imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Néhány hasznos tipp, hogy jobb fotókat készítsünk


Aki fotózással foglalkozik, az kapásból rengeteg szempontot tud felsorolni, amire oda kell figyelni egy jó fotó készítésekor. Most összegyűjtöttem pár egyszerűbb tippet, amivel javítani lehet a készített fotók minőségén. Természetesen a fejlődés nem feltétlenül egyből tűnik majd fel, hiszen a jó képek készítéséhez sok gyakorlásra és tapasztalatra van szükség. 

A fotózás iPhone-nal egyre nagyobb kultuszt ölt maga köré. Ennek már külön neve is van, fantáziadúsan az iPhonográfia nevet kapta a műfaj. Egyre több alkalmazás van az App Store-ban, ami kifejezetten arra hivatott, hogy az emberek megosszák egymással az általuk készített remekműveket, ezek közül az egyik legismertebb az Instagram, de a Facebookra is elképesztő mennyiségű fotót töltenek fel nap mint nap az emberek.

Az előkészületek

Fontos, hogy egy jó minőségű kép készítésére mindig felkészültek legyünk. Érdemes tehát az iPhone kameráját időnként megtörölgetni, hogy biztos ne legyen rajta semmilyen kosz. Érdemes figyelnünk a fotó készítésének az időpontjára is, hiszen a természetes fénynél nem létezik jobb megvilágítás, de például délben nem feltétlenül előnyösek a fények, érdemes inkább késő délután, próbálkozni. Bár az iPhone 5s és 6 készülékek már nagyon fejlett vakuval lettek ellátva, jobban járunk ha a képeket anélkül készítjük el, és csak akkor használjuk, ha nagyon nélkülözhetetlennek érezzük. Sok profi fotós még azt is ajánlja, hogy a képeket csak és kizárólag fektetett nézetben készítsük, és kioldógombnak pedig az hangerőgombot használjuk.

cam1

A Beállításokon belül, a Fényképek és kamera menüponton belül érdemes bekapcsolni a Rácsot, hiszen sokat segíthet a képek készítésekor. Az egyik fontos funkciója, hogy a híres harmadolási szabályt sokkal könnyebb betartani, a másik pedig, hogy ha az egyik vonalat egy vízszintes tárgyhoz igazítjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a készítendő kép is vízszintes lesz.

Ilyen felvételt is lehet készíteni, megnövelt záridővel
Ilyen felvételt is lehet készíteni, megnövelt záridővel

A megfelelő alkalmazás kiválasztása is fontos lehet, hiszen a gyári kamera alkalmazás nem mindig a legjobb megoldás. Például, ha a záridővel akarunk játszani, akkor nem érdemes megnyitni a gyári kamera alkalmazást, hiszen nem fogunk rá beállítást találni. Sokkal inkább töltsük le a LightBomber nevezetű alkalmazást, amivel ezt teljesen manuálisan tudjuk állítani 1-60 szekundumos időintervallumban. Egy kis ügyességgel zseniális képeket csinálhatunk ennek az alkalmazásnak a segítségével.

Fényképezés közben

Ha hirtelen szeretnénk egy pillanatot megörökíteni, ne felejtsük el, hogy a képernyő jobb sarkának a felhúzásával egyből elérjük a kamerát, a telefon feloldása nélkül. Ha pedig esetleg egy kompozíciót vagy egy mozdulatlan dolgot szeretnénk lefotózni, akkor érdemes megtalálni a legjobb szöget a fotóhoz. Amennyiben lehetséges ne a Zoomot használjuk, hanem mi magunk menjünk közelebb a fotózni kívánt dologhoz. A filterek használatát mellőzük fotózás közben. A képek szerkesztését ugyanis sokkal praktikusabb utólag megcsinálni.

cam2

Próbáljunk egy fixen stabil pontról fotózni, esetleg használjunk valamilyen kis állványt. Amennyiben nem tudunk, akkor a két kezünket szorítsuk a bordáinkhoz ezáltal képezve egy sokkal stabilabb fogást. Így kiküszöbölhetjük a kézremegést, amely nagyon el tudja rontani a fotókat.

Miután megtaláltuk a megfelelő pozíciót és azt a szöget, ahol a fotózni kívánt objektum a lehető legjobban néz ki, jöhet a lényeg. A fókuszpontot érdemes manuálisan kiválasztani, mert néha kézzel jobban be tudjuk állítani, mint ahogy azt az autófókusz tenné. A fókuszpontot a képernyőhöz való hozzáéréssel tudjuk változtatni. A világosságot is tudjuk módosítani, ehhez nyomva kell tartani a képernyőt és felfele, vagy lefele mozgatva az ujjunk változtathatjuk az értéket. Ha mindenre odafigyeltünk és szépnek tartjuk a készülő képet, akkor a kioldógombbal készítsük el a képet. Érdemes több képet is készíteni, hogy legyen miből válogatnunk az utómunkálatokhoz. Ugyanis, ha egy jó képet akarunk végeredménynek, akkor még közel se vagyunk a művelet végéhez.

A fotó elkészítése után

Ha elkészültünk a fotóval, akkor jöhetnek az utómunkák. Az iOS Fotók alkalmazása is képes a fényképek utólagos szerkesztésére, ahol már nem csak levághatjuk a képeket, hanem a színcsatornákat, a fényerőt és a fehéregyensúlyt is állíthatjuk. Azok viszont akik ennél többet szeretnének állítani, rengeteg alkalmazás közül választhatnak az App Store-ból. Ilyen például a Snapseed, amely rengeteg funkciót kínál azoknak, akik szerkeszteni szeretnék a fényképüket. A másik igen gyakran használt alternatíva az Adobe Photoshop Express, amely szintén sok olyan funkciót biztosít, amellyel szebbé tehetjük a képeinket.

Így néz ki egy szépen megszerkesztett kép
Így néz ki egy finoman megszerkesztett kép

Érdemes a fényerőt állítani, és ha egy képnek van domináns színe, akkor azt is kicsit felerősíteni. Ha úgy érezzük, hogy valamiféle módosítás még kell a képnek, akkor azt most tegyük meg. Végezetül pedig használjunk egy kis vinyettát. Ha jól dolgoztunk, akkor sikerült a művelet végére egy szép és igényes képet készítenünk.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!