imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Neked hány alkalmazásod lesz összeférhetetlen az iOS 11-gyel?


Megmutatjuk, hol tudod megnézni azokat a telefonodon található 32 bites alkalmazásokat, melyeknek az iOS 11 érkezésével búcsút kell intened. Merthogy lesznek ilyenek, ráadásul nem is kevés. Körülbelül az App Store 8%-a az, ami túl elavult az új rendszerhez…

Már március közepén hírül adtuk, hogy 187 ezer app válhat használhatatlanná az iOS 11 megjelenésével. Az ok, hogy az új rendszer már nem támogatja a továbbiakban a 32 bites alkalmazásokat. Az Apple először az iPhone 5s-ben váltott át a 64 bites processzor architektúrára, ami azóta gyakorlatilag alapértelmezetté vált a mobilpiacon. Annyira tehát nem meglepő, hogy lassan véget ér a 32 bites korszak.

Ráadásul az Apple hagyott időt bőven az átállásra, hiszen a 32 bites appokat a mai napig támogatja az App Store. Az iOS 9-ben viszont már minden ilyen alkalmazás első megnyitásakor egy felugró üzenet figyelmeztet, hogy az adott applikáció lassíthat a rendszeren. A helyzet az iOS 10 mostani verzióival tovább fokozódott: itt már olyan figyelmeztetést olvashatunk, hogy a 32 bites alkalmazásokat hamarosan már nem fogja tovább támogatni az iOS.

A “hamarosan” pedig, ami márciusban még csak a ködös jövőt jelentette és el lehetett intézni egy vállrándítással, a szeptember közeledtével kezd egyre valóságosabbá válni. Épp emiatt ideje számot vetnünk azzal, melyek azok az alkalmazások a telefonunkon, melyek helyére lassan utánpótlást kell keresünk az App Store-ban. Az egész ráadásul csak egy pár másodperces folyamat, melyhez a következő lépéseket kell megtenned:

  • Nyisd meg a Beállításokat.
  • Menj az Általános > Infó menüpontba.
  • Itt görgess le a sávig, ahol az alkalmazások száma látható.
  • Ha rá tudsz nyomni a sávra, akkor a következő lapon láthatod felsorolva azokat az appokat, amelyek felett eljár az idő.
  • Ha nem tudsz rányomni a sávra egyáltalán, akkor szerencsés vagy: nincs egy olyan alkalmazás sem a telefonodon, mely hamarosan inkompatibilissá válik.

Hogy ez az egész jelenség hány alkalmazást érint, az jó kérdés. Márciusban a Sensor Tower elemzőcég még arról számolt be, hogy felméréseik alapján az App Store 8%-a (az előbb említett 187 ezer app) érintett. Azóta viszont az Apple többször is figyelmeztette a fejlesztőket, így könnyen lehet, hogy többen még időben észbe kaptak és frissítettek alkotásukon.

Ha a kedvenc appjaid frissültek az elmúlt két évben, akkor már biztosan nincs ok az aggodalomra. 2015 februárjától kezdve az App Store-ba már nem is lehet olyan új alkalmazásokat feltölteni, melyek nem támogatják a 64 bites architektúrát, valamint 2015 júniusától fogva nem lehet olyan frissítést kiadni, amelyik nem kompatibilis a 64 bites rendszerekkel.

Akikben esetleg felmerült, hogy az Apple csak puszta szívatásból nyírja ki a 32 bites appokat, vagy hogy esetleg ezzel a taktikával akarják az új készülékek vásárlása felé nyomni az embereket, azok ezúttal rossz nyomon járnak. Az Apple csak a maximális felhasználói élményt akarja nyújtani a felhasználóinak. Márpedig egy 32 bites app használatához az alapvetően 64 bites rendszernek előbb be kellett töltenie egy 32 bites subsystemet, ami értelemszerűen erőforrásigényes mutatvány, és nem kedvez sem a teljesítménynek, sem az üzemidőnek.

Forrás: 9to5mac

Ha már szeptember, akkor nem csak a 32 bites appoknak lesz vége, hanem indul az iskola is. Ami idén sem jelenthet mást, mint egy kiadós Back to School akciót, amelynek keretein belül rengeteg gépet vásárolhatsz meg 12% kedvezménnyel. Nem csak az iskolába…

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!