérbillentyűk engedélyezése” (Enable Mouse Keys) funkciót.

Egérbillentyűk

Természetesen ezt egér nélkül is megtehetjük. A legegyszerűbb, ha a Spotlight segítségével (Cmd+Space) indítjuk el a Rendszerbeállításokat, ütünk egy Tabot, majd a nyilakkal elnavigálunk a megfelelő menüponthoz, amibe a Szóköz billentyűvel léphetünk be, majd itt újabb „tabolásokkal” érhetjük el a megfelelő opciót. Mi van akkor, ha kikapcsoltuk a Spotlight billentyűparancsát? Ebben az esetben sem kell megijedni. Az Fn+Ctrl+F2 lenyomásával elérhetjük az alma menüt (illetve az aktuális alkalmazás menüit), innen pedig könnyedén elindíthatjuk a Rendszerbeállításokat. Ehhez hasonlóan az Fn+Ctrl+F3 a dokkot aktiválja, Az Fn+Ctrl+F8 pedig a menubart – itt azonban csak a gyári ikonokhoz férhetünk hozzá, valamint valamiért a Spotlightot sem érhetjük el. (Az Fn gombot nem kell lenyomnunk, ha korábban beállítottuk, hogy az F1, F2, stb. gombokat szabványos funkciógombként akarjuk használni.)

Visszatérve az egérbillentyűkre: ha bekapcsoltuk a funkciót, innentől kezdve az Fn+7, 8, 9, O, L, K, J, U, I gombokkal irányíthatjuk az egérmutatót. Képzeljük el, hogy az I a középpont (egyébként ez a kattintás), a többi billentyű pedig a mozgatás irányát jelöli, valahogy így:

Egérbillentyűk – irányítás

A mutató mozgásának sebességét a Beállítások gombbal finomhangolhatjuk. Így már akkor sem vagyunk teljesen elveszve, ha tényleg csak a billentyűzet maradt az irányításra – hosszú távon persze nem ez az ideális megoldás.

Ha még több tippre vagy kíváncsi, akkor kattints a Tippek rovatunkra, ahol rengeteg segítséget találsz korábbi cikkeinkben Maced vagy iPhone-od illetve iPaded használatához.
iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!