imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Neked is fakó a MacBook kijelzője bejelentkezés után?


Nem tudom, mennyire gyakori jelenség, de én az utóbbi időben többször is belefutottam abba, hogy bejelentkezés után iszonyatosan fakók lettek a MacBook színei. Az első szívinfarktus után szerencsére találtam rá megoldást. Íme.

Elég fájdalmasan tudja érinteni az embert, ha az egyébként tökéletesen működő gépe elkezd furcsán viselkedni, mindenféle indoklás nélkül. Ilyen jelenség az is, hogy látszólag teljesen ad-hoc módon egyszer csak kifakulnak a színei, csökken a kontraszt: kicsit olyan az egész, mintha vékony ködfátyol lepné el a képernyőt. Sajnos hiába törölgeted a szemed órákig, tényleg létező jelenségről van szó.

A macOS beépített energiatakarékossági megoldásai nagyon jól tudnak jönni, ha az üzemidőről van szó. Néha azonban bele tudnak kavarni a rendszer önfeledt működésébe, esetünkben is ez okozza a gondot, pontosabban az automatikus fényerőállítás. Bár én csak MacBook-okon találkoztam a dologgal, állítólag más Mac-ek is érintettek lehetnek, különösen akkor, ha külső kijelzőt is csatlakoztatsz a géphez. Szerencsére nem kell egyből a szervízbe rohanni, pár egyszerű lépésben megoldható a probléma.

 • Nyisd meg a Rendszerbeállításokat
 • Válaszd ki a Kijelző beállításait
 • A felső sávban kattints a színek fülre

Kész is, elvileg ennyi elég lesz a gépnek, hogy visszaemlékezzen rá, hogyan is kéne kinéznie. Sajnos a fenti megoldás nem minden esetben működik: van, amikor igen, van, amikor nem. A hirtelen jelentkező fakulás, ha nem is így, de egy újraindítással minden esetben megoldódik. Néhányan azonban arra panaszkodnak, hogy szép fokozatosan, hetek, hónapok alatt halványodik el a kijelző.

Ebben az esetben a probléma kicsit összetettebb. Eredetileg az automatikus fényerő-szabályozás tényleg csak a fényerőt állította. Az El Capitanban azonban bevezetésre került, hogy a külső fényviszonyoknak megfelelően a gamma görbéket is szabályozza a rendszer, ha be van kapcsolva az opció. Ez a funkció pedig úgy tűnik, nem minden esetben működik tökéletesen. Mivel ez a gamma-szabályozó algoritmus csak az automatikus fényerővel együtt kapcsolható ki/be, sajnos nincs jobb megoldás, ki kell kapcsolni az automatikus fényerő-szabályozást. Ezt szintén a kijelző beállításainál tehetjük meg.

Pro tipp: Elvileg egy kis Terminálos ügyködéssel szétválasztható a gamma és a fényerőszabályzó működése, így lehetséges marad, hogy az automatikus fényerő-szabályozás továbbra is működjön, miközben az algoritmusok nem szórakoznak a gamma görbékkel. A következő módszert én nem teszteltem, így tényleg csak azok a vállakozó szelleműek vágjanak bele, akiknek nem ismeretlen a Terminal.

 • Kapcsold ki a System Integrity Protectiont (SIP).
 • Kapcsold ki az automatikus fényerő-szabályozást.
 • Indíts újra a géped.
 • Nyiss egy Terminál ablakot, és írd be a következő parancsot (sortörés nélkül!):

cd/System/Library/PrivateFrameworks/AmbientDisplay.framework/
Versions/A/XPCServices/com.apple.AmbientDisplayAgent.xpc/Contents/MacOS/

 • Majd ezt:

SUDO mv com.apple.AmbientDisplayAgent _com.apple.AmbientDisplayAgent

 • Ezután opcionális kapcsold vissza a SIP-et
 • Indítsd újra a gépet
 • Kapcsold vissza az automatikus fényerő-szabályozást.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!