imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Nem csak az arcfelismerés válthatja a Touch ID-t


Egy mostani szabadalomból ítélve úgy tűnik, az Apple-nek van arra az esetre is terve, ha az embereknek nem jönne be a rebesgetett új biometrikus azonosítási irány. Véssük fel a szótárba: akusztikai képalkotó eljárás.

Amikor egyre valószínűbbé vált, hogy az egyik következő generációs iPhone modell keret nélküli, hajlított OLED kijelzős dizájnt kap, rögtön megindultak a találgatások: vajon mi lesz a Touch ID-vel? A kérdés jogos, hiszen az ujjlenyomat-leolvasásért felelős szenzor jelenlegi formájában összeférhetetlen lenne a csupa üveg előlap koncepciójával. A korai tippek mind olyan megoldásokról szóltak, hogy miként lehetne a szenzort az előlap alá rejteni. A találgatásokat Apple-szabadalmak is erősítették, ezekről mi is írtunk.

Aztán azonban olyan pletykák kezdtek el szállingózni, miszerint az Apple ahelyett, hogy mindenféle bonyolult módon és mérnöki ügyeskedések árán a kijelző alá varázsolná a Touch ID-t, inkább egy új biometrikus azonosítási módra váltana. Az még egyelőre nem tiszta, hogy ez az íriszszkenner, vagy a 3D-s arcfelismerő (esetleg mindkettő) technológiát jelenti majd, de Kuo jóslata után már szinte biztosra vehető, hogy komoly szenzorpark fog helyet kapni az iPhone 8 előlapján.

iris-2

Ez persze nem jelenti feltétlenül a Touch ID végét, de Kuo korábban már kilátásba helyezte, hogy ennek a lehetősége is benne van a pakliban. Sokan írtátok, és mi is egyetértünk vele, hogy kár lenne veszni hagyni az ujjlenyomat-leolvasást, ha már egyszer ilyen jól működik, főleg az iPhone 6s óta, a második generációs szenzornak köszönhetően. Egy friss szabadalom alapján úgy tűnik, akad még használható alternatíva az Apple tarsolyában.

1

A kérelemhez mellékelt dokumentumok egy olyan akusztikai képalkotó technológián alapuló apparátust írnak körbe, ami könnyedén a kijelző alá rejthető. A szenzor sor kis „hanggeneráló” alkatrészből állna, amik alapvetően egyszerre két módon működnének: kibocsátó és érzékelő. Leolvasáskor a modulok egy nem hallható frekvencián elkezdik sugározni a hangot, majd az érzékelő módban fogadják a visszaverődött jeleket. A különbségekből, torzulásokból és lecsendülésből az érzékelő ezután képes lenne a hang útjába eső objektumokról egy kétdimenziós kép megalkotására.

2

 

Méghozzá elég részletes megalkotására, hiszen a szabadalom szerint olyan apró eltéréseket is képes lenne megállapítani az szenzor, amiket az ujjbegyek barázdái (azaz az ujjlenyomat) okoz. Magyarul tökéletesen alkalmas a mostani ujjlenyomat-leolvasó technológia leváltására, ráadásul úgy, hogy az azonosítás gyakorlatilag a kijelző bármely pontján megtörténhet.

És itt még nem értünk az előnyök végére. Ugyanis, elméletben legalábbis, nem csak az ujjlenyomatot, hanem lényegében bármilyen felület azonosítani tudna a rendszer. Így a telefon attól függően, hogy miként fogjuk a tenyerünkben, vagy hogyan tartjuk a fülünkhöz, eltérő módokon tudna viselkedni. A szenzor ezen felül alkalmas lehet még az olyan egyéb alkatrészek kiváltására is, mint például a közelségérzékelő.

3

Másik nagy előnye a technológiának, hogy a szenzor gyakorlatilag bárhova tehető, hiszen a hanghullámok simán keresztül tudnak hatolni a telefonon (pláne az olyan vékonyakon, mint amilyenek a mostani iPhone-ok). Ez pedig nagy előny, tudniillik az okostelefonok megtervezésének egyik sarokpontja, hogy minden alkatrész a lehető legoptimálisabb helyre illeszkedjen. Ha bevezetik, emiatt az érzékelő miatt már biztosan nem fog főni a mérnökök feje.

Forrás: AppleInsider

iPhone 7 részletfizetéssel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!